Varför låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan?

Har du tänkt på varför en del granntomter kan ha en otroligt grön, fin och tät gräsmatta. Troligtvis klipper de sin gräsmatta flera gånger i veckan och håller sin gräsmatta alltid nyklippt och låter gräsklippet ligga kvar. På så sätt lämnas fint och smått gräsklipp kvar i gräsmattan som lätt tar sig ned till jordlagret. Där förmultnas gräsklippet snabbt och ger ny näring till den näringskrävande gräsmattan.

I det här inlägget går vi igenom fördelarna med att klippa gräsmattan ofta och konsekvensen av att klippa gräsmattan för sällan.

Varför låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan gäller bara om den klipps ofta.
Varför låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan gäller bara om den klipps ofta.

Innehållsförteckning

Hög näring i återvunnet gräsklipp

Gräsklipp är mycket näringsrik eftersom de består av cirka 85 – 90% vatten och innehåller kväve, fosfor och andra viktiga mineraler.

När dessa gräsklipp lämnas i gräsmattan för att torka krymper de med cirka 90 %. Det gör att gräsresterna faller lätt ned i gräsmattans botten och bryts ned snabbt till organiskt material.

Detta bidrar till att skapa en näringsrik miljö till markfloran samtidigt som du återvinner 25% utav den gödsling som du tidigare har lagt ut.

Principen kallas för mulching

Principen med att låta gräsklippet ligga kvar kallas för mulching. Det är en klippmetod där man finhackar gräset till små partiklar för att sedan låta det ligga kvar och förmultna i gräsmattan.

För att mulchingprincipen ska fungera behöver du ständigt klippa 1/3 av gräsets fulla längd. Säg att du vill ha gräset 3 cm högt så klipper du gräsmattan när gräset har nått en höjd av 4 cm.

Det gör att du måste klippa gräsmattan minst 2 – 3 gånger per vecka eftersom gräs växer ungefär 2 cm per vecka. Och det är inte många som klarar av det och av den anledningen så skaffar sig de flesta en robotgräsklippare.

Motsatt effekt när du klipper gräset för sällan

Om du inte klipper gräsmattan tillräckligt ofta eller låter gräset bli för långt kan det leda till ett fenomen som kallas ”kvävning”.

Detta inträffar när klippet bildar en tjock matta ovanpå gräset, vilket hindrar både ljus och luft från att nå fram till gräset.

Detta påverkar fotosyntesen negativt och resulterar i bruna eller vita fläckar som inte är hälsosamma för gräset. Dessutom, när kvävning inträffar, blir jorden kompakt och syrenivån minskar. Detta påverkar närvaron av viktiga organismer som håller jorden frisk.

Klipp gräsmattan ofta

Om du vill låta gräsklippet ligga kvar och vill förhindra kvävning är det viktigt att klippa gräsmattan ofta och minst två gånger per vecka. På så sätt ser du till att inget enskilt grässtrå blir för långt och att gräsklippet sprids jämnt över gräsmattan.

Genom att göra detta kan du behålla en frisk gräsmatta samtidigt som du drar nytta av fördelarna med mulching, som minskat vattenbehov och ökad gödsling.

Klipp gräsmattan med en robotgräsklippare

För att se till att du klipper gräsmattan tillräckligt ofta är en robotgräsklippare det perfekta verktyget. Den tar hand om klippningen åt dig och ser till att inget grässtrå blir för långt.

På så sätt kan du njuta av en vacker, grön och hälsosam gräsmatta utan att behöva oroa dig för skalpering eller andra problem med gräsmattan. Med en robotgräsklippare är det enkelt att hålla gräsmattan i toppskick hela säsongen samtidigt som du drar nytta av alla fördelar med mulching.

Så skaffa dig robot i dag och börja njuta av ett frodigt grönt landskap med minimal ansträngning! Om du ännu inte har skaffat en robotgräsklippare kan vår köpguide för robotgräsklippare vara till hjälp, läs den innan du gör ditt köp!

Använd vassa knivblad

För att mulchingen ska fungera fullt ut är det viktigt att se till att använda skarpa knivar till robotgräsklipparen. Ett fint snitt med vassa knivsegg naggar grästopparna och gräset återhämtar sig mycket snabbare.

Slöa knivar däremot viker eller slår av gräset och lämnar ifrån sig fransiga grästoppar. Topparna torkar då ojämnt och har svårt att återhämta sig. Det stressar gräset och gör det mer mottagligt för sjukdomar.

Nysådd gräsmatta är extra känslig

Efter en renovering av gräsmattan eller sådd av nytt gräs är det särskilt viktigt att gradvis minska klipphöjden. Detta beror på att de nya grässtråna är mycket känsliga för stress.

När det nysådda gräset växer är bladen mjuka och ömtåliga, så det är bäst att du gradvis sänker klipphöjden med tiden. På så sätt får det nyplanterade gräset mer tid att mogna och få tjockare rötter innan det klipps på full längd.

Klipp de känsliga gräsbladen med nya vassa knivblad vilket gör att gräset återhämtar sig snabbare vilket också gynnar rottillväxten.

Låta gräsklippet ligga kvar är bra för miljön

Gräsklipp är inte bara till nytta för enskilde, utan kan också bidra på ett meningsfullt sätt till större ekologiska system. Enligt forskning publicerad i Environmental Science & Technology Journal kan mulching minska utsläppen av växthusgaser från gräsmattevård med upp till 39% över en 20-årsperiod.

Detta beror på att mulching bidrar till att bevara kol i marken och reducera utsläppen från gödselmedel.Mulching är därmed en effektiv metod för att vårda din gräsmatta.

Samtidigt som det ger en positiv effekt på lokala miljön och det globala ekosystemet. Det är något som vi alla har ett ansvar att bidra till!

Fördelar med mulching

Jämn och fin gräsmatta

Tätvuxen och grön gräsmatta

Snabb återvunnen näring

Skarpa knivar till robotgräsklipparen Robolinho, utmärkt för mulching.
Robolinho robotgräsklippare har utformat sin klipptallrik i två nivåer vilket bryter ned gräsklippet effektivt.

Sammanfattning

Det kan vara svårt och tidskrävande att upprätthålla en vacker, frodig och hälsosam gräsmatta. Lyckligtvis kan du med hjälp av modern teknik som robotgräsklippare få en perfekt gräsmatta utan att behöva anstränga dig särskilt mycket.

En robotgräsklippare ger dig friheten att njuta av din trädgård medan den tar hand om klippningen åt dig. Dessutom bidrar mulching med gräsklipp till att minska utsläppen av växthusgaser och hålla din jord frisk.

De positiva effekterna av att låta gräsklippet ligga kvar på gräsmattan

  • Förbättrad jordhälsa: Genom att låta gräsklippet förmultna på gräsmattan återförs näring till jorden, vilket skapar en naturlig gödsel och bidrar till en friskare jord.
  • Minskad vattenanvändning: Gräsklippet bidrar till att hålla jorden fuktig, vilket minskar behovet av bevattning och sparar värdefullt vatten.
  • Ökat miljöskydd: Mulching kan minska utsläppen av växthusgaser från gräsmattevård med upp till 39% över en 20-årsperiod.
  • Estetiskt tilltalande: En jämn och fin gräsmatta skapas genom att gräsklippet bryts ned effektivt.
  • Tidseffektivitet: Genom att låta gräsklippet ligga kvar sparar man tid som skulle ha ägnats åt att samla upp och göra sig av med det.
  • Motverkar sjukdomar: Fint klippt gräs med vassa knivblad återhämtar sig snabbare vilket gör gräset mindre mottagligt för sjukdomar.

Vi hjälper dig med köpet av en robotgräsklippare

Om du vill ha en vacker och hälsosam gräsmatta hela säsongen, kan det vara dags att överväga en robotgräsklippare.

Boka en konsultation idag för att lära dig mer om alla fantastiska funktioner som detta otroliga verktyg har att erbjuda.

Med din robotgräsklippare tar du hand om gräsmattan och får mer fritid att njuta av!

Frågor och svar

Ja, det är viktigt att gödsla din gräsmatta regelbundet även om du lämnar gräsklippet kvar. Gräsklippet kan bidra till att tillföra vissa näringsämnen till jorden, men det är inte tillräckligt för att hålla den frisk. Gödsel ger viktiga element som fosfor och kalium som hjälper till att främja rotutvecklingen och förbättra gräsets färg. Dessutom hjälper gödselmedlet till att hålla ogräs borta eftersom ogräs inte trivs i näringsrika miljöer. Gödsla flera gånger under säsongen och följ upp med djup bevattning för bästa resultat.

Nej, det är inte nödvändigt att kratta gräsmattan efter klippning med en robotgräsklippare. Robotgräsklipparens vassa mulchblad skär gräset i små bitar som är tillräckligt små för att snabbt brytas ned och återföra näringsämnen till jorden. Detta bidrar till att hålla gräsmattan frisk och förhindrar att ogräs tar över. Genom att låta gräsklippet ligga kvar bidrar du också till att hålla kvar fukten i marken och förhindra erosion.

Om gräsmattan är fläckvis kal så beror det säkert på att jorden är hård. I sådant fall behöver gräsmattan luftas med en gräsmatteluftare. Luftningen av gräsmattan gör jorden porösare och växtrötterna kan andas. Detta minskar risken för kalla fläckar. Dessutom bidrar luftning också till att förbättra upptag av vatten och näringsämnen för gräsrötterna.

När robotgräsklipparen klipper gräsmattan, lämnas det finklippta gräset kvar på ytan. Dessa små gräsbitar bryts snabbt ner och återgår till jorden i form av näringsämnen, vilket hjälper till att föda gräsmattan och hålla den frisk och grön. Detta kallas mulching. Att låta gräsklippet ligga kvar är inte bara bra för din gräsmatta, det är också ett miljövänligt sätt att göra ditt bidrag till att minska koldioxidutsläppen.

Mer läsning om gräsmatteskötsel

Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 2

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.