Åskskydd till robotgräsklipparen – Behöver jag ha det?

Du har investerat i en robotgräsklippare – ett tekniskt underverk som tar hand om ditt trädgårdsarbete medan du njuter av en kopp kaffe. Men har du tänkt på vad som skulle hända om ett kraftigt åskväder sveper över ditt område där du bor? Blixten kan på ett ögonblick förvandla din lilla hjälpare till en dyr hög av obrukbar elektronik. För att undvika detta kan det vara viktigt att överväga åskskydd till robotgräsklipparen.

Behöver du ett åskskydd till din robotgräsklippare? Oroa dig inte – det finns sätt att skydda din robotgräsklippare från åskans destruktiva kraft. I den här artikeln går vi igenom hur du vidtar förebyggande åtgärder, väljer rätt åskskydd och förstår försäkringsskyddet vid skador orsakade av blixtnedslag. Lär dig hur du bäst skyddar din robotgräsklippare och behåller ditt lugn nästa gång åskan ligger i luften.

Åskskydd till robotgräsklipparen kan skydda mot blixtneslag

Innehållsförteckning

Följ dessa steg för att förhindra skador orsakade av blixtnedslag:

Till att börja med ska du alltid följa dessa enkla åtgärder för att skydda din robotgräsklippare från blixtnedslag. Dessa åtgärder kräver ingen extra utrustning och kommer inte att kosta dig någonting extra.
 • Först drar du ur elanslutningen från eluttaget och lägg stickproppen minst 0,5 meter från uttaget. På så sätt minskar du risken för att det uppstår överspänning mellan uttag och stickpropp vid blixtnedslag
 • Koppla sedan ur alla begränsningskablar som är anslutna till robotgräsklipparens laddstation
 • Ta slutligen bort själva robotgräsklipparen från sin station, stäng av den och ta bort den helt från området
För att skydda din utrustning under åskoväder, kan du följa dessa enkla åtgärder. Koppla ur strömkabeln från eluttaget, koppla bort alla kablar från laddstationen och ta bort gräsklipparen från sin station. Dessa åtgärder minskar risken för skador från blixtnedslag avsevärt.

Hitta det perfekta åskskyddet för din robotgräsklippare

När du står inför uppgiften att välja åskskydd för din robotgräsklippare och laddningsstation, kan det kännas överväldigande. Men ingen panik, vi är här för att hjälpa dig!

Här är några viktiga faktorer att tänka på i valet av ditt åskskydd:

 • Typ av anslutning: Har din installation stift eller klämmor? Denna detalj kan påverka vilket åskskydd som passar bäst för dig.
 • Antal kablar: Hur många kablar är anslutna till din laddstation? Ditt åskskydd bör kunna stödja detta antal. Ta reda på hur många guidekablar ditt åskskydd behöver stöd för. Detta varierar baserat på antalet kablar anslutna till laddstationen

Med rätt information till hands kan du hitta ett lämpligt åskskydd för att din robotgräsklippare mot åskstormar.

Förstå din försäkring för robotgräsklippare

För att kunna skydda din robotgräsklippare mot eventuella åskskador, är det viktigt att du förstår din försäkring. Varje försäkringsbolag har olika villkor, så det är viktigt att du läser igenom din policy noga.

Tänk på följande:

Vad täcker din försäkring? Vissa försäkringar täcker skador på robotgräsklippare orsakade av blixtnedslag, men inte alla. Kontrollera din policy för att se vad just din försäkring täcker.

Var används din robotgräsklippare? Om du använder din robotgräsklippare på ett fritidshus, kan det hända att du behöver en separat försäkring för att skydda den. Dubbelkolla din försäkringspolicy för att se om detta gäller dig.

Personlig egendomsförsäkring: Vissa försäkringspolicies kräver att du också har en personlig egendomsförsäkring för att täcka din robotgräsklippare.

Under blixtsäsongen, var proaktiv och gör dig bekant med din försäkring. På så sätt kan du vara trygg i vetskapen om att din robotgräsklippare är skyddad mot åskan.

Vad säger försäkringsbolagen om åskskador?

Här är en kort sammanfattning av vad några av de största försäkringsbolagen säger om åskskador på robotgräsklippare:

 • Länsförsäkringar: Enligt deras pressmeddelande, skadade blixten över tusen robotgräsklippare i Uppsala län under 2017. De uppmanar kunder att skydda sina robotgräsklippare genom att koppla ur dem och ta in dem inomhus vid åska.
 • If: På deras webbplats förklarar de att villa- och hemförsäkringarna täcker skador på robotgräsklippare orsakade av blixtnedslag. Men de rekommenderar även att man kopplar ur sin robotgräsklippare och tar in den inomhus vid åskväder.
 • Folksam: I ett pressmeddelande från 2018 rapporterade de om en ökning av antalet åskskador på robotgräsklippare. De uppmanar sina kunder att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda sina robotgräsklippare från åska.
 • Trygg Hansa: De ger inte specifika råd om åskskydd för robotgräsklippare, men de uppmanar allmänt sina kunder att skydda elektroniska apparater från åska.
 • ICA Försäkringar: På deras tips- och rådsida rekommenderar de att man skyddar sina elektroniska apparater från åska, inklusive robotgräsklippare. De föreslår att man kopplar ur och tar in apparater inomhus vid åska.

Ett komplett skydd åskskytt till din robotgräsklippare

För att säkerställa att din robotgräsklippare är väl skyddad mot åskovädrets skadliga effekter krävs en kombination av rätt skydd. Skydd mot både signalkablar och eluttaget är a och o för att få ett fullgott åskskydd.

Dessutom bör du se till att ditt åskskydd till robotgräsklipparen är av rätt modell om du har flera guidekablar anslutna till laddstationen. Men oroa dig inte, med rätt skydd kan du vara säker på att din klippare kommer att klara sig genom åskväderssäsongen utan problem.

Skydda gränskablarna mot åska

När du installerar åskskydd till din robotgräsklippare är det viktigt att börja med att ansluta gräns- och guidekablar genom åskskyddet. Skyddet fungerar som en åskledare och skapar en elektrisk väg bort från laddstationen och ner i jorden.

Var noga med att följa tillverkarens anvisningar. Felaktig montering kan påverka skyddet eller till och med orsaka ytterligare skador.

Överspänningsskydd till elanslutningen

Förutom att skydda robotgräsklipparen mot själva blixtnedslaget bör du också överväga att installera ett överspänningsskydd för transformatorns strömuttag. Detta skyddar mot energitoppar som kan uppstå vid närliggande blixtnedslag.

Medan den bästa skyddsnivån tas genom att fysiskt koppla bort din gräsklippare vid åskväder, kan ett överspänningsskydd ge extra trygghet när du inte har möjlighet att göra så. Kom ihåg att hålla ett öga på ditt skyddssystem hela säsongen – åska kan slå till när du minst anar det!

Sammanfattning

För att sammanfatta är det av yttersta vikt att skydda din robotgräsklippare från skador orsakade av åska.

Nedan följer en lista med åtgärder och rekommendationer som kan hjälpa dig att skydda din investering på bästa sätt:

 1. Förstå din försäkring: Skyddet mot åskskador varierar mellan olika företag och försäkringar. Därför är det viktigt att noggrant läsa igenom din försäkring för att få en tydlig bild av vad som täcks.
 2. Korrekta åskskydd: Installera åskskydd för både signalkablar och eluttag, vilket innebär att ansluta gräns- och guidekablar genom åskskyddssystemet samt att installera ett överspänningsskydd vid transformatorns eluttag.
 3. Regelbunden kontroll: Åskväder kan uppstå plötsligt, varför det är viktigt att regelbundet inspektera dina åskskydd för att vara säker på att de fungerar som de ska.

Genom att följa dessa steg och vara proaktiv, kan du säkerställa att din robotgräsklippare är väl skyddad mot skador orsakade av åska. Kom ihåg att åska kan slå till när du minst anar det, så det är bäst att alltid vara förberedd.

Frågor och svar

Absolut! För att skydda din robotgräsklippare från blixtnedslag är det viktigt att installera ett åskskydd. Åsknedslag kan orsaka skador på robotgräsklipparen vilket kan leda till dyra reparationer eller behov av utbyte. Genom att använda ett åskskydd kan du minska risken för skador av detta slag.

Att koppla åskskydd till din robotgräsklippare är en relativt enkel process, men det är viktigt att följa instruktionerna noggrant.

 1. Börja med att ansluta gräns- och guidekablarna till åskskyddet. Åskskyddet fungerar som åskledare och hjälper till att leda bort strömmen ner i jorden.
 2. Nästa steg är att installera ett överspänningsskydd vid transformatorns eluttag. Detta ger skydd mot eventuella strömspikar som kan uppstå vid blixtnedslag.

Glöm inte att alltid koppla ur gräsklipparen från strömförsörjningen vid åskväder för extra skydd.

Försäkringsvillkoren är olika för de olika försäkringsbolagen. Så innan åsksäsongen börjar, ta dig tid att se över din försäkring och bekanta dig med vad som täcks i händelse av ett åsknedslag. Vissa företag erbjuder hemförsäkringar som täcker robotgräsklippare i händelse av åskskskador, men de kan vara förenade med ytterligare villkor beroende på var roboten används – till exempel kräver fritidshus separata fritidshusförsäkringar plus en personlig egendomsförsäkring.

För att försäkra en robotgräsklippare är det viktigt att hitta en försäkring som täcker skador orsakade av blixtnedslag. För fritidshus krävs en separat fritidshusförsäkring och en försäkring för personlig egendom för att täcka skador vid blixtnedslag. Det är viktigt att läsa det finstilta och förstå exakt vad som täcks så att du kan vara säker på att din robotgräsklippare är tillräckligt skyddad.

Det finns en förmånlig tilläggsförsäkring till Honda Miimo robotgräsklippare hos Artic. Försäkringen omfattar plötsliga och oförutsedda utifrån kommande skador på din Miimo. Detta betyder att du genom försäkringen kan få ersättning om du skulle råka ut för en stöld eller om åskan skulle slå ner och skada din Honda Miimo robotgräsklippare.  

Mer läsning

Uppstart av robotgräsklippare på våren
Robotgräsklippare

Uppstart av robotgräsklippare på våren

Vårstart av robotgräsklippare För att säkerställa att din robotgräsklippare fungerar optimalt inför våren är det bra att du följer vår guide. Vi på TrädgårdSmart har sammanställt en checklista som hjälper

Läs mer »
Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 3 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.