Uppstart av robotgräsklippare på våren

Vårstart av robotgräsklippare

För att säkerställa att din robotgräsklippare fungerar optimalt inför våren är det bra att du följer vår guide. Vi på TrädgårdSmart har sammanställt en checklista som hjälper dig att förbereda både din gräsmatta och robot inför sommarens grönska.

Uppstart av robotgräsklippare på våren

Innehållsförteckning

Är robotgräsklipparen rengjord?

Ställde du in robotgräsklipparen för vinterförvaring utan att göra rent den? Då är det hög tid att göra rent den innan säsongstart.

Börja med att rensa bort allt skräp och alla ansamlingar som kan ha samlats under chassit. Nedanstående arbetsbeskrivning är vad vi gör med de robotgräsklippare vi får in på vinterförvaring. Rengöringen av robotgräsklipparna brukar ta oss 2–5 timmar beroende på fabrikat och modell.

Rengöring av robotgräsklippare

Till att börja med lyfter du av chassit på robotgräsklipparen och borstar av insidan med exempelvis en diskborste. Rengör alla ytor, inklusive hjulskydd och blad, från gräsklipp, pollen och annan smuts.

Använd sedan tryckluft för att blåsa bort all smuts och damm som kan ha samlats på robotens ytor. Torka därefter av alla delar med en mjuk fuktig trasa för att slutligen polera upp plastdelarna med plastpolish.

 • Dammsug eller borsta av robotgräsklipparen
 • Använd tryckluft om du har tillgång till det
 • Fukta ingrodd grässaft med ett miljövänligt rengöringsspray
 • Torka av alla delar med en fuktad trasa
 • Polera upp alla plastdetaljer med någon form av plastpolish

Kontrollera batteriet

Innan du startar din robot efter vintern är det viktigt att kontrollera batteriets laddningsnivå. Om den inte är fulladdad kan det ta lite extra tid innan den börjar fungera optimalt.

Om batteriet är helt tomt och inte tar emot någon laddning bör du byta ut det mot ett nytt. Se till att installera rätt typ av batteri som är kompatibelt med din robotgräsklipparmodell.

Kontroll av batterispänning

Att mäta spänningen med en ohm-mätare är en enkel process som kan genomföras i några få steg. Använd först ohm-mätaren för att ansluta batteriets positiva och negativa poler. På så sätt kan du mäta hur mycket ström som flyter genom batteriet och bestämma dess laddningsnivå.

Standardspänningen för ett batteri ska vara mellan 12 och 14 volt. Det kan också vara fel på laddstationen som inte laddar upp batteriet som den ska.

Om inte batteriet laddar: kontrollera laddstationen

För att kontrollera om en laddstation laddar batteriet korrekt bör du först kontrollera anslutningarna mellan laddstationen och vägganslutningen för att se till att de är ordentligt anslutna.

Dessutom kan du undersöka nätsladden, strömuttaget och transformatorn för att se till att laddningen fungerar som det ska.

Kontrollera spänningen på laddblecken

För att mäta spänningen på blecken till laddstationen behöver du använd en ohm-mätare. Ta en avläsning på laddblecken och jämför värdet med den spänning som produceras från transformatorn.

Om det finns en avvikelse mellan dessa två avläsningar tyder det på något fel på kretskortet till laddstationen, och det kan då behöva bytas ut.

Granska begränsningskabeln

Innan du startar robotgräsklipparen efter vintern, dubbelkolla om begränsningskabeln fungerar korrekt. Om den har skadats kommer robotgräsklipparen inte att fungera.

Hur vet du om kabeln fungerar? Lätt! Titta först på laddstationen. Lyser den grönt? Perfekt, du är på rätt spår. Starta sedan robotgräsklipparen, och se om den börjar röra sig.

Om den inte rör på sig och signalerar ingen slingsignal, har du förmodligen en skadad begränsningskabel. Det innebär att du behöver då åtgärda ett kabelbrott.

Signal vid kabelbrott, ”ingen slingsignal”, beroende på fabrikat:

 • Husqvarna Automower, Gardena – blinkande blått
 • Robomow – blinkande rött
 • AL-KO – snabbt blinkande orange
 • Honda Miimo – blinkande gult

Ta ett varv runt tomten!

Ta gärna ett varv runt tomten och kontrollera om begränsningskabeln ligger nedgrävd och inte sticker upp från marken.

Ligger kabeln synlig på marken kan antingen robotgräsklipparen klippa av den, någon snubbla över den eller att något trädgårdsredskap skadar kabeln.

Se därför till att kabeln kommer ned under jord för att på så sätt minska risken för kabelbrott.

Rensa gräsmattan från eventuella hinder

Grundregeln är att undvika alla typer av hinder som kan störa robotgräsklipparens, så se till att rensa bort alla stenar, grenar och annat löst som kan ligga på gräsmattan. Boka in stubbfräsning om du behöver bli av med stubbarna på tomten. Det finns flera anledningar till att du ska ta bort stubben från din trädgård.

Kontrollera knivarna på robotklipparen

Bladen på din robotgräsklippare är viktiga för att få rena klipp för att säkerställa ett perfekt resultat. Innan du startar robotgräsklipparen efter vintern ska du helst byta ut knivarna till nya skarpa knivar.

Slöa knivblad kan göra mer skada än nytta för gräset, eftersom de tenderar att fransa gräsbladens toppar i stället för att klippa dem med ett rent klippsnitt. Detta kan göra gräset mer mottagligt för sjukdomar, vilket leder till bruna och fransiga grästoppar.

Däremot ger skarpa knivblad till robotgräsklipparen ett fint snitt som gör att gräset läker snabbare vilket gör att gräsmattan blir friskare i allmänhet.

Det är viktigt att kontrollera bladen regelbundet under säsongen och byta ut dem vid behov – särskilt om du har ett stort område med gräs som behöver klippas.

Boka service hos TrädgårdSmart så tidigt som möjligt

Boka in en tid för service så tidigt som möjligt om du behöver hjälp med uppstarten av robotgräsklipparen eftersom det är många kunder som hör av sig efter vinteruppehållet. Vi ser till att allting fungerar perfekt och ger dig tips om hur du tar hand om maskinen på bästa sätt under säsongen!

Checklista för uppstart av robotgräsklippare på våren:

 1. Mät batteriets spänning: Använd en ohm-mätare för att mäta batterispänningen. Idealvärdet bör ligga mellan 12 och 14 volt.
 2. Undersök laddstationen: Kontrollera alla anslutningar och komponenter i laddstationen, inklusive nätsladden, strömuttaget och transformatorn för eventuella fel.
 3. Kontrollera begränsningskabeln: Se till att laddstationen lyser grönt och att robotgräsklipparen startar och rör sig korrekt. Om inte, kan det vara ett problem med begränsningskabeln.
 4. Rensa gräsmattan från hinder: Inför uppstarten, se till att gräsmattan är fri från stenar, grenar och annat löst material.
 5. Byt ut robotklipparens knivar: Slöa knivblad kan skada gräset, se därför till att byta ut knivarna till nya och skarpa knivar.
 6. Boka en service i god tid: Om uppstarten av robotgräsklipparen verkar komplicerad, boka en tid för service så tidigt som möjligt för att undvika rusning vid säsongens start.

Sammanfattning, uppstart av robotgräsklippare:

Förbered din robotgräsklippare inför våren genom att följa grundliga rutiner. Rengör den noggrant, kontrollera batteriets laddningsnivå, inspektera laddstationen och kolla begränsningskabeln.

Se till att gräsmattan är fri från hinder och att knivarna är vassa och redo för säsongen. Om du behöver hjälp, boka en service hos TrädgårdSmart i förväg för en problemfri start.

Genom att följa dessa steg kan du säkerställa optimal prestanda för din robotgräsklippare under hela klippsäsongen.

Kontakta Robert för hjälp!

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Kontakta Robert
Step 1 of 2
Fyll i för- och efternamn
Välj typ av fråga

Frågor och svar

Här nedan får du svar på de vanligaste frågor vi brukar få i samband med uppstart av robotgräsklipparen efter vinterförvaringen.
 • Kontrollera att robotgräsklipparen är påslagen (ON)
 • Finns det ström fram till laddstationen?
 • Om robotgräsklipparen indikerar ”Ingen slingsignal” så är det troligtvis kabelbrott på signalkabeln
 • Kontrollera att roboten är påslagen (ON)
 • Sätt roboten på laddning under flera dagar
 • Eventuellt behöver batteriet bytas ut om den är helt tom
 • Kontrollera att begränsningskablarna är inkopplade
 • Se över installationen och försök hitta kabelbrottet
 • Laga eventuella kabelbrott med ett skarvdon

Kontakta oss eller din återförsäljare och be om hjälp!

Det kan finnas flera anledningar till att din robotgräsklippare inte startar. Här är en lista på möjliga felkällor:

 • Problem med batteriet
 • Skadad begränsningskabel, kabelbrott, dvs ingen slingsignal
 • Laddningsstationen fungerar inte korrekt
 • Elen är inte inkopplad till laddstationen
 • Trasig transformator som sitter mellan elanslutning och laddstation
 • Trasig knivdisk
 • Några av andra vanliga problem med robotgräsklipparen

Dessa felkällor kan förhindra robotgräsklipparen från att fungera som den ska.

Om du har gått igenom alla dessa möjliga problem och fortfarande inte kan få din robotgräsklippare att fungera, kanske det är dags att boka en service med TrädgårdSmart.

Mer läsning

Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.