Varför lufta gräsmattan och när ska man göra det?

Du kanske har frågat dig ”Varför lufta gräsmattan?”, när du gör allt det andra. Om du är en husägare med en trött och sliten gräsmatta som inte verkar må bra trots all grundläggande skötsel som vattning, gödning och klippning, stanna kvar här på sidan.

Vi lär dig grunderna och berättar varför du ska lufta gräsmattan. Det är en enkel metod men bidrar mycket till att göra en gräsmatta frisk. Så, låt oss börja.

Innehållsförteckning

Robotgräsklippare som klipper gräsmattan efter luftad gräsmatta

Vad är gräsmatteluftning?

Luftning är en icke-kemisk behandling av gräsmattan och en av de bästa sakerna du kan göra för din gräsmatta för att hålla den grön och frisk. Det är en teknik att punktera gräsmattan med små hål för att förhindra att jorden packas.

Hur uppstår jordpackning?

Även om marken kompakteras med bara en halv centimeter leder det till att vatten och näringsämnen blockeras ned till gräsrötterna. Dessutom begränsar jordpackning utbytet av koldioxid (CO₂) och syre (O₂), vilket är avgörande för att få en växt att frodas eller från att torka ut.

Problem även med liten packning

Jordpackning gör gräsmattan livlös eftersom gräsmattan inte kan andas. Packning sker på grund av tryck ned mot gräsmattan. Det kan orsakas av hög gångtrafik, lek, trädgårdsmaskiner, regn och gravitation.

Det hjälper med luftning

Luftning av gräsmattan hjälper till att luckra upp den packade jorden. Genom att göra lufthål i marken kan vatten och näring lättare tränga ned till gräsplantans rötter. Det får jorden att andas fullt ut genom att låta syre andas in i jorden och låta koldioxid andas ut från jorden. På så sätt stärks gräsrötternas tillväxt och de håller sig också friska.

Bör du lufta din gräsmatta?

Den vanligaste frågan från husägare är hur kan de ta reda på om deras gräsmatta behöver luftas eller inte utan att ringa en expert. Låt oss gå igenom några förutsättningar.

Mycket användning

Om din gräsmatta används som en lekplats eller kapplöpningsbana av barn och husdjur som springer runt orsakar det att jorden packas. Mindre skada blir det om trädgården används för en plats för vila, gång eller en plats att sitta på.

Om du tenderar att använda tunga trädgårdsmaskiner är chanserna större för jordpackning.

Tunga entreprenadmaskiner och byggmaterial som förvaras på och körs över marken kompakterar marken riktigt ordentligt. Bara det är en anledning till att gräsmattan verkligen behöver en genomluftning.

Typ av jord

Vilken typ av jord du har i din gräsmatta kan också vara faktorn om din gräsmatta behöver luftas eller inte. Traditionellt finns det två typer av jordar: lerjordar och mulljordar. Mulljord är mörk till färgen, full av organiskt material och dränerar väl. Å andra sidan är lerjordar ljusare i färgen, har hög lerhalt och dränerar vattnet dåligt. Lerjord tenderar därför till att kompakteras mer än andra jordtyper.

Typ av gräs

Det finns en mängd olika grässorter och vissa arter ger mer halmskikt än andra. Halmskiktet även kallad för thatchen är ett organiskt lager mellan jorden och gräset som känns svampigt. Ett tjockare lager av thatchen förhindrar att näring och vatten tränger ned i jorden. Därför ska du välja fröblandningar som är slitstarkt som till exempel engelskt rajgräs, ängsgröe och rödsvingel.

Känns svampigt

Om din gräsmatta känns svampig när du går på den och blir snabbt torr efter bevattning, betyder det att gräsmattan har för mycket halm. För att kolla tjockleken på halmskiktet, ta en spade och skär ut en bit gräsmatta. Är skiktet tjockare än 50 mm till 190 mm bör du först vertikalskära gräsmattan innan du luftar den med piphål.

Jorden är kompakt

Komprimerad jord är hård. För att kontrollera om din gräsmatta är hård, ta en kniv och tryck ner den i fuktig jord. Om du enkelt kan trycka ned kniven med bara tummen så är din gräsmatta helt okej.

Gräsmatta på rulle

Om din gräsmatta anlades med utrullat gräs så har rullgräset oftast ett porösare jordlager än det underliggande jordlagret med grövre textur. Denna jordskiktning förhindrar rottillväxten och att vatten och näring tränger ned i marken vilket leder till att jorden kompakteras. Då är gräsluftning bästa lösningen för att lösa upp kompakteringen av jorden så att vattnet rinner igenom de båda jordlagren. Det leder också till att gräsrötterna håller sig friska och växer mer frodigt.

När ska du lufta din gräsmatta?

Det är bäst att lufta gräsmattan i mitten av våren eller på försommaren innan det blir för varmt och torrt eftersom det är den perioden som gräset växer som bäst. En tidig luftning av gräsmattan på våren, och innan tillväxten av ogräset i gräsmattan har kommit i gång, ger gynnsamma förhållandet för gräset att tränga bort ogräset. Därefter gödslar du gräsmattan som en första vårgödsling efter vintern.

Lufta gärna gräsmattan en vända till under den regniga perioden under sensommaren och tidig höst för att underlätta att regnvattnet tränger lättare ned i marken.

Lufta gräsmattan med en hålpipsluftare när du renoverar gräsmattan

Fördelar med gräsmatteluftning

Förutom bättre genomträngning av vatten, näringsämnen och ökad syresättning av marken, så finns det även några andra fördelar med att lufta gräsmattan.

Gräsmatteluftning förbättrar upptagningen av gödning som hjälper gräset att växa frodigare och minskar näringsbortfallet.

Sammanfattning

Att lufta gräsmattan är något som alla husägare bör investera i för att ge sin trötta och slitna gräsmatta de näringsämnen och det syre som den behöver för att hålla sig frisk. Det är inte ett svårt förfarande men kan göra stor skillnad när det gäller att förbättra gräsmattans övergripande utseende. Luftning är nödvändigt för att förhindra att jordkompaktering uppstår som blockerar vatten och näringsämnen att ta sig ned till gräsrötterna. Så tveka inte längre – beställ en gräsmatteluftare idag och börja ta steg mot att få den frodiga, gröna gräsmatta du alltid velat ha! Med rätt underhåll kommer du att få resultat på nolltid. Gör dig redo för en spektakulär förvandling av din trädgård och imponera på dina grannar med en sprakande grön gräsmatta!

Gräsmatteluftare för att lufta gräsmattan

Lufta gräsmattan själv eller anlita oss

Du kan antingen lufta gräsmattan själv eller så kan du anlita oss för att göra det tunga arbetet åt dig. Har du en lerrik jord rekommenderar vi dig att gräsmattan hålpipsluftas av oss. På så sätt drar vi upp lerkorvar och i gräsmattan får du något större hål än om gräsmattan skulle pipluftas. Hålen fyller du igen med sandrik jord vilket gör att marken blir porösare.

Gör det själv med en gräsmatteluftare

Det bästa är att du inte behöver någon expert eller specifik kompetens för att använda vår prisvärda gräsmatteluftare. Vår gräsmatteluftare har en stark design i rostfritt stål och är ergonomiskt utformad för enkelt manuellt arbete.

Anlita oss för luftningen

Vi är TrädgårdSmart, ett team av experter som tillhandahåller skräddarsydda trädgårdstjänster för din gräsmatta. Anlita oss för att lufta din gräsmatta eller låt oss hjälpa dig med en renovering av gräsmattan.

Vi kan hjälpa dig om du bor i Stockholm eller Uppsala. Om du är osäker på något kan du kontakta Robert via telefon: 010-214 61 50 eller mejla på [email protected].

Frågor och svar

Vanliga frågor vi brukar få i samband med Varför lufta gräsmattan.

Utnyttja det du har kvar av din befintliga gräsmatta men gör ett omtag av gräsmattan. Det gör att gräsmattan får en omstart. Läs hur du går tillväga punkt för punkt i vår artikel om renovering av gräsmatta.

Lufta och vertikalskära gräsmattan är två helt olika behandlingar. I artikeln har du fått lära dig om varför du ska lufta gräsmattan.

Vertikalskära gräsmattan gör man med en maskin som river upp mossa och dött gräs med knivar samtidigt som gräsrötterna separeras.

Oftast låter man knivarna gå ned i jordlagret bara någon millimeter vilket gör att inga lufthåls skapas.

Absolut kan du punktbehandla gräsmattan med luftning exempelvis på områden där gräset har svårt att växa. Det kan bero på att vissa områden i gräsmattan är kompakterad efter att något tungt har legat där. Som har nämnts tidigare i inlägget så har jorden blivit packad vilket gör att luft, vatten och näring har svårt att ta sig ned till gräsrötterna.

Den gräsmatteluftare som vi säljer är helt anpassad efter hur djupt gräsrötterna tar sig ned i marken. Höjden på pinnarna är 100 mm.

Om din gräsmatta är i riktigt dåligt skick kan luftning vara det första steget till förbättring. Luftning är en fördelaktig metod för gräsmattor som bidrar till att förbättra jordens kvalitet, minska kompaktering och förbättra rottillväxten. Det bidrar också till att öka upptaget av gödsel och andra näringsämnen. När gräsmattan är i riktigt dåligt skick så rekommenderar vi att alla delmomenten görs i vår guide renovering av gräsmattan.

Mer läsning om luftning av gräsmattan

Gräsmatteluftare för att lufta gräsmattan med
Luftning av gräsmattan
Robert Hammar

Hur du luftar en gräsmatta

Hem Precis som att vattna och klippa är luftning av gräsmattan också en del av den grundläggande skötseln av gräsmattan. De flesta människor vet inte det, eller så luftar de gräsmattan fel. Därför kommer vi i det här inlägget att

Läs mer »
Motordriven vertikalskärare för att vertikalskära av gräsmattan
Luftning av gräsmattan
Robert Hammar

Vertikalskärning och luftning av gräsmattan

Hem Vertikalskärning och luftning av gräsmattan är två helt olika metoder som har fått samma innebörd av många fastän det är två olika behandlingar av gräsmattan. Så hade du tänkt förbättra kvaliteten på din gräsmatta den här säsongen? Om så är

Läs mer »

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar