Skydda robotgräsklippare vid åskoväder

Åskskador med en robotgräsklippare

Skydda robotgräsklippare vid åskoväder blir både enklare och billigare. Åskskador är det vanligaste problemet med en robotgräsklippare orsakade av åska och blixtnedslag. En självgående robotgräsklippare är en lös egendom och ett trädgårdsredskap som också försäkringsbolagen ersätter vid åskskada.

För att undvika skadeanmälan till försäkringsbolaget och kostnader för självrisk kan du förbereda dig inför ett åskoväder. Det som gör robotgräsklipparen extra känslig för blixtnedslag är begränsningskabeln som är kopplad till laddstationen. När strömmen ligger på till laddsationen skapas ett stort magnetfält inom det område där kantkabeln ligger nedlagd. Magnetfältet gör att roboten kan ta sig runt innanför den klippyta som omgärdas av begränsningskabeln. Nackdelen med magnetfältet är att det kan leda blixtnedslaget till sig.

Skydda robotgräsklippare vid åskoväder

Skydda robotgräsklippare vid åskoväder

Här följer några enkla tips på hur du skyddar din robotgräsklippare vid ett åskoväder. Först och främst ska du se till att dra ut sladden från eluttaget och förvara elkontakten en bit från eluttaget så att det inte blir överspänning. Därefter kopplar du ifrån både guidekabel, om du har Automower eller Gardena, och kantkabeln från laddstationen. 

Begränsningslingan fungerar som en antenn för statisk elektricitet och drar till sig spänningar i marken även om blixten skulle slå ned i ett högt träd eller kyrktorn en bit bort.

Att skydda robotgräsklipparen vid åskoväder kräver en liten insats från dig och du slipper en massa obehag. Vill det sig riktigt illa vid ett åsknedslag behöver du inte bara ersätta robotklippare och laddstationen utan även begränsningskabeln med en ny.

Checklista vid åskoväder:

Vad gör du när du är bortrest

Vad gör du för att skydda din robotgräsklippare vid åskoväder när du är bortrest? Antingen kan du be en hjälpsam granne koppla ur din robotgräsklippare vid åskoväder, eller så installerar du ett åskskydd. Åskskyddet Thunderstop monteras på begränsningsslingan och blixttransienterna hindras från att nå utrustningen vid ett blixtnedslag eller en åskurladdning. Thunderstop skyddar utrustningen och är en smart investering för att öka driftsäkerheten och slippa laga eller köpa nytt. Man slipper också oron över att åskan kan drabba robotutrustningen.

Vad säger försäkringsbolagen?

Kontrollera om ditt försäkringsbolag ersätter din robotgräsklippare om blixten skulle slå ut din robot. Här nedan finns några försäkringsbolag listade och länkarna tar dig vidare till inlägg som berättar hur du skyddar din hemelektronik och robotgräsklippare mot åsknedslag.

Läsvärt på Råd&Rön

Råd&Rön har publicerat en intressant artikel 2009-06-24 om hur man skyddar sig när åskan går. De har undersökt hur du skyddar och vad det kostar.

Mer läsning

Solo by AL-KO Robotlinho robotgräsklippare
Robotgräsklippare
Robert Hammar

Köp av robotgräsklippare med 12 köpråd

Hem Läs min köpguide innan köp av robotgräsklippare Ny robotgräsklippare, det är en del att tänka på innan köp av robotgräsklippare. Robotklippare är framtiden för gräsklippning, eftersom dessa automatiserade och självgående gräsklippare gör det möjligt för dig att njuta av

Läs mer »
RoboMagnet håller gräsmattan ren från vassa metallbitar
Robotgräsklippare
Robert Hammar

RoboMagnet som plockar upp vassa metallföremål

RoboMagnet – metallplockaren av vassa föremål Har inte tanken slagit dig vart delarna av det brutna vassa knivbladet till robotgräsklipparen tog vägen? Spiken eller skruven som du tappade när du snickrade på din altan fann du den i gräset? Det

Läs mer »
Garage till robotgräsklipparen
Robotgräsklippare
Robert Hammar

Garage till robotgräsklipparen

Garage till robotgräsklippare Garage till robotgräsklipparen blir ett fint tak till robotgräsklipparen som skyddar roboten för starkt solljus, regn och roboten får en mer diskret placering på tomten. Några fördelar med ett garage till din robotgräsklippare Roboten hamnar i skugga

Läs mer »
Planteringsring Planteringsskydd till robotgräsklippare
Skötsel av gräsmattan
Robert Hammar

Skydda planteringar för påkörning av robotgräsklippare

Påkörningsskydd för robotgräsklippare Skydda planteringar för påkörning av robotgräsklippare med en planteringsring. Planteringsringen är en effektiv lösning för att skydda träd och buskar från påkörning av en robotgräsklippare. Samtidigt som planteringsringen fungerar som ett påkörningsskydd för robotgräsklippare blir den också

Läs mer »
Skarpa knivar till robotgräsklipparen ger en friskare gräsmatta
Robotgräsklippare
Robert Hammar

Skarpa knivar till robotgräsklipparen

Skarpa knivar till robotgräsklipparen gör att gräsets snittyta blir skarpt vilket minskar risken för uttorkning och sjukdomsangrepp. Däremot slöa knivar till gräsklipparen gör att grästopparna blir fransiga och torkar ojämnt. Se till att använda vassa knivar till gräsklippningen.

Läs mer »
Robotgräsklippare från TrädgårdSmart
Robotgräsklippare
Robert Hammar

Uppstart av robotgräsklippare på våren

Hem Uppstart av robotgräsklipparen Uppstart av robotgräsklippare på våren inför nya säsongen kan bli en överraskning om du inte har gått igenom vår checklista efter vinterförvaringen. I det här inlägget delar vi med oss av de mest vanligaste problemen som

Läs mer »

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar