Vertikalskärning och luftning av gräsmattan – 2 olika metoder

Vertikalskärning och luftning av gräsmattan är två helt olika metoder som har fått samma innebörd av många fastän det är två olika behandlingar av gräsmattan.

Planerar du att förbättra kvaliteten på din gräsmatta den här säsongen? Om så är fallet kan det vara en utmaning att avgöra vilka tekniker och tjänster som bäst passar dina behov. Två populära sätt att sköta en gräsmatta är vertikalskärning och luftning – men vet du vad som skiljer dem åt?

Att veta vad som skiljer dessa två metoder åt är viktigt för att ge din gräsmatta rätt behandling. I den här artikeln kommer du få en bättre förståelse av vad de olika metoderna skiljer dem åt och vad de gör för gräsmattan.

Jag hoppas att du, genom att läsa mina råd, kan fatta ett välgrundat beslut om vilken typ av åtgärd som är bäst för din gräsmatta!

Innehållsförteckning

Vad är luftning?

För att lufta gräsmattan behöver du göra djupa lufthål i gräsmattan.

Det görs antingen genom att använda solida pinnar eller hålpipor som dra upp jordpluggar.

Det gör att luft, vatten och gödning når ned till gräsets rötter lättare vilket leder till en bättre tillväxt av gräsmattan.

Professionella planskötare luftar sina gräsytor regelbundet och när marken har blivit kompakterad. Det för att gräsplanerna ska få bättre vatten och näringsupptag.

I vår artikel ”Varför lufta gräsmattan och när ska man göra det?” får du lära dig mer om luftning.

Fördelar med luftning av gräsmatta

 • Minskad kompaktering av jordlagret
 • Minskar stående vatten och ger bättre vattenavrinning
 • Det gör din gräsmatta tät, frisk och stark
 • Hjälper också till att inte halmskiktet byggs upp
Gräsmatteluftare för att lufta gräsmattan
Gräsmatteluftare för att lufta gräsmattan

Hur du luftar gräsmattan?

Du kan lufta gräsmattan för hand med en gräsmatteluftare eller med motordrivna maskiner. Gräsluftningsverktygen kan ha spikar eller ihåliga pinnar beroende på vilken typ av luftningsmetod du väljer.

Välj en gräsmatteluftare utifrån jordtyp och storleken på gräsytan som ska luftas. Gräsmattan mår bara bättre av att den luftas ofta och luftningen kan göras året runt så länge som det inte finns tjäle i marken.

Läs vidare i min guide ”Hur du luftar en gräsmatta”.

Vad är vertikalskärning?

Halmskikten även kallad för thatch är en organisk samling av döda och levande skott, stjälkar och rötter som byggs upp med tiden. Det är ett halvfast, svampliknande lager mellan gräset och jordlagret

När halmskiktet blir tjockare fungerar det som en barriär. Skiktet håller kvar vatten och näringsämnen så att de inte når ner till jordlagret och gräsets rotsystem. Det leder till att gräset slutar att växa och så småningom blir gräsmattan matt och livlös.

Lösningen blir då att frigöra, klyva och ta bort halmskiktet. Det är en metod vi kallar för vertikalskärning eller dethach.

Fördelar med vertikalskärning

 • Gör att vatten, solljus, syre och näringsämnen kommer ned till jorden
 • Får gräsrötterna att växa djupt och frodigt
 • Förbättrar kvaliteten på gräset som växer upp
 • Dessutom minskar det stående vatten och ger bättre vattenavrinning
Motordriven vertikalskärare för att riva bort gräs och mossa
Motordriven vertikalskärare för att riva bort gräs och mossa

Hur vertikalskär jag en gräsmatta?

Du kan ta bort halmskiktet i din gräsmatta med en räfsa, mossrivare eller med en vertikalskärare.

Räfsorna har korta pinnar och böjda blad av metall. Du måste få ned bladen i marken och kratta upp halmskiktet. Krattorna fungerar bäst om ditt gräs har ett tunnare halmskikt och till mindre gräsytor.

Däremot om gräsmattans halmskikt är tjockare eller om gräsmattan är i behov av en större gräsmatterenovering så är en mossrivare eller vertikalskärare bäst. Maskinernas blad skär ner genom halmskiktet lättare och drar upp halmskiktet till ytan.

Slutligen när du är klar med vertikalskärningen får du samla ihop trädgårdsavfallet och ta bort det från gräsmattan. Därefter kan du passa på att stödså och toppdressa gräsmattan för att till sist jämna av dressjorden med en dressraka.

Vertikalskärning eller luftning av gräsmattan?

Både vertikalskärning och luftning av gräsmattan görs för att skapa mer luftutrymme i jorden. Det hjälper vatten, luft och näring att nå gräsets rötter mer effektivt.

 • Vertikalskärning används för att ta bort gamla gräsrester, dött gräs och mossa. Det hjälper också till att dela upp gräsets rötter.
 • Å andra sidan används en gräsmatteluftare för att luckra upp jorden och skapa lufthål för gräsets rotsystem.

Sammanfattningsvis löser de två metoderna olika problem med gräsmattan, men ger liknande resultat för gräsmattan.

Ska du lufta eller vertikalskära gräsmattan först?

Först och främst bör du lufta din gräsmatta. Detta kommer att lösa upp kompakta lerjordar och göra vertikalskärningen mindre ansträngande och mer effektiv, särskilt om du utför det manuellt.

Behöver din gräsmatta luftas eller vertikalskäras?

Om din jord har blivit hård och kompakterad rekommenderar vi att du hålpipsluftar din gräsmatta.

Å andra sidan påverkar vertikalskärningen bara det översta jordlagret och tar bort halmskiktet och dött gräs. Så om jorden är kompakt så löser inte vertikalskärningen problemet utan du måste då även lufta gräsmattan med en gräsmatteluftare.

Hålpipsluftare för att lufta gräsmattan med
Hålpipsluftare för att lufta gräsmattan med

Vertikalskärning eller luftning av gräsmattan innan stödsådd

Stödsådden blir effektivare om du vertikalskär gräsmattan först. Det beror på att vertikalskärningen tar bort den organiska ansamlingen, halmskiktet, från gräsmattan. Det gör att gräsfröna tränger bättre ned i jorden och får det lättare att gro.

Är däremot jorden hård och kompakt måste du lufta gräsmattan först.

Oavsett om du luftar eller vertikalskär din gräsmatta är det en bra idé att ta bort allt löst trädgårdsavfall från gräsmattan innan stödsådd. Det gör du genom att kratta igenom gräsmattan med en räfsa. Sedan samlar du ihop materialet och tar det till återvinningen eller komposten. Till sist kan du få bort de sista kvarvarande resterna med en lövblås.

Luftar vertikalskärningen gräsmattan?

Om din jord inte är extremt packad och beroende på vilken typ av vertikalskärare du använder kommer gräsmattan att bli luftad på ytskiktet. Däremot luftar en gräsmatteluftare gräsmattan på djupet vilket är nödvändigt för att lufta hela gräsroten.

Tar hålpipsluften också bort halmskiktet?

Du får mycket bättre resultat som också tar bort halmskiktet om du luftar gräsmattan med en maskin. På kort sikt räcker det inte bara med att hålpipslufta gräsmattan om halmskiktet är väldigt tjockt. Enligt en artikel från Michigan State University, ”Core aeration and dethatching of lawns”.

När ska man lufta och vertikalskära gräsmattan?

Välj en tidpunkt för vertikalskärningen då när gräset växer aktivt så att den kan återhämta sig snabbare. Det eftersom momentet är väldigt ansträngande och stressande för gräset. Det innebär att tidigt på våren och under sensommaren innan höstens antåg är en bra tid för vertikalskärning.

Som tidigare nämnts kan du lufta gräsmattan året runt, förutsatt att marken inte är frusen. Resultatet av luftningen varierar beroende på vilken tid på året du väljer att göra det. Under växtsäsongen bidrar luftningen till bättre lufttillförsel, vatten och näring till rötterna. På vintern förbättras avrinningen av regnvatten och smältsnö genom luftningen.

Vertikalskärning och luftning av gräsmattan

Sammanfattning

Att förstå skillnaderna mellan vertikalskärning och luftning av gräsmattan kan vara avgörande för att uppnå en hälsosam och välmående gräsmatta. Dessa två tekniker har olika tillvägagångssätt och ger olika fördelar. Här följer en kort summering av de två metoderna:

Vertikalskärning:

 • Tar bort gamla gräsrester, döda gräs och mossa
 • Delar upp gräsets rötter för att främja ny tillväxt
 • Bäst att utföras under tidig vår eller sen sommar när gräset växer aktivt

Luftning:

 • Löser upp kompakt jord och tillåter luft, vatten och näring att nå gräsrotssystemet effektivt
 • Kan utföras året runt, förutsatt att marken inte är frusen
 • Särskilt effektivt för hård och kompakt jord

Tack vare denna kunskap kan du nu göra ett välgrundat val om vilken metod som är bäst för din gräsmatta. Oavsett om du gör det själv eller anlitar oss, är du nu redo att ta nästa steg mot en grönare och friskare gräsmatta.

Hur kan TrädgårdSmart hjälpa dig?

Kontakta oss om du inte vill eller kan ta hand om din gräsmatta. Vi kan renovera hela din gräsmatta till att bara lufta och vertikalskära den. När vi tar hand om våra kunders gräsmattor så använder vi de mest effektiva och lämpliga verktygen för luftning, vertikalskärning, gödsling och stödsådd av gräsmattan.

I vår tjänst Gräsmatterenovering ingår alla de nödvändiga momenten som ligger till grund för en riktig fin paradgräsmatta. Vi erbjuder våra trädgårdstjänster i Stockholm och Uppsalaområdet.

Frågor och svar

Vanliga frågor vi brukar få i samband med vertikalskärning och luftning av gräsmattan.

Vi rekommenderar att klippa gräset kort och helst på lägsta klipphöjd innan du påbörjar behandlingen av gräsmattan. Det gör att arbetet blir mycket lättare.

Låt gräset återhämta sig speciellt om du har vertikalskurit gräsmattan. Vänta med att klippa gräsmattan tills gräset har växt upp en bit. När gräset har nått en höjd på 5 -6 centimeter kan du börja klippa gräsmattan.

Om du har totalrenoverat gräsmattan så kan du vänta till gräset har nått en höjd av 8 centimeter. Anledningen till det är att det nya gräset förhoppningsvis har hunnit gro och kommit upp en bit.

Efter att du har vertikalskurit och luftat gräsmattan samt samlat ihop trädgårdsavfallet så kan du stödså med nya gräsfrön. Därefter lägger du på ett lager med toppdress för att slutligen jämna av gräsmattan med en dressraka. Se också till att hålla gräsmattan fuktig i fyra veckor efter stödsådden.

Gör du arbetet tidigt på säsongen är det bra om du gödslar gräsmattan på vårkanten. Det gör att ditt gräs får en riktigt bra start på säsongen vilket också hjälper till att hålla ogräset borta.

Mer läsning om luftning av gräsmattan

Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.