Hyra stubbfräs – Att tänka på när du hyr en fräs

Hyra stubbfräs - Att tänka på när du hyr en fräs

När du ska hyra en stubbfräs för att ta bort stubbar själv finns det en del att tänka på. Här i artikeln ger vi dig några goda råd och vilka andra verktyg du behöver. Du får också lära dig hur du undviker onödiga extra kostnader utöver maskinhyran.

Borttagning av stubbar med en stubbfräs på egen hand kan innebära många negativa överraskningar varför det är en god idé att förbereda arbetet noga innan det påbörjas. Ett alternativ till att ta bort stubbarna själv så kan du i stället anlita TrädgårdSmart för att enkelt bli av med stubbarna med stubbfräsningen i Stockholm och Uppsala. Då överlämnar du arbetet åt en erfaren fackman för stubborttagningen.

Innehållsförteckning

Hyra stubbfräs för att göra stubbfräsningen själv
Hyra stubbfräs för att göra stubbfräsningen själv

Utrustningslista för stubbfräsning

Nedanför har vi listat saker som vi har med oss när vi stubbfräser som också du behöver  utöver stubbfräsen och motorsågen. Tänk på att skogsbruket tillsammans med jordbruket är en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige. Varje år sker över 100 olyckor i skogsbruket. Därför blir sågskyddskläder en viktig livförsäkring.

Så här stubbfräser du

Om du aldrig har använt en stubbfräs tidigare är det bra om du ber uthyraren av stubbfräsen visa dig hur du använder stubbfräsen. Det är också viktigt att du får en genomgång av maskinen och säkerhetsföreskrifter innan du tar maskinen i bruk.

Kapa höjden på stubbarna med motorsåg

Börja med att kapa av höjden på stubbarna med en motorsåg så mycket det går. Det gör att arbetet med att fräsa bort stubben går snabbare. Nedkapningen av stubbarna underlättar stubbfräsningen speciellt om det är många stubbar som du ska fräsa bort. 

Tidsåtgång till själva fräsningen är mellan 5-15 minuter per decimeter stubbe beroende på materialslag och hur hög stubben är. Exempelvis tar asp och ekstubbar längre tid att fräsa än furustubbar. Granstubbar kan ha ett enormt stort rotsystem vilket gör att arbetet tar längre tid. Det gör att en normalstor stubbe tar ca 0,5 till 2 timmar att fräsa utöver den tid det tar för att gräva bort jorden runt om stubben.

Frilägg stubbarna och gör fritt från stenar

När du har kapat av höjden på stubben så frilägger du stubben på jorden som ligger intill stubben. Det är för att förvissa dig om att det inte ligger några dolda stenar eller grus runt stubben som kan skada fräständerna till stubbfräsen. Sönderkörda färständer brukar debiteras med ca 250 kr per tand, och i värsta fall behöver man byta ut åtta tänder. 

Är hållarna till tänderna skadade så behöver även de bytas ut för 650 kr styck. Det gör att det verkligen lönar sig att förvissa sig om att det inte finns några stenar runt stubben. I annat fall kan det sluta på en merkostnad på 5,000 kr för att hyra en stubbfräs.

Fräsa ned stubbar med stubbfräsen

Efter det att stubben är nedkapad och frilagd så är det dags för själva stubbfräsningen. Du fräser stubben genom att pendla stubbfräsen fram och tillbaka över stubbens sida. Det är fräshjulet som ska tugga ned stubben bit för bit. 

Tänk på att stubbfräsen vibrerar kraftigt så det lönar sig att ha vibrationshandskar på sig för på så sätt unvika skador i händer och armar. Ska du fräsa många stubbar så ska du inte fräsa i längre pass än 20 minuter utan att vila i mellan.

Se videon hur Tomas fräser en stubbe genom att pendla stubbfräsen från ena sidan till den andra.

Fyll igen och jämna av marken

När du väl är klar med stubbfräsningen så fyller du igen hålet efter stubben med en del av träflisen. Sedan fyller du på med jord och jämnar av marken gärna med en dressraka för att få plan gräsmatta.

Pris för att hyra en stubbfräs

Att hyra en bättre stubbfräs i Stockholm och Uppsala kostar ungefär 1,500 – 3,000 kr per dag och det dubbla för en helg. Till hyran tillkommer kostnaden för att hyra släp eller för att få stubbfräsen levererad hem till sig. Behöver du dessutom hyra en motorsåg får du lägga till 500 kr för en dagshyra eller ett tusen för en helg.

Både stubbfräsar och motorsågar är dyra maskiner och därför är det bäst att du kontrollerar att maskinerna är försäkrade för eventuella skador. Även om du har en hyresförsäkring så måste du i allmänhet stå för självrisken vid skada.

Kostnader utöver hyran av stubbfräsen

Utöver hyran för stubbfräsen tillkommer kostnader för själva driften av maskinen. Den totala driftkostnden beror på hur länge du använder stubbfräsen och hur försiktig du är med maskinen. Kalkylera med en driftkostnad på ca 200 kr per timme.

Sammanfattning hyra stubbfräs

Att ta bort stubbar med stubbfräsning är bra mycket enklare än om du exempelvis skulle gräva bort stubben. De stubbfräsar som finns att hyra är enklare maskiner vilket gör att arbetet går långsammare än med större stubbfräsar. Exempelvis en riktigt stor ekstubbe kan ta en hel dag att fräsa bort och ger stora påfrestningar i armarna.

Tänk på olycksrisken och använd bra skyddskläder för både dig själv och för omgivningen. Flygande stubbrester eller stenar kan skada både människor, djur och egendom. Av den anledningen ska du inte slarva med att skydda dig själv och din omgivning ordentligt.

Hyra en professionell stubbfräsare

Vad kostar det då att anlita en stubbfräsare? Om du inte redan har all utrustning som krävs för en säker stubbfräsning så blir det billigare att anlita TrädgårdSmart för att ta bort stubbarna med stubbfräsning. Pris för stubbfräsningen beror en mängd olika saker men oftast blir det billigare att hyra in en professionell stubbfräsare än att hyra en stubbfräs.

Frågor och svar

Skulle du skada maskinen så täcker en försäkring skador bara upp till 30 000 kr. En bättre stubbfräs kostar från 125,000 kr och uppåt. Det innebär att hyresaffären kan bli en kostsam historia om det skulle bli större skador på stubbfräsen.

Om du är rädd om din kropp och hörsel så ska du självklart använda personlig skyddsutrustning. Flygande stenar och trän kan både skada dig och din omgivning vilket innebär att ögon och ansiktsskydd samt skyddsstaket är nödvändigt.

De stubbfräsar som hyrs ut har oftast en låg effekt vilket gör att det tar lång tid att fräsa bort en stubbe. Långvarig exponering av buller skadar din hörsel så självklart är hörselskydd ett måste.

Du behöver inte något förarintyg eller körkort för att hantera en stubbfräs. Dock bör du ha fått en grundlig genomgång av stubbfräsens hos uthyraren.

En stubbfräs väger allt från ca 100 kg till över ett ton beroende på modell. Den stubbfräs vi använder för stubbfräsning väger 650 kg och går på larvfötter vilket gör att den tunga vikten fördelas på en stor yta.

Mer läsning stubborttagning

Varför du ska ta bort stubben
Stubborttagning
Robert Hammar

Varför du ska ta bort stubben?

Hem Det finns flera anledningar till varför du ska ta bort stubben från din trädgård. Många trädgårdsentusiaster tycker att stubben blir ett väldigt trevligt inslag i sin trädgård men faktum är att stubben gör mer skada en nytta. Av den

Läs mer »
Utgrävd stubbe för att ta bort stubben med kaliumnitrat eller tigersåg
Stubborttagning
Robert Hammar

Guide – Ta bort stubbar med tigersåg

Hem Att ta bort stubbar kan vara en svår uppgift, särskilt om det rör sig om envisa stubbar av lövträ. Men du kan ta bort stubbar med tigersåg. Den sågen är utformade för att skära igenom hårt trä och drivs

Läs mer »
Få bort stubbar och rötter på egen hand
Stubborttagning
Robert Hammar

Få bort stubbar och rötter på egen hand

Hem Få bort stubbar och rötter på egen hand Få bort stubbar och rötter på egen hand med denna guide till hjälp. Blockerade trädet utsikten från fönstret? Så du ringde en trädfällare för att ta ned trädet. Nu sticker en

Läs mer »
Ta bort stubben med salt
Stubborttagning
Robert Hammar

Vill du ta bort stubben med salt?

Hem Att ta ned ett träd är ett bra sätt att frigöra utrymme och låta solljus komma in på fastighetens solpaneler. Men om en stubbe lämnas kvar kan det skapa irritation. Den kan utgöra en snubbelrisk och kan skada dig

Läs mer »

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar