Magnesium: Ett livsviktigt näringsämne för ditt gräs!

Varför magnesium är avgörande för din gräsmatta

Visste du att magnesium (Mg) spelar en avgörande roll för hälsan hos både din gräsmatta och din kropp? Precis som vi behöver en balanserad kost för att trivas, behöver ditt gräs viktiga näringsämnen för att frodas och växa.

Vad gör magnesium för gräsmattan?

Magnesium är en nyckelaktör i denna tillväxt- och vitalitetsupplevelse. I det här blogginlägget ska vi utforska varför näringsämnet är så viktigt för din gräsmatta. Vi kommer även att titta på hur du kan säkerställa att den får alla nödvändiga resurser för att förvandlas till din gröna oas.

Är du redo att låta din gräsmatta inta huvudscenen? Läs vidare och jag lovar att du kommer att upptäcka spännande tips som kommer att göra underverk för din trädgård!

Innehållsförteckning

Mangan till gräsmattan

Höjdpunkter: Magnesium för gräsmattan

 • Upptäck hur det påverkar gräsmattans färg och tillväxt: Lär dig att identifiera tecken på både magnesiumbrist och överskott.
 • Förstå balansen mellan kalcium, magnesium och kalium: Ta reda på det idealiska förhållandet mellan dessa mineraler för en hälsosam gräsmatta.
 • Impact CGF 25-5-10: Vårt val av sommargödsel som en balanserad näringskälla för din gräsmatta.

Gå djupare in på varje punkt för att fullt utrusta dig med kunskapen för en frodigare och friskare gräsmatta.

Vad är magnesium och vilken funktion har den för gräsplantan?

Magnesium är hjärtat av klorofyllmolekylen i gräsplantor. Detta gör det livsviktig för fotosyntesen eftersom fotosyntesen är den process som förvandlar solljus till energi.

Utan näringsämnet skulle din gräsmatta inte kunna fånga solens energi och omvandla den till en grön färg. Magnesium ger också struktur till växtens cellväggar och hjälper till att reglera dess ämnesomsättning.

Magnesiums roller i gräsplantans välmående

Har du någonsin undrat vilka underverk magnesium faktiskt gör för din gräsmatta? Här är en översikt som lyfter fram detta superviktiga näringsämne många funktioner:

 • Kärnan i klorofyll: Magnesium är centralt i produktionen av klorofyll, som ger din gräsmatta dess härliga gröna färg.
 • Solenergi till grön energi: Utan ämnet skulle fotosyntesen, som omvandlar solljus till energi, inte vara möjlig.
 • Cellväggarnas stabilitet: Det bidrar till att stärka växtcellernas väggar, vilket stärker gräset.
 • Reglerar näringsupptaget: Näringsämnet spelar en viktig roll i hur väl din gräsmatta kan ta upp och utnyttja andra näringsämnen, som kväve och fosfor.
 • Främjar rotutvecklingen: Ämnet är avgörande för utvecklingen av starka och hälsosamma rötter, vilket i sin tur stärker gräsplantans övergripande struktur.
 • Enzymaktivitet: Magnesium aktiverar många av de enzymer som hjälper till med växtens ämnesomsättning och tillväxt.
 • Förbättrar fröets grobarhet: En god magnesiumnivå kan även ha en positiv effekt på din gräsmattas förmåga att föröka sig genom fröspridning.

Magnesium i naturen och betydelsen av tillskott

Faktum är att magnesium är ett av de mest förekommande mineralerna på jorden och det finns naturligt i marken. Men dess tillgänglighet för gräs och andra växter kan variera beroende på markens pH-värde, struktur och andra faktorer.

Magnesium finns naturligt i marken, men ibland kan det vara nödvändigt att tillföra extra magnesium. Detta gäller särskilt i sandiga jordar som snabbt dräneras och riskerar att förlora näringsämnen. Att tillföra magnesium kan också vara viktigt om ditt gräs visar tecken på magnesiumbrist.

Förutom att spela en nyckelroll i gräsplantans hälsa samspelar magnesium även med andra näringsämnen i marken.

Ett exempel är att höga nivåer av magnesium kan konkurrera med plantans upptag av andra näringsämnen som kalcium och kalium. Detta innebär att när det finns mycket magnesium i jorden, kan växten ha svårare att ta upp och använda kalcium och kalium.

Identifiera brist på magnesium – varningssignaler att vara uppmärksam på

Hur vet du då om din gräsmatta lider av magnesiumbrist? Här är tre tydliga tecken som kan hjälpa dig att identifiera problemet så att du kan vidta nödvändiga åtgärder:

 1. Interveinal kloros*: Detta är det vanligaste symtomet. Bladens vener förblir gröna, men resten av bladet blir gulaktigt eller till och med vita.
 2. Långsam tillväxt: Näringsämnet är kritiskt för fotosyntesen. Magnesiumbrist kan det leda till att gräsmattan växer långsammare och ser mindre frodig ut.
 3. Blad med bruna toppar och kanter: Brist på magnesium kan med tiden leda till att bladens kanter och toppar vissnar och blir bruna. Detta är ett tydligt tecken på att de inte får tillräckligt med näringsämnen.

*) Interveinal kloros är ett fenomen där vävnaden mellan bladnerverna i växten missfärgas och blir gulaktig. Det kan indikera näringsbrist eller problem med växternas förmåga att ta upp och transportera näringsämnen.

Risker med överskott av magnesium

Tror du att mer är alltid bättre? När det gäller magnesium i gräsmattan är det en missuppfattning. För att bibehålla en hälsosam gräsmatta, är det viktigt att ha balans. Här är tecken på att det kanske finns för mycket magnesium i ditt gröna hav:

 • Missfärgning av gräset: Inte bara brist, utan även ett överskott av magnesium kan påverka de processer som håller din gräsmatta i bästa skick.
 • Nedsatt tillväxt: På samma sätt som brist kan en överdos av magnesium hämma tillväxten och resultera i en undernärd gräsmatta.
 • Kompakt jord: Om din jord har blivit för hårt packad kan detta vara ett tecken på för mycket magnesium. Detta gör det svårt för rötterna att andas och sprida sig.

Balansera magnesium, kalcium och kalium

Kalcium, magnesium och kalium är alla viktiga för gräsplantans hälsa. De behöver dock vara i rätt proportioner för att gräset ska kunna dra nytta av dem. Generellt sett bör förhållandet mellan kalcium, magnesium och kalium i marken vara ungefär 7:2:4. Det innebär att för varje 7 delar kalcium, bör det finnas 2 delar magnesium och 4 delar kalium.

Det är viktigt att upprätthålla rätt balans mellan kalcium, magnesium och kalium i marken enligt Nutri-Tech Solutions (NTS). Detta för att optimera jordens ”andningskapacitet” och växtproduktion.NTS specificerar några nyckelförhållanden:

 1. Kalcium till Magnesium (Ca:Mg): Denna förhållande styr gasutbytet, eller andningskapaciteten, i marken. En bra balans mellan kalcium och magnesium kan förbättra markens förmåga att ta in syre och släppa ut koldioxid. Denna balans är avgörande för fotosyntesen. Förhållandet mellan kalcium och magnesium kan variera beroende på din specifika jordtyp. Till exempel, i en tung lerjord kan det idealiska Ca:Mg-förhållandet vara 7:1, medan det i en sandig jord kan vara så lågt som 3:1.
 2. NTS upptäckte att när man uppnår lika delar per miljon av magnesium och kalium, ökar upptaget av båda mineralerna i växten. Detta har i sin tur en positiv inverkan på upptaget av fosfor. Fosfor är viktigt för fotosyntesen och växtimmuniteten. Målet här är att uppnå lika delar per miljon av kalium och magnesium i din markanalys, det vill säga ett 1:1 K:Mg-förhållande.

Kom dock ihåg att detta är endast en generell guide. Varje jordtyp har sina egna specifika krav. Därför är det alltid bäst att utföra en markanalys för att få en exakt bild av vad din jord behöver.

Sammanfattning av nivåer och balans

Tecken på magnesiumbrist:

Gulfärgade blad
Interveinal kloros gör att bladen får ett oönskat gulaktigt utseende med gröna vener.
Stagnerad tillväxt
En gräsmatta som växer långsamt kan vara ett tecken på att den kämpar med att genomföra fotosyntes effektivt. Detta beror på brist på magnesium.
Bruna bladtoppar

Brist på magnesium kan orsaka att toppar och kanter av bladen blir bruna och vissna. Detta indikerar dåligt näringsupptag.

Tecken på överskott av magnesium:

Färgförändringar
Liksom med brist, kan ett överskott av magnesium orsaka oönskade färgförändringar i din gräsmatta.
Fördröjd växtutveckling
Överflödigt magnesium kan vara lika skadligt som brist och även leda till nedsatt tillväxt.
Överkompakterade jordar
Hårt packad jord som innehåller för mycket magnesium kan hämma rotväxt och syrecirkulation.
Gödselspridare

Att välja rätt produkt

När du letar efter rätt lösning för att justera magnesiumnivåerna i din gräsmatta, är det viktigt att komma ihåg att magnesium ingår i många olika typer av gödselprodukter. Du hittar det både i flytande form och som granulat, så du kan välja det alternativ som passar din gräsmattas specifika behov bäst.

Flytande gödsel

När magnesium presenteras i flytande form, får du en lösning som är redo att göra omedelbara underverk för din gräsmatta. Gräsbladen absorberar lösningen snabbt och effektivt. Detta gör det till ett utmärkt alternativ om du behöver korrigera en magnesiumbrist snabbt.

Fördelarna inkluderar:

 1. Snabb absorption: Din gräsmatta kan dra nytta av det nästan omedelbart.
 2. Lätt att applicera: Med en vanlig trädgårdsspruta kan du enkelt sprida det över hela din gräsmatta.
 3. Flexibilitet: Du kan anpassa doseringen efter din gräsmattas specifika behov.

För att dosera och sprida flytande magnesium, blanda den rekommenderade mängden (enligt produktens instruktioner) med vatten i en trädgårdsspruta. Spraya sedan över din gräsmatta, helst under en tid på dagen då solen inte är som starkast för att undvika solbränna.

Granulerat gödsel

Magnesium finns också i granulerad form, vilket ger en mer gradvis frisättning av denna viktiga mineral. Detta är ett bra alternativ om du vill ge din gräsmatta en långvarig, stabil tillgång till magnesium.

Fördelarna inkluderar:

 1. Långvarig effekt: Granulerna bryts ner långsamt i marken och ger en jämn frisättning av magnesium över tid.
 2. Enkel spridning: Med en gödselspridare kan du enkelt fördela granulerna över hela din gräsmatta.
 3. Säkerhet: Eftersom frisättningen är långsam, minskar risken för att skada din gräsmatta genom överdosering.

Använd en gödselspridare för att dosera och sprida magnesiumgranulat över din gräsmatta. Fördela den rekommenderade mängden enligt produktens instruktioner. Vattna sedan grundligt för att hjälpa granulerna att tränga in i jorden och börja verka.

Gödselmedel med magnesium för sommarbruk

Vårt produktval: Impact CGF 25-5-10 (PSCU)

Vi på TrädgårdSmart tar vår roll på allvar när det kommer till att erbjuda de bästa produkterna för din gräsmatta. Efter noggrant övervägande och forskning har vi valt Impact CGF 25-5-10 (PSCU) som vår sommargödsel. Låt oss berätta varför!

Din gräsmattas bästa vän

Impact CGF är mer än bara ett gödselmedel – det är en komplett lösning för din gräsmattas näringsbehov. Med en balanserad blandning av kväve (25%), fosfor (5%) och kalium (10%) ger det din gräsmatta precis vad den behöver. Resultatet blir att gräsmattan kommer att växa stark, frisk och frodig.

* Controlled Release Fertilisers = Gödselmedel med kontrollerad frisättning

Mer än bara grönt

Men det stannar inte där! Vi vet att magnesium är en oumbärlig del av varje gräsmattas diet, vilket är varför Impact CGF också innehåller detta viktiga näringsämne. Magnesium bidrar till klorofyllproduktionen, vilket hjälper din gräsmatta att bibehålla sin livfulla gröna färg.

PSCU: Vad betyder det för dig?

Nu undrar du kanske, vad betyder PSCU? Det står för Polymer Coated Sulfur Coated Urea, en teknologi som innebär att kvävet i gödselmedlet frigörs långsamt över en period på upp till 12 veckor. En fördel med detta är att det optimerar gödselmedlets effekt och ger en jämn tillförsel av näringsämnen. Dessutom minskar det risken för överdosering och brännskador.

Fördelarna med Impact CGF 25-5-10 inkluderar:

 1. Balanserad näringsblandning: Med en perfekt blandning av kväve, fosfor och kalium ger det din gräsmatta allt den behöver för att växa stark och frisk.
 2. Innehåller magnesium: Näringsämnet bidrar till att bibehålla din gräsmattas levande gröna färg.
 3. Långsam frisättning: PSCU säkerställer att näringsämnena frigörs långsamt och jämnt över tid, vilket maximerar effekten av gödselmedlet och minskar risken för överdosering.

På TrädgårdSmart vill vi att du ska känna dig trygg och säker i ditt val av produkter för din trädgård. Med Impact CGF 25-5-10 kan vi erbjuda en produkt som levererar på alla fronter – näringsbalans, innehåll av magnesium och långsam frisättning.

Vi är övertygade om att du kommer att älska resultaten!

Summering av magnesiumets betydelse

Magnesium spelar en stjärnroll i hälsan hos din älskade gräsmatta, och att förstå dess betydelse kan verkligen göra skillnad. Är du redo att se din gräsmatta transformeras till ett frodigt grönt paradis? Ta då chansen och integrera magnesium i ditt gödslingsprogram.

 • Balansen är essentiell: Precis som i allt annat i livet, är överflöd eller brist på magnesium något vi vill undvika. Att hålla ögonen öppna för tecken på brist eller överskott är avgörande.
 • Pålitlig tillförsel av näringsämnen: Med Impact CGF undviker du gissningslekar genom en långsam och jämn frisättning av näringsämnen.

Du kan ge din gräsmatta det bästa möjliga stödet genom att förstå magnesiumets betydelse och använda produkter som Impact CGF.

Låt oss på TrädgårdSmart hjälpa dig att ta din gräsmatta till nästa nivå för en stark. Resultatet blir en frisk och vacker trädgård som du kan njuta av under hela säsongen!

Vanliga frågor om magnesium för gräsmattan

Att förstå din gräsmattas behov och använda mangantillskott på rätt sätt kan vara skillnaden mellan en vanlig gräsmatta och en som blir en snackis i grannskapet.

Om du märker att din gräsmatta börjar få en gulaktig ton eller att gräsbladen utvecklar gulbruna kanter, kan det vara ett tecken på magnesiumbrist. Det är dags att agera och ge din gräsmatta en välbehövd magnesiumboost!

Intressant nog kan symptomen på magnesiumbrist ofta förväxlas med tecken på övergödning, vilket kan förvirra även den mest hängivna trädgårdsmästaren. Så hur kan du då skilja på de två? 

Tecken på övergödning inkluderar en överdrivet snabb tillväxt av växten med svaga och långa stammar. Bladen kan bli mörkgröna med en glänsande yta, och i värre fall kan de även visa brännskadade kanter eller spetsar på grund av för höga näringskoncentrationer i jorden.

Om din gräsmatta uppvisar dessa symptom, är det viktigt att du reviderar ditt gödslingsprogram. Det kan innebära att justera mängden gödsel du använder eller hur ofta du applicerar den. Kom ihåg att när det gäller gödsling, är mer inte alltid bättre. En balanserad tillämpning är nyckeln till en frisk och robust gräsmatta.

Normalt sett är det bra att tillföra magnesium med din årliga sen vår- eller sommargödsling. Men titta alltid på din gräsmatta och dess behov, för varje gräsmatta är unik. Om du är osäker kan du göra ett jordprov för att mäta näringsnivåerna.

När sommarhalvåret kommer ökar gräsmattans tillväxt och behov av näringsämnen. Magnesium spelar en vital roll, då det är viktigt för produktionen av klorofyll som ger gräset dess gröna färg och för att utveckla tåliga gräsblad. Gräsmattan behöver en ordentlig dos magnesium för att hålla takten när solen är stark.

Ja, Epsomsalt är en populär hemmalösning som kan hjälpa till att tillföra magnesium. Tänk bara på att det ska användas i korrekta doser för att undvika att övergöda. Om du letar efter ett professionellt alternativ, är vårt Impact CGF en utmärkt produkt att överväga.
Absolut! Magnesium är en central komponent i klorofyll, vilket är pigmentet som ger din gräsmatta dess rika gröna färg. Med rätt balans av magnesium kommer din gräsmatta inte bara att vara stark, utan också skinande grön och full av liv.

Det optimala pH-värdet för ett effektivt upptag av magnesium av gräset är mellan 6.0 och 7.0. Ett jordprov kan hjälpa dig att fastställa pH-värdet i din trädgård, och om det ligger utanför detta intervall kan det påverka hur väl gräset kan absorbera magnesium och andra viktiga näringsämnen.

Ett för surt pH-värde (under 6.0) kan leda till markförsurning där näringsämnen låses och blir otillgängliga för växterna, medan ett för basiskt pH-värde (över 7.0) kan hämma upptaget av flera näringsämnen, inklusive magnesium. Justering av pH-värdet kan ske med hjälp av kalkning eller svavel beroende på behovet.

Det är helt enkelt en viktig del av underhållet för att säkerställa en hälsosam och livfull gräsmatta.

Mer läsning om näring

Mäta pH-värdet i jorden med en mätare
Näring och gödsel

Förstå pH-värdet i jorden och hur man testar det

Förstå pH-värdet i jorden PH-värdet i marken spelar en avgörande roll för gräsmattans hälsa. Markens sammansättning och pH-värde påverkar tillgången på ://tradgardsmart.se/naring-till-gras-vaxtnaring-i-jorden/”>näringsämnen för gräs och växter. Det är viktigt att

Läs mer »
Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.