Varför låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan?

Har du tänkt på varför en del granntomter kan ha en otroligt grön, fin och tät gräsmatta. Troligtvis klipper de sin gräsmatta flera gånger i veckan och håller sin gräsmatta alltid nyklippt och låter gräsklippet ligga kvar. På så sätt lämnas fint och smått gräsklipp kvar i gräsmattan som lätt tar sig ned till jordlagret. Där förmultnas gräsklippet snabbt och ger ny näring till den näringskrävande gräsmattan. I det här inlägget går vi igenom fördelarna med att klippa gräsmattan ofta och konsekvensen av att klippa gräsmattan för sällan.

Varför låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan gäller bara om den klipps ofta.
Varför låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan gäller bara om den klipps ofta.

Innehållsförteckning

Hög näring i återvunnet gräsklipp

Gräsklipp är mycket näringsrik eftersom de består av cirka 85 – 90% vatten och innehåller kväve, fosfor och andra viktiga mineraler. När dessa gräsklipp lämnas i gräsmattan för att torka krymper de med cirka 90 %. Det gör att gräsresterna faller lätt ned i gräsmattans botten och bryts ned snabbt till organiskt material. Detta bidrar till att skapa en näringsrik miljö till markfloran samtidigt som du återvinner 25% utav den gödsling som du tidigare har lagt ut.

Principen kallas för mulching

Principen med att låta gräsklippet ligga kvar kallas för mulching. Det är en klippmetod där man finhackar gräset till små partiklar för att sedan låta det ligga kvar och förmultna i gräsmattan. För att mulchingprincipen ska fungera behöver du ständigt klippa 1/3 av gräsets fulla längd. Säg att du vill ha gräset 3 cm högt så klipper du gräsmattan när gräset har nått en höjd av 4 cm. Det gör att du måste klippa gräsmattan minst 2 – 3 gånger per vecka eftersom gräs växer ungefär 2 cm per vecka. Och det är inte många som klarar av det och av den anledningen så skaffar sig de flesta en robotgräsklippare.

Motsatt effekt när du klipper gräset för sällan

Om du inte klipper gräsmattan tillräckligt ofta eller låter gräsklippet bli för långt kan det leda till ett fenomen som kallas ”kvävning” Det uppstår när gräsklippet bildar en tjock matta ovanpå gräset som hindrar ljus och luft från att nå gräset. Detta stör fotosyntesen från att ske, vilket resulterar i ohälsosamma bruna eller vita gräsfläckar. Dessutom orsakar kvävning kompaktering av jorden, vilket ytterligare minskar syrehalten och leder till en minskning av de nyttiga organismer som håller jorden frisk.

Klipp gräsmattan ofta

Om du vill låta gräsklippet ligga kvar och vill förhindra kvävning är det viktigt att klippa gräsmattan ofta och minst två gånger per vecka. På så sätt ser du till att inget enskilt grässtrå blir för långt och att gräsklippet sprids jämnt över gräsmattan. Genom att göra detta kan du behålla en frisk gräsmatta samtidigt som du drar nytta av fördelarna med mulching, som minskat vattenbehov och ökad gödsling.

Klipp gräsmattan med en robotgräsklippare

För att se till att du klipper gräsmattan tillräckligt ofta är en robotgräsklippare det perfekta verktyget. Den tar hand om klippningen åt dig och ser till att inget grässtrå blir för långt. På så sätt kan du njuta av en vacker, grön och hälsosam gräsmatta utan att behöva oroa dig för skalpering eller andra problem. Med en robotgräsklippare är det enkelt att hålla gräsmattan i toppskick hela säsongen samtidigt som du drar nytta av alla fördelar med mulching. Så skaffa dig robot i dag och börja njuta av ett frodigt grönt landskap med minimal ansträngning! Har du ännu inte hunnit skaffa dig en robotgräsklippare så kommer vår köpguide robotgräsklippare väl till pass, läs den innan köpet!

Använd vassa knivblad

För att mulchingen ska fungera fullt ut är det viktigt att se till att använda skarpa knivar till robotgräsklipparen. Ett fint snitt med vassa knivegg naggar grästopparna och gräset återhämtar sig mycket snabbare. Slöa knivar däremot viker eller slår av gräset och lämnar ifrån sig fransiga grästoppar. Topparna torkar då ojämnt och har svårt att återhämta sig. Det stressar gräset och gör det mer mottagligt för sjukdomar.

Nysådd gräsmatta är extra känslig

Det är extra viktigt att minska klipphöjden successivt efter en renovering av gräsmattan eller nysådd gräsmatta eftersom de nya grässtråna är väldigt känsliga mot stress. När det nysådda gräset växer är bladen mjuka och ömtåliga, så det är bäst att du gradvis sänker klipphöjden med tiden. På så sätt får det nyplanterade gräset mer tid att mogna och få tjockare rötter innan det klipps på full längd. Klipp de känsliga gräsbladen med nya vassa knivblad vilket gör att gräset återhämtar sig snabbare vilket också gynnar rottillväxten.

Låta gräsklippet ligga kvar är bra för miljön

Gräsklipp är inte bara till nytta för enskilda husägare, utan kan också bidra på ett meningsfullt sätt till större ekologiska system. Enligt forskning utförd av Environmental Science & Technology Journal kan mulching bidra till att minska utsläppen av växthusgaser från skötsel av gräsmattor med upp till 39 % under 20 år på grund av dess förmåga att hålla kvar kolet i marken och minska utsläppen från gödselmedel.

På det hela taget är mulching ett effektivt sätt att sköta din gräsmatta och samtidigt bidra positivt till både din lokala miljö och det större globala ekosystem – något som vi alla har ett ansvar för!

Fördelar med mulching

Jämn och fin gräsmatta

Tätvuxen och grön gräsmatta

Snabb återvunnen näring

Skarpa knivar till robotgräsklipparen Robolinho, utmärkt för mulching.
Robolinho robotgräsklippare har utformat sin klipptallrik i två nivåer vilket bryter ned gräsklippet effektivt.

Sammanfattning

Det kan vara svårt och tidskrävande att upprätthålla en vacker, frodig och hälsosam gräsmatta. Lyckligtvis kan du med hjälp av modern teknik som robotgräsklippare få en perfekt gräsmatta utan att behöva anstränga dig särskilt mycket. En robotgräsklippare ger dig friheten att njuta av din trädgård medan den tar hand om klippningen åt dig. Dessutom bidrar mulching med gräsklipp till att minska utsläppen av växthusgaser och hålla din jord frisk.

Vi hjälper dig med köpet av en robotgräsklippare

Om du letar efter ett bekvämt sätt att upprätthålla en vacker och hälsosam gräsmatta hela säsongen, är det dags att investera i en robotgräsklippare. Boka en konsultation idag för att utforska alla funktioner som finns tillgängliga med detta otroliga verktyg, och börja njuta av mer fritid medan din robot tar hand om din gräsmatta!

Frågor och svar

Ja, du måste gödsla din gräsmatta även om du lämnar gräsklippet kvar. Att låta gräsklippet ligga kvar på gräsmattan kan bidra till att fylla på en del av näringsämnena i jorden, men det räcker inte för att ge alla näringsämnen som behövs för en frisk gräsmatta. Gödselmedel ger viktiga element som fosfor och kalium som bidrar till att främja rottillväxten och förbättra gräsets färg. Dessutom hjälper det till att hålla ogräs borta eftersom de inte trivs i näringsrika miljöer. För bästa resultat bör du applicera gödsel flera gånger under säsongen och följa upp med en djup bevattning för att säkerställa optimal absorption.

Nej, det är inte nödvändigt att kratta gräsmattan efter klippning med en robotgräsklippare. Robotgräsklipparens vassa mulchblad skär gräset i små bitar som är tillräckligt små för att snabbt brytas ned och återföra näringsämnen till jorden. Detta bidrar till att hålla gräsmattan frisk och förhindrar att ogräs tar över. Genom att låta gräsklippet ligga kvar bidrar du också till att hålla kvar fukten i marken och förhindra erosion.

Om gräsmattan är fläckvis kal så beror det säkert på att jorden är hård. I sådant fall behöver gräsmattan luftas med en gräsmatteluftare. Luftningen av gräsmattan gör jorden porösare och växtrötterna kan andas. Detta minskar risken för kalla fläckar. Dessutom bidrar luftning också till att förbättra upptag av vatten och näringsämnen för gräsrötterna.

Mer läsning om gräsmatteskötsel

Näring till gräs - Växtnäring i jorden
Näring och gödsel
Robert Hammar

Näring till gräs – Växtnäring i jorden

Hem Näring till gräs – Växtnäring i jorden Näring till gräs är den växtnäring i jorden som en gräsmatta behöver för sin tillväxt. Här i artikeln kan du läsa om de näringsämnen och mätetalen som framkommer i det svar du får

Läs mer »
Varför gödsla gräsmattan och är det viktigt, om du vill ha en frodig gräsmatta.
Näring och gödsel
Robert Hammar

Varför gödsla gräsmattan och är det viktigt?

Hem Har du någonsin ställt frågan till dig själv ”Varför gödsla gräsmattan och är viktigt?” Gödslingen är en viktig del av att upprätthålla en vacker och hälsosam gräsmatta. Om du gödslar din gräsmatta regelbundet med rätt typ av gödningsmedel kan

Läs mer »
Skötselschema för en gräsmatta
Skötsel av gräsmattan
Robert Hammar

Skötselschema till gräsmatta med skötseltips

Hem Skötselschema till gräsmatta Till våra kunder som har anlitat oss för gräsmatterenovering har vi tagit fram ett skötselschema till gräsmatta. En förklaring till varför vi har tagit fram skötselschemat är för att en gräsmatta behöver kontinuerligt fortsatt underhåll. Fortsatt

Läs mer »
Mossa och ogräs, då kan det vara tecken på att man måste kalka gräsmattan
Näring och gödsel
Robert Hammar

Varför kalka gräsmattan? – Vi ger dig svaren

Hem En av de viktigaste sakerna du kan göra är att kalka gräsmattan om det verkligen behövs. När du kalkar din gräsmatta ger det ett antal fördelar som kan bidra till att förbättra dess allmänna hälsa. Kalkning bidrar också till

Läs mer »

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar