Köp av robotgräsklippare med 12 köpråd

Läs min köpguide innan köp av robotgräsklippare

Ny robotgräsklippare, det är en del att tänka på innan köp av robotgräsklippare. Robotklippare är framtiden för gräsklippning, eftersom dessa automatiserade och självgående gräsklippare gör det möjligt för dig att njuta av en perfekt välklippt gräsmatta med minimalt underhåll utan att behöva lyfta ett finger. Med så många modeller och fabrikat på marknaden, hur vet du vilken som är rätt för dig? I den här köpguide robotgräsklippare utforskar vi funktionerna och fördelarna med robot och ger dig tips på hur du väljer den bästa modellen för dina behov och trädgård. Om du har planerat köp av robotgräsklippare så är denna köpguide oumbärlig för dig, så läs vidare!

Husqvarna Automower robotgräsklippare klipper gräset
Husqvarna Automower robotgräsklippare klipper gräset

Om författaren till artikeln

Robert, författaren till den här artikeln, har lång erfarenhet av robotgräsklippare. Han har ägt en mängd olika modeller och märken genom åren, och i hans yrkesarbete ingår att installera dessa maskiner för otaliga kunder under växtsäsongen. Detta gör honom till en sakkunnig källa för information om robotar, eftersom han själv har sett hur de fungerar i praktiken och kan ge dig värdefulla insikter om deras installation, underhåll och prestanda. Hans expertis syns tydligt i kvaliteten på den här artikeln, som läsarna kan lita på är korrekt och uppdaterad.

Innehållsförteckning

Få köpråden hemma hos dig

När du ska köpa en robotgräsklippare är det viktigt att se till att du köper den som passar bäst för din trädgård. Boka in ett hembesök av en expert för hjälp med köp av en ny robotklippare för dina behov. Vi erbjuder rådgivning och tomtbesiktningar i både Stockholm och Uppsala utan kostnad. Detta eliminerar risken för att du köper fel robot och sparar dig tid, pengar och stress i längden.

Ta hjälp av en robotexpert

Med vår expertis och kunskap kan vi hjälpa dig att välja en gräsklippare som passar perfekt för din trädgård. Dessutom är alla våra tjänster säkra för dig och din familj – det är en win-win-situation! Så om du funderar på att köpa en robotgräsklippare, boka ett hembesök idag med någon av våra robotexperter så hjälper vi dig att köpa den perfekta roboten för din trädgård!

En gräsklippare med många funktioner​

Det är viktigt att förstå vad robotgräsklippare kan göra för att underlätta ditt liv. Den klipper inte bara gräsmattan åt dig, utan den kan också spara din tid och energi jämfört med manuell gräsklippning. Robotgräsklippare har avancerade funktioner som hindersdetektering, vilket garanterar att den undviker att skada dina trädgårdsväxter eller möbler. De är också effektiva och miljövänliga – med mycket låga ljudnivåer och inga utsläpp. Med ett stort antal olika modeller på marknaden är det dessutom lätt att hitta en som passar perfekt för din trädgård med rätt vägledning som du kommer att få i den här köpguiden.

Husqvarna Automower 435X AWD klipper gräsmattan
Husqvarna Automower 435X AWD klipper gräsmattan

12 köpråd robotgräsklippare​

Den här artikeln är ett måste för alla som överväger att skaffa en robotgräsklippare. Det beror på att den ger dig tips på vad du ska tänka på när du köper robot och hur du avgör vilken modell som är rätt för dig. Den täcker alla aspekter av robotgräsklippare från prisklass och funktionsuppsättningar till storleksklasser och mycket mer. Genom att läsa den här ultimata guiden får du en inblick i för- och nackdelar med varje modell så att du kan göra ett välgrundat val av den robot som är bäst lämpad för din situation.

12 viktiga råd att ta hänsyn till

Här nedanför finner du en summering av hela inlägget. De punkter som är markerade i rött bör du vara extra uppmärksam på.

1
Gräsmattans storlek och trädgårdens komplexitet
Välj en robotgräsklippare med minst den dubbla ytkapaciteten om trädgården är komplex eller har många hinder. I annat fall riskerar du att få en ojämnt klippt gräsmatta.
2
Gräsmattans terräng
En robotgräsklippare är gjord för jämna gräsmattor. Är klippytan någonting annat än en gräsmatta eller ojämn så måste ytan göras i ordning för att roboten ska kunna ta sig fram ordentligt.
3
Lutning inom arbetsområdet och vid begränsningskabel
Välj en robotgräsklippare med minst den dubbla ytkapaciteten om trädgården är komplex eller har många hinder. I annat fall riskerar du att få en ojämnt klippt gräsmatta.
4
Robotgräsklipparens klippsystem
Om du ska köpa en robotgräsklippare så lägg då mindre fokus på klippsystemet när du väljer fabrikat och modell. Andra funktioner som yt- och batterikapacitet är viktigare aspekter vid köp av robotgräsklippare.
5
Batterikapacitet och laddningstid
Investera i en robotgräsklippare med längre driftstider även om din gräsyta är liten. Har du däremot en robot med låg kapacitet finns det risk att den behöver gå ut flera gånger per dag för att hålla gräsmattan välskött vilket kommer att störa exempelvis barn som också vill utnyttja gräsytorna.
6
Appar och fjärranslutning
Fundera om fjärråtkomst till gräsklipparens inställningar är viktigt för dig eller om du klarar av att göra inställningarna direkt på roboten. Fungerar robotgräsklipparen som den ska så är det sällan du behöver ändra på inställningarna i robotgräsklipparen.
7
Säkerhet, garantier och kundsupport
Kontrollera tillverkarens garantier och om återförsäljaren har en serviceverkstad. Köp en robotgräsklipparen av ett välkänt fabrikat med tillgång till reservdelar. I annat fall kan det bli problem om något skulle gå sönder på klipparen.
8
Laddstationens placering
Det är viktigt att ta hänsyn till gräsytans form och vilken bokstavsform den har vid köp av en robotgräsklippare med guidekabel. Guidekabeln måste täcka alla gräsytor som ska klippas.
9
Robotgräsklippare bäst i test
När du köper en robotgräsklippare är det viktigt att vara försiktig med artiklar och blogginlägg som har rubriker som ”Självgående robotgräsklippare bäst i test 2023”.
10
Fabrikat och modeller på robotgräsklippare
Köp en robotgräsklippare av ett välkänt märke som kan tillhandahålla kvalitetsprodukter med tillgång till kundsupport och från en välrenommerad återförsäljare med verkstad för reparationer och service.
11
Installera en robotgräsklippare
Du kan självklart installera och montera begränsningskabeln. Men tänk då på att det tar tid och kan lätt gå fel om du inte följer tillverkarens rekommendationer. Anlita då hellre ett proffs som gör jobbet åt dig om du inte har tiden eller kunskapen.
12
Underskatta inte service och underhåll
Om du inte gör underhållet själv så lämna in robotgräsklipparen till en verkstad för service och underhåll när det är dags för vinterförvaringen. Detta säkerställer att du har en väl fungerande robotgräsklippare till nästa säsong.

Gräsmattans storlek och trädgårdens komplexitet

En robotgräsklippares förmåga att klippa en gräsmatta beror på dess storlek och komplexitet. Ju större yta som ska klippas, desto större batterikapacitet krävs. Områden med många hinder som träd, buskar, stenar, byggnader, pooler och rabatter kan kräva ytterligare funktioner som teknik för att upptäcka föremål och kapacitet för att klara av komplexa trädgårdar.

Beräkna ytan på gräsmattan

När du väljer en robotgräsklippare för dess ytkapacitet ska du beräkna storleken på gräsmattan som ska klippas och inte tomtarealen. För att få en exakt uppskattning måste du från den totala tomtytan dra av alla delar som inte behöver klippas som till exempel husets bottenplatta, andra byggnader, rabatter, pooler, stenläggningar, uteplatser med mera. En enkel tumregel är att beräkna den tid det tar idag att klippa gräset med en motorgräsklippare. Är dina gräsytor på 1 000 m2 brukar det ta cirka en timme att klippa, eller 250 m2 per 15 min.

Fasta hinder

Fasta hinder undviks enkelt med hjälp av en robotgräsklippares avancerade sensorer och för vissa fabrikats navigationssystem. När dessa föremål upptäcks justerar roboten sitt klippmönster för att se till att den inte kommer i kontakt med dem, vilket gör att området klipps ordentligt utan att skada uppstår. Dessutom har vissa avancerade modeller till och med inbyggda algoritmer för upptäckt av hinder som skapar en intern karta över trädgården och planerar en effektiv klippväg.

Exempel på fasta hinder

 • Träd och trädstubbar
 • Byggnader
 • Trädgårdsmöbler

Mjuka hinder

Mjuka hinder är delar av gräsmattan som kräver extra uppmärksamhet när du ska installera en robotgräsklippare. Exempel på sådana hinder är rabatter, pooler och grusgångar. Dessa typer av mjuka hinder kan inte roboten upptäcka och navigera runt, eftersom de i allmänhet saknar de definierade kanterna som på fasta hinder som ett träd eller en trädgårdsmöbel.

Exempel på mjuka hinder

 • Trädgårdsrabatter
 • Pooler och vattendammar
 • Grusgångar

Passager

När du installerar en robotgräsklippare är det viktigt att vara uppmärksam på passagerna och speciellt trånga passager. Passagerna är avgörande för roboten eftersom de måste vara tillräckligt breda för att roboten ska kunna ta sig fram i den och för att i vissa fall få plats med guidekabeln mellan de två begränsningskablarna. I de flesta fall ska dessa passager vara minst 60 centimeter breda – mer för större modeller och de med guidekablar för exempelvis Husqvarna Automower – så att robotgräsklipparen säkert kan röra sig genom dem utan att komma i kontakt med något hinder på vägen.

Fria och jämna passager

Särskild uppmärksamhet bör också ägnas åt att se till att passagerna förblir fria från skräp eller föremål som kan hindra robotens framkomst eller orsaka skador. Dessutom måste eventuella kanter eller lutningar som finns i passagen jämnas ut före användning så att det är säkert för robotgräsklipparen att passera igenom dem. Det är därför viktigt att planera och installera en passage på rätt sätt för att säkerställa att robotgräsklipparsystemet fungerar korrekt.

Trånga passager

Var uppmärksam när det kommer till trånga passager, eftersom roboten kräver en minsta passage bredd på minst 60 centimeter för att kunna klippa gräset i området utan att den inte blir instängd. Ska exempelvis en Husqvarna Automower ta sig mellan två olika klippområden där en trång passage separerar de två gräsytorna bör du ta hänsyn till att guidekabeln placeras med minst 30 centimeters avstånd från begränsningskablarna. Detta innebär att passagen måste vara minst 1,2 meter bred annars kommer inte maskinen hitta rätt mellan ytorna.

Gräsmattans form

Robotgräsklipparen har det mycket lättare att klippa en gräsyta som är rektangulär än om den skulle ha en väldigt komplex form. När gräsytan är rektangulär utan hinder så klipper roboten mer obehindrat och snabbare än om den skulle vara komplext full med hinder. Det innebär att det tar mycket längre tid för roboten att klippa komplexa trädgårdar även om gräsytan skulle vara densamma som en rektangulär formad gräsytan.

Passage mellan två gräsytor över en parkering
Passage mellan två gräsytor över en parkering

Köpråd 1

Välj en robotgräsklippare med minst den dubbla ytkapaciteten om trädgården är komplex eller har många hinder. I annat fall riskerar du att få en ojämnt klippt gräsmatta. Exempelvis Solo by AL-KO Robolinho klarar av passager som är 60 centimeter breda medan Husqvarna Automower behöver minst 1,2 meter breda passager med guidekabel.

Gräsmattans terräng

När du väljer en robotgräsklippare är det viktigt att ta hänsyn till gräsmattans terräng. Ojämna ytor som stenklippor och stenar som sticker upp och ojämn mark är svåra för en robotgräsklippare. Det kan leda till att roboten fastnar och kan inte ta sig därifrån. Om du inte kan få bort dessa ojämnheter genom att exempelvis jämna av marken eller ta bort uppstickande föremål så måste dessa ytor avskärmas från robotens arbetsområde. Det gör du genom att lägga en begränsningskabel runt dessa områden.

Köpråd 2

En robotgräsklippare är gjord för jämna gräsmattor. Är klippytan någonting annat än en gräsmatta eller ojämn så måste ytan göras i ordning för att roboten ska kunna ta sig fram ordentligt.

Lutning inom arbetsområdet och vid begränsningskabel

Vad en robotgräsklippare klarar av i maximal lutning brukar tillverkarna ange i procent vilket inte är densamma som i grader något som kan vara missvisande. Det här är något som många missförstår vilket leder obehagliga överraskningar när roboten inte fungerar som det var förväntat. Vidare skiljer det sig i lutningskapacitet inom arbetsområdet och vid begränsningskabeln eller tomtgränsen. Konvertera procent till grader

Maximal lutning inom arbetsområdet

De flesta robotgräsklippare klarar av en lutning på 45 procent inom arbetsområdet vilket är en lutning av 24 grader. Det måste också finnas en plan yta nedanför sluttningen som inte lutar mer än 15 procent, eller 8,5 grader, och som är minst en halv till en meter bred beroende på modell och fabrikat. Detta är nödvändigt för att roboten ska kunna vända sig om och ta sig uppför branta sluttningar, eftersom den inte har möjlighet att backa uppför en sluttning.

Maximal lutning vid begränsningskabel

När du installerar en robotgräsklippare är det viktigt att se till att marken vid begränsningskabeln inte är för brant. Roboten kan bara hantera lutningar upp till 15 procent, 8,5 grader, vid begränsningskabeln det vill säga gräsytans ytterkant. I annat fall kommer roboten att fastna om det lutar för mycket neråt vid begränsningskabeln. Notera som tidigare har nämnts att en nedförslutning måste avslutas med en yta som är minst en halv till en meter bred. Följer du inte tillverkarens rekommendationer i detta avseende kommer robotgräsklipparen som sagts att fastna.

Terrängkit ger bara bättre grepp

Trots att terrängkit kan monteras för att ge robotgräsklipparen ett bättre markfäste, kan den med detta tillbehör inte ta sig upp för brantare backar än vad som anges i produktspecifikationerna. Sådana terrängkit hjälper bara roboten att röra sig säkrare och mer tryggt i våta och leriga backar som ligger inom de värden som anges i specifikationen för roboten.

Använd mobiltelefonens vattenpass

Det kan vara otroligt användbart att använda mobiltelefonen för att mäta lutningen på din tomt, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är idiotsäkert. iPhones kan användas som vattenpass, medan Android-användare måste ladda ner en app först. Avläsningarna kan dock bli felaktiga om gräsmattan är ojämn eller gropig, vilket den ofta är. I dessa fall rekommenderar jag att du använder en meterlång planka för att jämna ut värdena för ett bättre resultat. Fastnar robotgräsklipparen senare i den ojämna terrängen behöver du inte oroa dig för lutningen utan du behöver bara jämna av ytan som nämnts tidigare.

Kunden fick hjälp med köp av robotgräsklippare, en Autoower 435X AWD
Kunden fick hjälp med köp av robotgräsklippare, en Autoower 435X AWD

Köpråd 3

Läs det finstilta i tillverkarens broschyrer och tro inte heller på den säljare som säger att en robotgräsklippare klarar av mer än vad man tror. Var noga med att mäta gräsmattans lutning både inom klippområdet och gräsmattans ytterkanter. Husqvarna Automower med Automower Connect är för dig som är väldigt intresserad av teknik och är beredd att betala för det.

Robotgräsklipparens klippsystem

Något som skiljer modellerna och fabrikaten åt är klippbredd och klippsystem. Vissa har bredare klippbredd och andra smalare. Dock spelar det mindre roll om roboten klipper smalt eller brett eftersom den ska i normala fall klippa gräset dagligen. Jag har heller inte upplevt att något klippsystem skulle vara mer unikt och överträffa någonting annat utan snarare upplever jag att nästan alla robotgräsklippare får samma klippresultat i slutändan.

Skarpa knivar gör gräset friskare

Om du är ute efter ett bra klippresultat brukar jag rekommendera att roboten sköter den dagliga gräsklippningen. Var noga med att det alltid finns skarpa knivblad på roboten för att på så sätt hålla gräsmattan välklippt utan fransiga grästoppar. Du håller gräset friskt och mindre mottaglig för sjukdomar om du ser till att byta knivbladen ofta. För övrigt är daglig gräsklippning bra för gräsmattan och håller mossan borta eftersom den är känslig för beröring.

Köpråd 4

Om du ska köpa en robotgräsklippare så lägg då mindre fokus på klippsystemet när du väljer fabrikat och modell. Andra funktioner som yt- och batterikapacitet är viktigare aspekter vid köp av robotgräsklippare.

Batterikapacitet och laddningstid

Batterikapaciteten hos en robotgräsklippare är en viktig faktor som bör beaktas när du köper en robotgräsklippare. En gräsklippare med större batterikapacitet kan klippa gräset under en längre tid mellan laddningarna. Det maximerar effektiviteten genom att roboten kan täcka större områden på kortare tid och slutföra klippningen snabbare. Detta hjälper dig inte bara att spara tid, utan även energi eftersom det eliminerar behovet av frekventa laddningsstopp. En robot med ett batteri med hög kapacitet förlänger dessutom livslängden på din gräsklippare så att den håller längre och fortsätter att ge tillförlitlig service.

Hög batterikapacitet även till mindre gräsytor

Personer med mindre trädgårdar kan frestas att köpa en robotgräsklippare med låg batterikapacitet eftersom de tror att de inte behöver en robot med ett stort batteri med hög kapacitet. Om du har en robot med låg kapacitet finns det dock alltid en risk att den måste gå ut flera gånger om dagen bara för att hålla gräsmattan tillräckligt välskött – något som kan vara ganska störande för dem som använder gräsmattan regelbundet, till exempel barn. Därför rekommenderar jag dig att köpa en robotgräsklippare med längre körtider för att minska störningar och maximera effektiviteten även om din trädgård är liten.

Solo by AL-KO Robolinho 2000W kan klippa i 4 timmar på en laddning
Solo by AL-KO Robolinho 2000W kan klippa i 4 timmar på en laddning

Köpråd 5

Investera i en robotgräsklippare med längre driftstider även om din gräsyta är liten. Har du däremot en robot med låg kapacitet finns det risk att den behöver gå ut flera gånger per dag för att hålla gräsmattan välskött vilket kommer att störa exempelvis barn som också vill utnyttja gräsytorna.

Appar och fjärranslutning

En av funktionerna hos robotgräsklippare är att de kan anslutas via en app. Med rätt modell kan du styra din robot var som helst i världen med hjälp av en app på din mobiltelefon eller annan enhet. På så sätt kan du justera dess inställningar på distans, till exempel ändra när den ska börja klippa och hur ofta. Du kan också använda appen för att kontrollera statusen för robotens aktiviteter och se till att allt fungerar som den ska. Sammantaget är en robotgräsklippare med appanslutning ett verktyg för dig som vill ha kontroll på din gräsklippare samtidigt som den erbjuder möjlighet till att justera inställningar på distans.

Vanliga funktioner i appen

 • Körschema
 • Startpunkter
 • Larm och pushnotiser
 • Fjärrstyrning, start och stopp
 • Pushnotiser
 • Stöldskydd
 • Programuppdateringar
 • Fjärranslutning
Husqvarna Automower Connect

Köpråd 6

Fundera om fjärråtkomst till gräsklipparens inställningar är viktigt för dig eller om du klarar av att göra inställningarna direkt på roboten. Fungerar robotgräsklipparen som den ska så är det sällan du behöver ändra på inställningarna i robotgräsklipparen.

Säkerhet, garantier och kundsupport

Robotgräsklippare blir alltmer populära och är ett effektivt och bekvämt sätt att hålla gräsmattan i ett perfekt skick. När det gäller säkerhet har vissa märken gjort allt för att se till att deras produkter är säkra för alla. Sensorer upptäcker föremål och människor, medan ett klippsystem har utformats för att minimera risken för skador. Det är inte alla märken av robotgräsklippare som erbjuder denna höga säkerhetsnivå, vissa fabrikat kan rentav vara farliga och kan skada små fötter och tassar.

Garantier

När du köper en robotgräsklippare är det viktigt att tänka på vilka garantier som följer med den. En del fabrikat erbjuder förlängda garantier om maskinen registreras hos tillverkaren eller att man köper till en extra försäkring vid inköpet av robotgräsklipparen. Exempelvis erbjuder Honda Miimo en fördelaktig tilläggsförsäkring som skyddar din robot mot yttre och inre skador upp till tio år.

Serviceverkstad och kundsupport

Om du köper från en lokal återförsäljare har de oftast en serviceverkstad som kommer väl till pass i händelse av eventuella tillverkningsfel eller funktionsstörningar som kan uppstå under garantiperioden. Om du däremot köper på nätet kan det vara svårare att få hjälp om något går fel med maskinen. Sist men inte minst kontrollera om tillverkaren har en kundtjänst för alla tekniska frågor, så att du kan få hjälp om några problem skulle uppstå.

TrädgårdSmart har en egen verkstad för service och reperationer

Köpråd 7

Kontrollera tillverkarens garantier och om återförsäljaren har en serviceverkstad. Köp en robotgräsklipparen av ett välkänt fabrikat med tillgång till reservdelar. I annat fall kan det bli problem om något skulle gå sönder på klipparen.

Laddstationens placering

När du köper en Husqvarna Automower robotgräsklippare med guidekabel är det viktigt att ta hänsyn till laddningsstationens placering. Guidekabeln spelar en avgörande roll för att en Husqvarna Automower ska kunna ta sig ut till klippområdet och sedan återvända hem för att laddas när batteriet tar slut. Om laddningsstationen inte är lämpligt placerad kan robotgräsklipparen alltså inte hitta tillbaka eller ta sig ut till avlägsna gräsytor och genom smala passager.

Placering av laddstation med en guidekabel till Husqvarna Automower

L- och I-formade gräsytor, placera laddstationen vid toppen eller botten av L:et eller I:et

U-formade gräsytor, placera laddstationen vid någon av topparna på U:et

Placering av laddstation med två guidekablar till Husqvarna Automower

U-formade gräsytor, placera laddstationen vid botten av U:et

Placering av laddstation med tre guidekablar till Husqvarna Automower

E-formade gräsytor, placera laddstationen vid E:ets mitt

Placering av laddstationen
Röda kvadraten är placering av laddstationen, linjerna symboliserar dragningen av kabeln

Robotgräsklipparens laddningsstation ska helst vara placerad där gräsytan är som störst och på en plats med skugga. Enligt tillverkarens anvisningar ska underlaget vara helt plant och ha cirka 1,5–3 meter fri yta framför och på båda sidor om basstationen beroende på fabrikat och modell. Detta innebär att det kan exempelvis inte kan finnas buskar och träd i närheten av laddstationen som kan försvåra robotgräsklipparens hem och utgång.

Lämplig placering av laddstationen

 • Där gräsytan är som störst vilket gör att gräsklippning blir effektivare
 • På ett plant och jämnt underlag så att roboten kan docka in i laddstationen
 • Fri yta framför laddstationen på mellan 1,5 – 3 meter beroende på modell och fabrikat för att roboten ska hitta rätt vid hem- och utgång
 • På gräsmattan och vid gräsmattans ytterkant
 • I skugga för att skydda batteriet mot överhettning
 • Ett eluttag bör finnas inom 20 meters räckhåll

Köpråd 8

Det är viktigt att ta hänsyn till gräsytans form och vilken bokstavsform den har vid köp av en robotgräsklippare med guidekabel. Guidekabeln måste täcka alla gräsytor som ska klippas.

När och hur ofta ska robotgräsklipparen klippa gräset?

Hur ofta du klipper gräset med en robotgräsklippare beror på vilken typ av gräs det är, hur snabbt det växer och hur välskött gräsmattan ska vara. Generellt sett rekommenderar jag daglig gräsklippning för optimalt underhåll av gräsytorna.

 

Installation och placering av en Husqvarna Automoer laddstation

Myten om igelkottar

När det gäller igelkottar som skadas av en robotgräsklippare så har jag aldrig sett eller hört att någon skulle ha kommit till skada. De är både ljud- och ljuskänsliga, så även om roboten är tyst gör den tillräckligt mycket ljud för att skrämma bort igelkotten. Dessutom är dessa maskiner utrustade med krocksensorer som gör att de stannar när den stöter på ett föremål. Slutligen är klipptallriken säkert gömd under chassit, vilket gör det väldigt svårt för igelkotten att komma i kontakt med knivbladen. Av det skälet finns det ingen anledning till att du inte skulle kunna låta roboten klippa gräset under natten. Den är också så pass tystgående att den inte heller stör dig och dina grannars nattsömn.

Robotgräsklippare bäst i test

Testerna på nätet kan vara till hjälp när du undersöker robotgräsklippare, men de är inte alltid trovärdiga. Många av dessa tester är gjorda under idealiska förhållanden och kanske inte återspeglar produktens faktiska prestanda i verkligheten. Dessutom ger många tester en fördel till vissa märken framför andra på grund av deras högre reklambudget eller deras kontakter med influencers. Dessutom omfattar vissa bäst-i-tester inte alla märken som finns på marknaden, vilket ytterligare snedvrider resultaten till förmån för vissa märken.

Gör dina egna efterforskningar

Av dessa skäl är det viktigt att göra grundliga undersökningar när du överväger att köpa en robotgräsklippare. Du bör läsa kundrecensioner eller fråga dina grannar och titta på tekniska specifikationer innan du väljer en modell som passar ditt behov och budget. Det är också klokt att jämföra olika modeller från olika tillverkare så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilken robotgräsklippare som är bäst för din trädgård.

Köpråd 9

När du köper en robotgräsklippare är det viktigt att vara försiktig med artiklar och blogginlägg som har rubriker som ”Självgående robotgräsklippare bäst i test 2023”. Även om dessa källor kan ge information, belönar de ofta bara vissa modeller medan de utelämnar andra. Dessutom bör man inte alltid ta kundomdömen för vad de är, eftersom de kan bero på felaktig installation eller felaktig användning av produkten. Det är viktigt att undersöka vidare om detta är fallet, eftersom den dåliga recensionen kanske inte korrekt återspeglar produktens prestanda.

Fabrikat och modeller på robotgräsklippare

När det gäller robotgräsklippare är det viktigt att välja ett känt märke. Välrenommerade tillverkare av robotgräsklippare investerar i forskning och utveckling och arbetar hårt för att få ut robotgräsklippare av hög kvalitet på marknaden. Detta innebär att robotgräsklippare från kända fabrikat testas för säkerhet, tillförlitlighet och hållbarhet innan de säljs. Dessutom erbjuder betrodda tillverkare långsiktig kundsupport, vilket säkerställer att eventuella problem kan åtgärdas en lång tid framöver.

Köp från en välkänd tillverkare

Att köpa en robotgräsklippare från en välkänd tillverkare garanterar dessutom att reservdelar finns lättillgängliga om något skulle behöva bytas ut eller uppgraderas. Detta gör service och underhåll enklare, vilket minskar kostnaderna och besväret med tiden. Om du köper robotgräsklipparen från välrenommerade företag får du dessutom tillgång till serviceverkstäder som kan reparera eller serva roboten under sin livstid.

Välkända fabrikat som vi rekommenderar

Vi rekommenderar Husqvarna Automower, Honda Miimo, Solo by AL-KO Robolinho och Gardena robotgräsklippare. Alla dessa märken har etablerat sig som pålitliga och högkvalitativa robotgräsklippare som är utformade för långvarig användning.

Husqvarna Automower är ett av de ledande varumärkena inom robotgräsklippare och har en rad olika modeller som passar olika behov. Honda Miimo är ett annat pålitligt val som erbjuder hög prestanda och hållbarhet med sin serie robotgräsklippare. Solo by AL-KO Robolinho är ett utmärkt val för små till medelstora trädgårdar och erbjuder användarvänlighet och effektiv klippning i trånga utrymmen. Slutligen, Gardena är välkänt för sin innovativa design och erbjuder en rad robotar som passar alla typer av trädgårdar.

Honda Miimo robotgräsklippare
Honda Miimo
Pris Honda Miimo 310: 17 260 kr
Solo by AL-KO Robotlinho robotgräsklippare
Solo by AL-KO Robolinho
Pris Robolinho 2323W: 16 495 kr
Husqvarna Automower 435X AWD
Husqvarna Automower
Pris Automower 435X AWD: 60 900 kr

Köp från en pålitlig återförsäljare

Oavsett vilket märke du väljer är det viktigt att undersöka det noggrant innan köpet av en ny robotgräsklippare. Undersök även återförsäljaren du köper ifrån att de har goda kundomdömen, har en serviceverkstad, har en god kreditvärdighet, är registrerade för F-skatt och inte har några betalningsanmärkningar.

Vad innebär god kreditvärdighet för dig?

Att köpa från ett företag med god kreditvärdighet ger dig som kund många fördelar. För det första garanterar det att företaget är ekonomiskt stabilt och kan uppfylla sina åtaganden på lång sikt. Det innebär att alla produkter eller tjänster som köps kommer att levereras som utlovat, utan risk för förseningar eller avbokningar på grund av ekonomiska svårigheter. För det andra garanterar det också att kundernas betalningar är säkra och att kundernas pengar inte går förlorade om företaget går i konkurs.

Hållbart företagande

Slutligen visar ett gott kreditbetyg att företaget har en historia av framgångsrik verksamhet och att det är troligt att det kommer att fortsätta att bedriva sin verksamhet i många år framöver. Detta är något som våra kunder uppskattar och de känner sig trygga när de gör affärer med oss.

Köpråd 10

Köp en robotgräsklippare av ett välkänt märke som kan tillhandahålla kvalitetsprodukter med tillgång till kundsupport och från en välrenommerad återförsäljare med verkstad för reparationer och service.

Installera en robotgräsklippare

Att installera en robotgräsklippare behöver inte vara en skrämmande uppgift. Om du har tid och kunskap kan du installera den själv på bara några dagar. Allt du behöver göra är att lägga ut begränsningskabeln på marken och fästa den mot marken med plastmärlor. Beroende på hur mycket kabel som behöver läggas ut kan detta ta från någon dag till någon vecka. Om du vill gräva ner kabeln för extra skydd mot kabelbrott kan du behöva ytterligare tid för att slutföra arbetet.

Följ tillverkarens installationsanvisningar

Innan begränsningskabeln monteras på marken är det viktigt att du har läst igenom tillverkarens anvisningar och följer dessa när du installerar robotgräsklipparen. På så sätt säkerställer du att gräsklipparen kommer att fungera säkert. Minsta avsteg från instruktionerna kan leda till att roboten fastnar eller inte tar sig fram där det är tänkt. När du har installerat robotgräsklipparen bör du regelbundet kontrollera om det finns tecken på slitage, slitna blad och skadade sensorer. Regelbundet underhåll bidrar till att din robot fungerar säkert och effektivt i många år framöver.

Välj en kraftig begränsningskabel

Köp inte Husqvarna Automowers standardkabel eller liknande signalkablar om du vill undvika kabelbrott. Den enda fördelen med en standardkabel är att den är billig men du får vad du betalar för. Om du tittar på filmen så förstår varför du ska välja ett bättre alternativ som vår säkerhetskabel till robotgräsklippare för att driftstörningar. Läs mer om kabelkvaliteter och vilka fördelar en kraftigare kabel ger dig i min artikel Begränsningskabel till robotgräsklippare.

Anlita en professionell installatör

Att anlita en professionell installatör för att installera robotgräsklipparen är inte bara ett smart utan ett klokt beslut. En robotexpert installerar inte bara begränsningskabeln snabbt och effektivt, de har också den tekniska expertisen för att se till att allt installationen blir korrekt utförd. Dessutom kan en professionell installatör visa dig hur du använder robotgräsklipparen och ge dig tips om hur du underhåller den på rätt sätt. De kan också hjälpa till att felsöka eventuella problem som kan uppstå i framtiden. 

Installatören hjälper dig med kabelvalet

Professionella installatörer har kunskap om vilken typ av kabel som är bäst för din trädgård, vilka tillbehör som behövs och kan avgöra hur mycket kabel som ska läggas ut. Denna kombination av kunskap och erfarenhet kan spara både tid och pengar i det långa loppet, vilket gör att det är väl värt kostnaden att anlita en professionell installatör för din installation av robotgräsklipparen.

Köpråd 11

Du kan självklart installera och montera begränsningskabeln. Men tänk då på att det tar tid och kan lätt gå fel om du inte följer tillverkarens rekommendationer. Anlita då hellre ett proffs som gör jobbet åt dig om du inte har tiden eller kunskapen.

Underskatta inte service och underhåll

Service och underhåll av din robotgräsklippare är viktigt för att säkerställa dess livslängd och optimala prestanda. Regelbundet underhåll minskar risken för mekaniska fel och håller roboten i toppskick. Detta kan bidra till att undvika irriterande fel, som att fastna eller inte känna av hinder, vilket kan orsaka kostsamma reparationer. Dessutom kan regelbunden service hjälpa till att upptäcka små problem i ett tidigt skede innan de blir större problem. Regelbunden rengöring av gräsklipparen säkerställer också att smuts och skräp inte ansamlas inuti maskinen och orsakar skador på robotens komponenter.

Lämna in robotgräsklipparen för vinterservice

Om du tar in din robotgräsklippare till en serviceverkstad för vinterunderhåll kan teknikerna dessutom använda särskilda program som är utformade för att testa alla delar av roboten. Detta inkluderar kontroll av anslutningar, kalibrering av sensorer, inspektion av motorer och elektronik samt byte av knivblad eller andra slitna delar vid behov. Verkstaden kan också kontrollera eventuella garantiproblem och se till att din enhet uppfyller säkerhetsstandarderna. I vissa fall kan de även uppgradera programvara eller installera ytterligare funktioner på begäran.

Regelbunden service förlänger robotens livslängd

I slutändan är regelbunden service och underhåll avgörande för att din robotgräsklippare ska fungera optimalt i många år framöver. Det förlänger inte bara maskinens livslängd utan bidrar också till att upprätthålla dess prestanda på en optimal nivå så att du kan njuta av vackra och välskötta gräsmattor med minimal ansträngning många år framöver.

Service och vinterförvaring av robotgräsklippare
Vinterförvaring av robotgräsklippare

Köpråd 12

Om du inte gör underhållet själv så lämna in robotgräsklipparen till en verkstad för service och underhåll när det är dags för vinterförvaringen. Detta säkerställer att du har en väl fungerande robotgräsklippare till nästa säsong. Gör du inte det första året så kan jag verkligen rekommendera dig att göra det andra året. Anledningen till det är att du då kan kontrollera om det finns några felaktiga komponenter i roboten och få dem utbytta innan garantitiden går ut.

Sammanfattning köpguide robotgräsklippare

En robotgräsklippare förenklar inte bara underhållet av gräsytorna utan den förbättrar också gräsmattans livskvalitet. Vill du hålla gräsmattan perfekt är regelbunden gräsklippningen en del av god gräsmatteskötsel.

För att garantera säkerhet, tillförlitlighet och hållbarhet är det viktigt att du köper en robotgräsklippare från en välrenommerad tillverkare och återförsäljare som erbjuder långsiktig kundsupport. När du köper din robotklipparen ska du se till att ta hänsyn till storleken och komplexiteten i din trädgård samt terrängen. För det är viktiga saker att hålla reda på som hjälper dig att avgöra vilken modell som är bäst för dina behov. Dessutom bör du ta hänsyn till faktorer som batterikapacitet och laddningstid, fjärranslutning och appar för kontroll, säkerhetsfunktioner, garantier och laddstationens placering.

Anlita en professionell installatör

Om du har tid och kunskap kan du installera en robotgräsklippare själv, men det är mycket klokare att anlita en professionell installatör med teknisk expertis och erfarenhet. Regelbunden service och underhåll av robotgräsklipparen kommer också att bidra till att din gräsklippare fungerar säkert och effektivt i många år framöver.

Installation av robotgräsklippare i Danderyd

Boka in ett proffs för att inspektera din trädgård

TrädgårdSmart är det perfekta valet när det gäller att inspektera och bedöma din trädgård för att avgöra vilken robotgräsklippare som passar bäst för dina behov. Vi är proffs med erfarenhet från tusentals installerade robotklipparen samt välutrustade med en mängd kunskap och expertis för att hjälpa dig att välja rätt robotgräsklippare för din trädgård.

På TrädgårdSmart förstår vi hur viktigt det är att din robotgräsklippare fungerar optimalt så att du kan njuta av vackra, välskötta gräsmattor med minimal ansträngning i många år framöver. Vi är dedikerade till att inte bara hjälpa dig att hitta rätt modell för din trädgård utan även tillhandahålla löpande underhållstjänster så att du får pålitliga resultat varje säsong.

Ta hjälp av en robotexpert

Robert Hammar driver TrädgårdSmart
Robert Hammar
Kontakta Robert
Step 1 of 2

Frågor och svar

Vi rekommenderar våra kunder att robotgräsklipparen körs dagligen. En vilodag i veckan kan man dock lägga in för att låta batteriet återhämta sig.

En robotgräsklippare är en helautomatisk och självgående gräsklippare. För att den ska kunna fungera behöver man ansluta en signalkabel till laddstationen som i sin tur är ansluten till ett eluttag.

Slutar roboten att fungera så beror det oftast på ett signalfel orsakad av ett kabelbrott. Ingen slingsignal visas då på displayen och på laddstationen brukar det indikeras med en blinkande lampa.

En laddning kräver ca 0,10 kWh i snitt. Beroende på modell och hur ofta gräsklipparen är ute och klipper så är energiåtgången väldigt liten. Räkna med att kostanden för att driva en självgående gräsklippare hamnar på ca 100-200 kr per säsong.

Livstiden på en robotgräsklippare beror helt och hållet på hur väl underhållen den är och hur mycket den får arbeta under dagarna. För längre och säkrare driftstid så rekommenderar vi att alltid köpa en robot med överkapacitet. Välj en maskin som klarar minst den dubbla gräsytan. Då har du en gräsklippare som håller i 10 år.

TrädgårdSmart startade sin verksamhet med att installera robotgräsklippare. Numera installerar vi flera hundra robotgräsklippare varje år och är det företag som är mest anlitad i Stockholm och Uppsalaområdet.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar