Vanliga orsaker till kabelbrott – och hur du undviker dem

Laddstationen blinkar blått - signalfel

Kabelbrott på signalkabeln till robotgräsklipparen kan uppstå av olika skäl och är en vanlig orsak till att din robotgräsklippare plötsligt kan sluta fungera.

Även om dessa maskiner vanligtvis är pålitliga trädgårdsverktyg, kan en skadad kabel orsaka oväntade driftstopp. Men oroa dig inte, vi har sammanställt de vanligaste orsakerna till kabelbrott och ger även några användbara tips för att förebygga skador på signalkabeln.

Vanliga orsaker till kabelbrott på signalkabeln till robotgräsklipparen är solljus

Innehållsförteckning

När säsongen inleds upptäcks de flesta kabelbrotten

När klippsäsongen börjar och det är dags att använda robotgräsklipparen igen efter vintern. Det är då de flesta kabelbrotten upptäcks när man ska köra igång klipparen på nytt.

Det beror på att kabelbrotten kan uppstå under vintern av olika skäl. Det kan vara till exempel bero på snö, is, skador från smådjur eller markförskjutningar när tjälen smälter.

Så bli inte förvånad om kabeln är skadad då när solen tittar fram och det är dags att låta robotgräsklipparen sköta gräsmattan igen.

Blinkande blått ljus från en Husqvarna Automower laddstation är i de flesta fall en indikator på att signalkabeln är av.

Vanliga orsaker till kabelbrott

Det finns flera faktorer som kan orsaka kabelbrott på signalkabeln. Det kan vara allt från skador orsakade av trädgårdsredskap som ogräsplockare eller spadar till jordförskjutningar på grund av tjällossning eller i samband med kraftigt regn.

Andra orsaker kan vara skadedjur som gnager på kabeln, skador från snöröjningsfordon, eller din hund som gräver upp begränsningskabeln till robotgräsklipparen. Det är även viktigt att notera att kabelbrott kan orsakas av otillräckligt skydd.

Om din signalkabel inte är korrekt installerad eller skyddad med ett metallhölje och robust isolering, kan den vara mer utsatt för yttre skador.

Lista på 10 vanliga orsaker till kabelbrott

 1. Skador under installation: Felaktig hantering eller installation kan orsaka skador som leder till kabelbrott.
 2. Miljöförhållanden: Extrema väderförhållanden, kraftigt regn eller i samband med tjällossning orsakar oftast skada på kabeln.
 3. Trädgårdsverktyg: Ogräsplockare, spadar och andra trädgårdsverktyg kan skada kabeln om de inte används försiktigt.
 4. Stenar och rötter: Rötter från träd och buskar som växer liksom stenar som ligger och skaver mot tunna kablar orsakar många gånger kabelbrott.
 5. Djur: Vissa djur, som gnagare som till exempel sorkar, råttor och husdjur, kan bita sönder kabeln och orsaka brott.
 6. Otillräckligt skydd: Om kabeln inte är ordentligt installerad eller skyddad med ett metallhölje och kraftig yttre isolering, kan den vara mer mottaglig för yttre påverkan och skador.
 7. Luftning av gräsmattan: Kabeln går av i samband med luftning av gräsmattan när en vertikalskärare eller hålpipsluftare används.
 8. UV-strålar: Kabel som ligger synlig uppe på marken i direkt exponering för solljus kan leda till att kabeln exponeras för UV-strålar vilket leder till att den vittras sönder och går lätt av.
 9. Åsknedslag: Åsknedslag som bränner av kabeln och i värsta fall även förstör laddstation, transformator och själva robotgräsklipparen. I dessa fall täcks skadan oftast av försäkringsbolaget.
 10. Entreprenadmaskiner: Snöröjningsfordon som plogar över kabeln, företag som inte har kunskap om robotgräsklippare som utför stubbfräsning och andra entreprenadmaskiner som gräver av kabeln. Av den anledningen ska du förbereda markytan inför en stubbfräsning.
Vanliga orsaker till kabelbrott på signalkabeln till robotgräsklipparen är gnagare

Hur du kan förebygga kabelbrott

Att förebygga kabelbrott på din begränsningskabel behöver inte vara komplicerat. Följande är några enkla steg du kan vidta för att förhindra problem med tunna signalkablar:

 • Korrekt installation: Se till att du följer tillverkarens instruktioner noggrant vid installation. Detta inkluderar att gräva ner kabeln tillräckligt djupt eller anlita en professionell installatör för kabelläggningen som oss.
 • Använd skyddande höljen: Om det finns områden där din begränsningskabel kan vara särskilt utsatt för skador, använd skyddande höljen som rör eller slangar för att skydda den tunna kabeln som följde med robotgräsklipparen eller i ditt installationspaket.
 • Var försiktig med trädgårdsredskap: Se till att du är extra försiktig när du använder trädgårdsredskap i närheten av din begränsningskabel. Detta kan hjälpa till att förhindra oavsiktliga skador.
 • Övervaka och underhåll din kabel: Genom att regelbundet inspektera din kabel och området runt den kan du upptäcka eventuella tecken på skador eller slitage tidigt och åtgärda dem snabbt.
 • Håll djur borta: Om du har husdjur eller problem med gnagare kan det vara värt att överväga att använda avskräckande medel eller fysiska barriärer för att skydda din kabel.

Ett säkert sätt att skydda sig från kabelbrott

För att förhindra kabelbrott är en utmaning vi ofta stöter på hos våra nya kunder. Dessa kunder har oftast tunna standardkablar i sina trädgårdar.

När jag visar hur lätt dessa kablar kan skadas, blir det tydligt att kabelbrott är oundvikligt. Därför behöver jag oftast byta ut hela installationen med min säkerhetskabel. Den är skyddad av ett metallhölje och har en stark yttre isolering.

Försäkra dig mot kabelbrott med säkerhetskabel till robotgräsklippare

När du väljer TrädgårdSmarts säkerhetskabel till din robotgräsklippare får du inte bara en produkt av högsta kvalitet, utan också en mängd fördelar som förbättrar din gräsklippningsupplevelse. Först och främst minskar du risken för kabelbrott avsevärt, vilket innebär att du slipper oroa dig för oväntade driftstopp och dyra reparationer. Säkerhetskabeln är skyddad av ett robust metallhölje som står emot de tuffaste utomhusförhållanden och kan motstå även den mest envisa gnagaren.

Dessutom ger den starka yttre isoleringen extra skydd mot väder och vind, vilket förlänger kabellivslängden och håller din robotgräsklippare i optimalt skick. Med TrädgårdSmarts mantlade begränsningskabel kan du lita på att din robotgräsklippare fungerar felfritt, så att du kan njuta av en perfekt klippt gräsmatta utan krångel.

Varför erbjuder ingen annan installatör bättre kablar?

Vi på TrädgårdSmart har fört dialog med många installatörer runt om i Sverige angående vår säkerhetskabel för robotgräsklippare. Även om bara några få installationsföretag, såsom GENTAS, hittills har valt att använda vår kabel, är vi övertygade om att vår produkt kan göra en stor skillnad. Vissa har uttryckt att vår säkerhetskabel är ”för bra”, eftersom den minskar behovet av reparationer av kabelbrott. Men vi tror att det är denna kvalitet som gör vår produkt så värdefull.

Vi vill hjälpa dig att minimera problem och maximera nytta och effektivitet. Välj TrädgårdSmarts säkerhetskabel till din robotgräsklippare för en smidigare trädgårdsvardag.

Sammanfattning

För att säkerställa en smidig drift och undvika onödiga kabelbrott är det en klok idé att välja TrädgårdSmarts säkerhetskabel till din robotgräsklippare.

Med sitt robusta metallhölje och starka yttre isolering erbjuder den överlägset skydd mot olika utmaningar, oavsett om det handlar om tuffa väderförhållanden, gnagare eller oavsiktliga skador under trädgårdsarbetet.

Fördelar med TrädgårdSmarts säkerhetskabel:

 1. Ger pålitligt skydd för din robotgräsklippare.
 2. Hållbar konstruktion med robust metallhölje.
 3. Stark yttre isolering för att möta olika utmaningar.
 4. Garanterar problemfri gräsklippning och en perfekt klippt gräsmatta.
 5. Enkel att installera och använda.
 6. Vårt expertteam finns tillgängligt för att hjälpa till vid installationsbehov.

Välj TrädgårdSmarts säkerhetskabel för att säkerställa en smidigare skötsel av din gräsmatta. Kontakta oss idag för att påbörja din resa mot en bekymmersfri gräsmatteskötsel.

Frågor och svar om vanliga problem med signalkabeln

Det finns flera vanliga orsaker till kabelbrott, bland annat gnagare, åsknedslag, entreprenadmaskiner och UV-strålar. Dessutom kan kabeln skadas vid luftning av gräsmattan om en vertikalskärare eller hålpipsluftare används.
 • Korrekt installation av begränsningskabeln
 • Använd helst säkerhetskabel
 • Försiktighet vid användning av trädgårdsredskap
 • Hålla djur borta från kabeln.

För att få bästa prestanda och hållbarhet, rekommenderar vi TrädgårdSmarts säkerhetskabel till din robotgräsklippare. Kabeln är designad för att klara av olika utmaningar som kan orsaka kabelbrott. Det kan vara till exempel mot gnagare, hårt väder och oavsiktlig skada från trädgårdsverktyg.

Med sitt starka metallhölje och skyddande isolering ger vår säkerhetskabel effektivt skydd och lång hållbarhet. Det minskar behovet av frekventa reparationer eller utbyte.

Vi erbjuder även professionell installation för att säkerställa att kabeln installeras korrekt och på bästa möjliga sätt för din trädgård.

Genom att välja TrädgårdSmarts säkerhetskabel minskar du risken för kabelbrott avsevärt. Det betyder att du inte behöver oroa dig för oplanerade driftstopp eller dyra reparationer. Säkerhetskabeln håller din robotgräsklippare i drift utan några avbrott.

Mer läsning om robotgräsklippare

Vanliga problem med robotgräsklippare
Robotgräsklippare

8 vanliga problem med robotgräsklippare

Mjuka och hårda problem med robotgräsklipparen Vanliga problem med robotgräsklippare är ett ämne som alla ägare bör vara medvetna om. Liksom alla maskiner kan även robotgräsklippare stöta på olika problem.

Läs mer »
Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.