När stubben är borta vad gör du sedan?

När stubben är borta från trädgården är det dags att täcka hålet efter stubbortagningen eller plantera någonting nytt i gropen, men går det?

Återanvänd träflisen när stubben är borta
Återanvänd träflisen när stubben är borta.

Det här kan du göra när stubben är borta

Återanvänd träflisen

Oavsett om du har anlitat någon för att fräsa bort stubben eller om du har hyrt en stubbfräs så får du en restprodukt över i form av träflis efter stubbfräsningen. Träflisen är något som du kan återanvända i din trädgård som marktäckare, i komposten eller som fyllnadsmassa.

Träflis som marktäckare

Träflisen kan du med fördel använda som marktäckare i rabatter, under buskar och häckar. Det gör att du får ett skyddande lager med träflis som håller ogräset borta och bidrar till att hålla kvar fuktigheten i marken bättre. Dessutom stimulerar träflis i ytskiktet mikrolivet i jorden.

Blanda i träflis i komposten

Om det finns mycket kväverikt material i komposten såsom gräsklipp eller grönsaksavfall sker nedbrytningen snabbt. Däremot dämpas nedbrytningen av kväverikt material med kol som bildas när träflis kvistar och andra trärester bryts ned. En långsammare nedbrytning av komposterat material resulterar till stabila humusföreningar.

Det innebär att det är bra att blanda ned rikligt med trämaterial, som träflis och kvistar i komposten om den fylls mycket med kväverikt material. Ideella förhållandet av kol (C)/kväve (N) bör ligga på 30:1.

Täck gropen när stubben är borta

Oftast är det inga problem med att täcka över hålet med flisresterna om det ska sås gräs där stubben har legat. Det går även att blanda träflisen med ny näringsrik jord vid grässådd. När vi renoverar gräsmattor så lägger vi på ett sista lager med enbart K-dress för att gräsfröna ska etablera sig bättre. Läs inlägget om renovering av gräsmatta om hur du återställer hela gräsmattan.

Till sist så jämnar du av marken med en dressraka för att få en jämn och fin markyta. Passa på att lufta gräsmattan med en gräsmatteluftare runt omkring gropen om marken skulle vara kompakt. Det är lätt hänt att marken kompakteras om det har stått tunga maskiner runt om stubben och arbetat. Piphålen från gräsmatteluftaren gör att luft, vatten och näring tränger lättare ned till gräsrötterna.

Jämn markyta med dressraka när stubben är borta
När stubben är borta lägger du till sist på ett jordlager och jämnar av marken med dressrakan.

Nyplantering i gropen efter stubben

Tänk på att det inte går att plantera vad som helst efter att stubben har blivit borttagen. Ska den gamla stubben ersättas med ett nytt träd är det viktigt att du kollar upp med växtodlaren om det gamla trädet går att ersättas av samma växtslag. 

Generellt planterar man inte samma växtslag på samma plats där det tidigare har stått en växt av samma art. I annat fall finns det risk att den nya plantan inte växer som den ska.

Nyplantering efter häckfräsning
Nyplantering efter häckfräsning är inga problem då de gamla rötterna inte går så djupt.

Problem vid nyplantering

Vidare måste du tänka på att när trädrester i marken bryts ned bildas koldioxid och vätgas som omvandlas till svavelväte och metangas. Det är något som är mycket giftigt för växternas rotsystem som senare leder till att plantan dör.

Av den anledningen är det bättre att plantera en ny växtplanta någon meter bort från den platsen stubben stod. Därmed finns det ingen risk att rötterna på den nya växtplantan kommer till skada.

Checklista när stubben är borta:

Frågor och svar

Träflisen som blir över efter stubbfräsning kan användas på flera sätt i din trädgård. Du kan till exempel använda träflisen som marktäckare i rabatter, under buskar och häckar, vilket hjälper till att skydda mot ogräs och hålla fukt i marken. Träflisen kan också blandas in i komposten, särskilt om du har mycket kväverikt material som gräsklipp eller grönsaksavfall där.

Direkt efter att stubben har blivit borttagen rekommenderas det generellt att inte plantera samma växtslag på samma plats där det tidigare har stått en växt av samma art. Detta beror på risken att den nya plantan inte växer som den ska. Det är också viktigt att komma ihåg att när trädrester i marken bryts ned bildas gaser som kan vara giftiga för växternas rotsystem.

Efter stubbfräsningen kan du täcka över hålet med flisrester om du planerar att så gräs där stubben tidigare låg. Det går även att blanda träflisen med ny näringsrik jord vid grässådd. När du har fyllt hålet, jämnar du av marken med en dressraka för att skapa en jämn och fin yta.

Priset för att fräsa en stubbe varierar beroende på dess diameter, plats och tillgänglighet. Kontakta oss för en exakt offert baserad på dina specifika omständigheter.

Mer läsning

Här berättar vi hur en stubbfräs fungerar.
Stubbfräsning

Hur fungerar en stubbfräs – En detaljerad genomgång

I det här inlägget kommer vi att utforska den fascinerande världen av stubbfräsar och bekanta oss med deras funktioner, fördelar och nackdelar. Mekaniska och handhållna stubbfräsar: perfekta för hemmafixaren!Dessa maskiner finns oftast för uthyrning och ett utmärkt val för dig som vill ta bort en eller två mindre stubbar från trädgården.

Läs mer »
Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.