Verktyg som luftar gräsmattan och vilket passar dig bäst?

Har du någonsin lagt märke till de där irriterande bruna fläckarna i gräsmattan som inte verkar försvinna, oavsett hur mycket gödsel och gräsfrön du lägger ut? Om så är fallet kan det vara dags att överväga att lufta gräsmattan.

En ordentlig luftningsprocess har följande fördelar för din jord:

 • Ökar syresättningen, vilket främjar bättre bevattning av vatten och näringsämnen
 • Hjälper gräsrötterna att sprida sig
 • Resulterar i tjockare och friskare gräs

Att lufta gräsmattan kan ge dramatiska förbättringar för dess hälsa. Det finns många olika verktyg på marknaden som kan användas för detta ändamål.

I det här inlägget kommer vi att utforska och diskutera olika verktyg för att lufta gräsmattan. Vi kommer också att gå igenom vilken typ av verktyg som passar bäst för olika storlekar på gräsytor.

Om du kämpar med någon av följande situationer kanske det är dags att överväga att investera i ett verktyg som luftar gräsmattan:

 • Börjar ditt gräs torka ut och torkan sprider sig över hela gräsmattan?
 • Du har testat olika metoder?
 • Men du kan fortfarande inte komma fram till orsaken till uttorkningen?

Innehållsförteckning

Varför lufta gräsmattan?

Det finns flera underliggande orsaker till att en gräsmatta kan börja torka ut. Om din gräsmatta fortsätter att torka ut trots att du har provat olika metoder kan det bero på några av följande faktorer:

 1. Otillräcklig bevattning: Gräsmattan kanske inte får det vatten den behöver för att överleva. Det är viktigt att bevattningen är regelbunden och i tillräcklig mängd.
 2. Otillräcklig gödning: Utan nödvändig näring har gräset svårt att växa starkt och friskt. Det är viktigt att använda lämpliga gödselmedel och följa rekommenderade doser.
 3. Otillräcklig luftcirkulation: Om gräset inte kan andas effektivt, kommer det att ha svårt att ta upp vatten och näringsämnen. Kort gräsklippning och långvarig belastning av tunga föremål kan förhindra detta.
 4. Jordpackning: Alltför kompakt jord kan hindra gräsets tillväxt och förmåga att ta upp näringsämnen.
 5. För tjockt halmskikt: Ett tjockt lager av halm kan skapa en barriär mellan gräset och de nödvändiga resurserna för dess tillväxt.

Genom att lufta gräsmattan kan du motverka problem och ge den bästa möjliga miljön för att trivas. I nästa del av denna guide kommer vi att titta på olika verktyg för att lufta gräsmattan och hitta det som passar dina behov bäst. Men först ska vi gå igenom orsakerna till dina problem.

Jordpackning och halmskikt

Jordpackning inträffar när jordpartiklarna pressas samman och gör jorden hård. Den kompakta jorden hindrar att vatten, näring och luft från att tränga igenom. Det resulterar i att gräsmattorna blir tråkiga och fula.

Halmskiktet är ett svampigt organiskt lager mellan gräset och jorden. Det är en mix av döda stjälkar, blad och rötter.

När du vattnar din gräsmatta, behåller halmskiktet vattnet, vilket förhindrar att det når gräsrötterna i jordskiktet. Det gör att gräsplantan torkar ut och gräsbladen blir då gula och i värsta fall bruna.

Det innebär att halmskiktet, även kallad för thatchen, håller kvar vattnet som en svamp.

För att kunna välja ett verktyg för luftning av gräsmattan måste du först känna till varför du ska lufta gräsmattan och när. Sedan kan du välja ett verktyg beroende på vilken luftningsmetod du väljer.

Metoder att lufta gräsmattan

Det finns två metoder att lufta gräsmattan: pipluftning och hålpipsluftning. Du kan använda båda metoderna beroende på hur situationen är med jordpackning och tjockleken på halmskiktet.

Pip- eller spikluftning

Pipluftning, med solida pinnar eller spikar, är som namnet antyder en metod för att punktera eller sätta djupa skär i jorden. Metoden ska inte förväxlas med vertikalskärning som är något helt annat.

Luftning med spikar eller spjut är billigare och enklare att tillämpa än hålpipsluftning. Men en behandling med pipluftning är inte lika långvarig som med hålpipsuftning.

Därför måste gräsmattor pipluftas oftare än om den hålpipsluftas. Däremot kan du piplufta gräsmattan hur många gånger som helst under året och en del experter hävdar att årstiden inte spelar någon roll.

Pipluftning är bäst för sand och mullrika jordar eftersom det hjälper till med dränering genom att luckra upp marken.

Hålpipsluftning

Hålpipsluftning är en metod för att ta upp 10 centimeter långa korvar av gräs och jord med ett avstånd på 10 centimeter genom hela gräsmattan. Det anses vara den effektivaste luftningsmetoden för att säkerställa att luftkanaler bildas ned till gräsets rötter. Det gör att vatten, luft och näring tar sig lättare ned till gräsets rotsystem.

För lerjordar är hålpipsluftning bäst eftersom pipluftning trycker undan jorden runt omkring hålen och kan på så sätt kompaktera lerjorden runt om spjuthålet. Dock är det alltid bättre att piplufta lerjordar än att inte göra någonting alls.

Verktyg som luftar gräsmattan

Att välja bästa redskapet för luftning av gräsmattan kommer garanterat att återuppliva din sjuka gräsmatta. Valet hänger på vilken luftningsmetod du föredrar, storleken på din gräsmatta och hur mycket fysiskt arbete du är villig att utföra.

Gräsmatteluftare med hjul

Om din gräsyta är liten och saknar hinder som står i vägen för dig, som träd eller lekställningar så är en gräsmatteluftare med hjul bäst.

Dessa typer av redskap har inga ihåliga hålpipor utan har spjut eller spikar vilket gör att redskapet lämpar sig bäst för gräsytor med mindre jordpackning.

Handhållna verktyg för att lufta gräsmattan

Gräsmatteluftare utan hjul eller handhållna verktyg för luftning av gräsmattan finns med både luftpinnar och hålpipor. Dessa verktyg har ett handtag och en plats för att sätta foten på så att du kan trycka ned luftpinnarna eller hålpiporna i jorden med din kroppstyngd.

Du måste upprepa denna process upprepade gånger för att lufta hela gräsmattan. Något som är ansträngande och tar tid speciellt om redskapet är försedd med hålpipor.

Gräsmatteluftare för att lufta gräsmattan

Bakmonterade tillbehör

Om du har en större gräsyta att lufta och har tillgång till en åkgräsklippare så kan du montera ett bakmonterat tillbehör som luftar gräsmattan.

Montera tillbehöret bak på åkgräsklipparen och kör fram och tillbaka över gräsmattan för att få den luftad. 

Om det behövs så kan du lägga tyngder på redskapet för att få ned pinnarna till ett djup av cirka 10 centimeter. Det är något som kan behövas om jorden är kompakt.

Maskinell pip- och hålpipsluftare

När vi på TrädgårdSmart luftar våra kunders gräsmattor, använder vi en kraftfull maskin som heter Tracmaster LA25. Den slår ner spjut eller hålpipor beroende på jordtypen.

Oavsett om marken är torr eller kompakt så fungerar maskinen fantastiskt bra. Kolla in vår guide om du vill veta mer om hur vi renoverar gräsmattor, 10 effektiva steg att renovera gräsmattan.

Lufta gräsmattan med hålpipsluftare

Saker att tänka på vid val av redskap för luftning

Nedan har vi listat några saker som du bör överväga innan du går och köper ett redskap för att lufta din gräsmatta med.

Vikt och rörlighet

Verktyget måste vara tungt för att kunna göra tillräckligt djupa hål i jorden.

Är däremot luftningsverktyget för lätt innebär det att pinnarna inte tränger tillräckligt djupt ned i jorden.

Det kan behövas extra vikter på upp till 50 kg på ett bakmonterat tillbehör för att få ner hålpiporna i jorden.

Gräsytans storlek

Handhållna verktyg och luftare på hjul fungerar bäst för mindre ytor eller för att reparera mindre ytor på en större gräsmatta. Helst ska jorden vara mullrik om du använder solida pinnar.

Däremot är en bakmonterad eller en maskinell luftare bäst för större gräsytor och om jorden är kompakt.

Material

Se till att redskapen är tillverkade av rostfritt material och har en robust design för att de ska hålla länge. För att uppnå detta, fokusera på att skaffa ett luftningsverktyg i rostfritt stål.

Handtagsform

Gräsmatteluftarens handtag måste vara ergonomisk som ger effektivitet, komfort och för att undvika olyckor.

Spjutens längd

Den idealiska längden på spjuten är 10 centimeter. Det beror på att gräsets rötter går aldrig djupare ner i marken. Längre pinnar än 10 centimeter luftar inte gräsmattan mer effektivt och gör arbetet bara svårare.

Verktyg som luftar gräsmattan, gräsmatteluftare, detalj på spjut
Verktyg som luftar gräsmattan, gräsmatteluftare, detalj på spjut

Sammanfattning

För att behålla din gräsmatta frisk och vacker är det viktigt att regelbundet genomföra luftning. Det finns två huvudsakliga metoder för luftning: pipluftning och hålpipsluftning.

Den senare metoden är mer långsiktig, medan den första metoden kan ge goda resultat om den används frekvent. Oavsett vilken metod du väljer är det värt att ta hand om din gräsmatta för att bevara dess hälsa och skönhet året runt.

Så varför vänta? Köp en gräsmatteluftare idag för att se till att din gräsmatta får den vård den behöver. Dessutom är det viktigt för gräsmattans hälsa att upprätthålla näringsnivåerna.

Därför ska du också gödsla gräsmattan med start tidigt på våren utöver den regelbundna luftningen. Med dessa åtgärder och regelbunden gräsklippning med en robotgräsklippare på plats kommer du att ha en vacker grön yta på nolltid!

Frågor och svar

Vanliga frågor vi brukar få i samband med Varför lufta gräsmattan.

Utnyttja det du har kvar av din befintliga gräsmatta men gör ett omtag av gräsmattan. Det gör att gräsmattan får en omstart. Läs hur du går tillväga punkt för punkt i vår artikel om renovering av gräsmatta.

Lufta och vertikalskära gräsmattan är två helt olika behandlingar. I artikeln har du fått lära dig om varför du ska lufta gräsmattan.

Vertikalskära gräsmattan gör man med en maskin som river upp mossa och dött gräs med knivar samtidigt som gräsrötterna separeras.

Oftast låter man knivarna gå ned i jordlagret bara någon millimeter vilket gör att inga lufthåls skapas.

Absolut kan du punktbehandla gräsmattan med luftning exempelvis på områden där gräset har svårt att växa. Det kan bero på att vissa områden i gräsmattan är kompakterad efter att något tungt har legat där. Som har nämnts tidigare i inlägget så har jorden blivit packad vilket gör att luft, vatten och näring har svårt att ta sig ned till gräsrötterna.

Den gräsmatteluftare som vi säljer är helt anpassad efter hur djupt gräsrötterna tar sig ned i marken. Höjden på pinnarna är 100 mm. Läs vidare i min guide ”Hur du luftar en gräsmatta”.

Mer läsning om luftning av gräsmattan

Lufta gräsmattan innan du reparerar torra och kala fläckar i gräsmattan.
Luftning av gräsmattan

Hur du luftar en gräsmatta

Precis som att vattna och klippa är luftning av gräsmattan också en del av den grundläggande skötseln av gräsmattan. Utrustning: Välj en gräsmatteluftare utifrån din budget, storlek på gräsytan som ska luftas och om jorden är porös eller hård.

Läs mer »
Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.