10 effektiva steg att renovera gräsmattan med

Renovera gräsmattan med oss

Är du den som vill välkomna dina gäster med en paradgräsmatt, eller göra dina grannar gröna av avund? Här följer värdefulla råd helt gratis.

Följ vår arbetsmetod för gräsmatterenovering med vår beskrivning på varje arbetsmoment så får du en gräsmatta som du kan vara stolt över. Följer du dessa råd steg för steg kommer din gräsmatta omvandlas och ta en helt ny skepnad – till en frodig, tät och fin gräsmatta.

Nedan delar jag frikostigt med mig om vår arbetsmetod i detalj på hur vi renoverar gräsmattor för våra kunders räkning. Faktum är att en advokat som jag anlitade för varumärkeskontroll av mitt företag tyckte det var väldigt dumt av mig att lägga ut vår arbetsmetod så bra är den.

Du kan självklart kopiera hela arbetsmetoden (men inte texten för den är skyddad av upphovsrätten) eller spara åtskilliga timmar genom att anlita oss för sakkunnig hjälp med renovering av gräsmattan.

Innehållsförteckning

Fördelarna med att renovera gräsmattan

Att renovera gräsmattan kan verka som en stor uppgift men fördelarna är många och värt ansträngningen. Gräsmattan blir inte bara grönare och mer frodig, den bidrar också till en hälsosammare trädgård genom att förbättra jordstrukturen, minska erosion och bidra till luftkvalitén.

Dessutom är det en kostnadseffektiv metod för att förbättra din trädgårds utseende utan att behöva göra stora förändringar. Så, låt oss dyka ner i fördelarna med att renovera gräsmattan och varför det är det bästa alternativet för din trädgård.

Miljövänligt med gräsmatterenovering

Vi får ofta förfrågningar på att lägga om en redan etablerade gräsmatta. Det är något som är både kostsamt och leder till väldigt mycket extra arbete.

För att ersätta en gammal gräsmatta med en ny måste du schakta bort det översta jordlagret med ca 1-2 dm djup. Sedan måste du frakta bort och tippa detta till en väldigt stor kostnad.

Efter att du har skalat av det översta jordlagret ska nytt jordlager påföras. Och det är åtskilliga ton nytt jordlager som ska läggas ut, eftersom det nya jordlagret bör vara cirka 2 dm djupt. Väljer du sedan att rulla ut färdiga rullar av gräs tillkommer kostnaden för det och arbetet.

Jag rekommenderar alltid att renovera gräsmattan eftersom det är det mest miljövänliga och kostnadseffektiva alternativet, oavsett hur dålig den befintliga gräsmattan är. En illa skött gräsmatta kan behöva behandlas flera gånger, men kostar ändå betydligt mindre än att anlägga en helt ny. Dessutom är det bra mycket enklare att jämna av marken på en etablerad gräsmatta än en ny.

Gräsmattans grundläggande behov

Att skapa den perfekta gräsmattan kan verka skrämmande, men med rätt vård kan du få dina gräsytor att se ut som en prisbelönt golfbana.

För att lyckas med att få den där grönskande gräsmattan ska du komma ihåg att upprätthålla dess grundläggande behov som tillräckligt med solljus, vatten och luft under hela växtsäsongen toppad med regelbunden gödsling.

Följer du skötselanvisningarna nedan täcker du tre av dessa behov som kommer att ta dig till den perfekta gräsmattan!

Sol
Vatten
Luft
Näring
/

Gräsets grundbehov

Fem starka fördelar med att renovera gräsmattan

Innan vi dyker djupare in i stegen för att renovera gräsmattan, tycker jag att det är viktigt att du förstår fördelarna med denna process. Det finns flera starka skäl till att renovering är det bästa valet för din gräsmatta, och här har vi listat de fem mest övertygande:

 1. Kostnadseffektivitet: Renovering av gräsmattan är mycket mer kostnadseffektivt än att helt byta ut den. Du sparar inte bara pengar på att köpa nytt gräs och jord, utan också på transport och arbetskostnader.
 2. Miljövänligt: Genom att renovera snarare än att byta ut din gräsmatta, minskar du ditt avtryck på miljön. Det kräver mindre resurser och bidrar till mindre avfall.
 3. Förbättrad jordkvalitet: Renovering av gräsmattan innebär ofta förbättringar av jordens kvalitet, vilket gör att gräset växer bättre och är mer motståndskraftigt mot sjukdomar och skadedjur.
 4. Ökad fastighetsvärde: En välhållen gräsmatta kan höja värdet på din fastighet. Den skapar ett gott första intryck och bidrar till ett attraktivt hem.
 5. Förbättrad livskvalitet: En frodig, grön gräsmatta skapar en lugnande och avkopplande miljö. Det är en plats för avkoppling, lek och umgänge. En renoverad gräsmatta kan förbättra din livskvalitet och bidra till ökat välbefinnande.

Steg-för-steg guide hur du renoverar en gräsmatta

Att renovera en gräsmatta kan verka utmanande, men med rätt tekniker kan du återställa den till sitt gröna och frodiga utseende. Den här guiden tar dig genom varje steg, från utvärdering av gräsmattans tillstånd till eftervårdsrutiner för långsiktig hälsa och skönhet.

Oavsett om du har en liten trädgård eller en större gräsyta är denna guide ovärderlig. Låt oss börja resan för att återuppliva din gräsmatta!

Snabbguide för renovering av gräsmattan

Vi vet att det kan vara överväldigande att ta sig an en helrenovering av gräsmattan. Därför har jag tagit fram en snabbguide som ger en tydlig överblick över hela processen.

Genom att följa vår guide kan du förvandla din gräsmatta till en lummig oas att vara stolt över. Varje steg beskrivs i detalj senare, men här får du en sammanfattning för enkel referens.

Påbörja resan mot en vacker gräsmatta tillsammans med oss!

Snabbguide - renovera gräsmattan

Den korta versionen och en sammanfattning av alla arbetsmomenten.

1
Ta bort ogräs
Ogräset syns bättre och är lättare att plocka bort när det görs innan renoveringen.
2
Förbered ytorna
Klipp gräsmattan kort för då blir själva renoveringsarbetet lättare. Kratta och ta bort trädgårdsavfallet.
3
Vertikalskär
Själva renoveringen inleds med vertikalskärning. På så sätt får du bort mossa och dött gräs.
4
Lufta
Hål- eller pipluftning gör att gräsrötterna kan andas och kan tillgodogöra sig vatten, syre och näring.
5
Städa
Ta bort trädgårdsavfallet. Du kanske behöver göra det i flera omgångar efter både vertikalskärningen och luftningen.
6
Gödsla och stödså
Gödsla gräsmattan och strö ut gräsfrön helst med en spridare. Följ leverantörens rekommendationer.
7
Lägg ut dressjord
Fördela ut dressjorden i små högar jämnt över alla gräsytor. Raka ut jorden med en dressraka för att få en jämn och fin yta.
8
Sprid ut gräsfrön
Lägg ut en extra giv med gräsfrön. Det kan finnas partier där det kom på ett tjockare lager med jord och då har gräset svårt att växa igenom.
9
Vält dressjorden
Kör med gallervält över gräsmattan för att dels packa dressjorden och för att mylla ned gräsfröna i jorden.
10
Vattna gräsmattan
Vattna 4 ggr/dag i 10 minuters intervaller. Det gör att marken hela tiden håller sig fuktig vilket är viktigt för att gräset ska kunna gro.
Ta bort ogräs innan du renoverar gräsmattan

Ta bort ogräs

Inled renoveringen av gräsmattan med att ta bort och rensa gräsmattan fri från ogräs. Det måste göras för hand eftersom kemisk borttagning av ogräs är numera förbjuden i Sverige. På så sätt minskar du risken att andra växter konkurrerar ut gräset efter renoveringen av gräsmattan.

Rensa bort ogräset från gräsmattan när gräset är lite längre och med en ogräsplockare. Jag rekommenderar Fiskars Xact ogräsupptagare. Det är ett väldigt effektivt trädgårdsverktyg som får upp både ogräsplanta och rot i ett moment.

Var försiktig bara så du inte drar av någon begränsningskabel till robogräsklipparen så att det inte blir kabelbrott på slingan.

Förbered ytorna innan du börjar renovera gräsmattan

Innan du börjar renovera din gräsmatta, eller om vi tar hand om det tunga arbetet åt dig, måste du göra några förberedelser. Nedan listar vi de saker som du behöver göra innan arbetet startar.

När du har gjort dessa förberedelser så kommer slutresultatet bli mycket bättre. Förberedelserna kan du börja redan på hösten inför vintern genom att höstgödsla så att du kan komma i gång med en tidig gräsmatterenovering.

Gödsla gräsmattan någon månad innan

 • Beräknad tidsåtgång: 1 timme per 1 000 kvm
 • Trädgårdsverktyg: Spridarvagn

För att stärka gräsmattan inför det tuffa ingreppet med gräsmatterenovering är det bra att gödsla gräsmattan tidigt på våren eller med en sista giv på sommaren. Genom att göra detta hjälper du gräsmattan att återhämta sig snabbare och främjar en snabbare tillväxt efter renoveringen.

Gödsla gräsmattan innan renoveringen

Rensa upp i gräsmattan

 • Beräknad tidsåtgång: 1 – 8 timmar beroende på hur mycket det är att göra på tomten
 • Trädgårdsverktyg: Verktyg efter behov och ha sopsäckar till hands

Trädgårdsmaskinerna behöver fri passage. Finns det hinder som högar med brädor, båttrailers och stenhögar kommer du inte åt alla gräsytor. Så plocka undan allt på tomten som är i vägen för arbetet med renoveringen av gräsmattan.

Likaså lönar det sig även att klippa häckar, buskar och trädgrenar för att du ska kunna komma åt underliggande gräspartier lättare. Passa även på att ta bort stubbarna i trädgården, gamla rabatter, sandlådor som inte används eller stenar som sticker upp när arbetet väl är i gång.

Klipp gräset kort

 • Beräknad tidsåtgång: 1 timme per 1 000 kvm med motorgräsklippare
 • Trädgårdsverktyg: Gräsklippare, motor, manuell eller robot

Klipp gräset kort och helst på lägsta klipphöjd så nära inpå dagen för renoveringen av gräsmattan. Har du en robotgräsklippare så kan du låta den gå på lägsta klipphöjd veckan innan gräsmatterenoveringen.

Denna förberedelse gör att det blir enklare att jämna av markytan och trädgårdsmaskinerna kommer att arbeta mer effektivt.

Checklista innan själva renoveringen av gräsmattan:

Vertikalskär gräsmattan när du renoverar gräsmattan

Vertikalskär gräsmattan - mossbekämpning

 • Beräknad tidsåtgång: 2 timmar per 1 000 kvm
 • Trädgårdsverktyg: Elektrisk eller motordriven vertikalskärare

Ett av de viktigaste arbetsmomenten i gräsmatterenoveringen vi gör är vertikalskärning av gräsmattan. Vi använder motordrivna vertikalskärare som effektivt bearbetar gräsmattan.

En vertikalskärare är en trädgårdsmaskin som både luftar markytan, och som tar bort döda gräsrötter, ogräs och mossa. Att vertikalskära en gräsmatta innebär att du gör smala luftglipor (0-15 mm) ner i jorden för att på så sätt dela på gräsrötterna och för att få bort halmskiktet.

Huvudsyftet med vertikalskärning är tveklöst att får bort halmskiktet. Halmskikten även kallad för thatch är en organisk samling av döda och levande skott, stjälkar och rötter som byggs upp med tiden. Det är ett halvfast, svampliknande lager mellan gräset och jordlagret som förhindrar att vatten, luft och näring tar sig ned till gräsets rötter.

Av den anledningen är vertikalskärningen viktig för att en väl dränerad gräsmatta gör att regnvatten och näring tränger mycket bättre ned till rötterna. Samtidigt stimuleras gräsrötterna när de delas till att producera sidoskott. Resultatet blir en mycket tätare gräsmatta när grästillväxten börjar ta sig.

Fördelar med vertikalskärning:

 • Bättre upptag av vatten, luft och näring
 • Ökad tillväxt
 • Föryngrar gräsmattan

Om du ska köpa en vertikalskärare så välj en bensindriven därför att den är både starkare och effektivare än en eldriven. En annan fördel med en bensindriven vertikalskärare är den är mer flexibel och klarar också av att ta sig igenom tjockare halmskikt.

Ett alternativ till köp är att du hyr en vertikalskärare hos någon uthyrningsfirma eller på nätet.

Lufta gräsmattan med en hålpipsluftare när du renoverar gräsmattan

Lufta gräsmattan med rätt metod

 • Beräknad tidsåtgång: 2 timmar per 1 000 kvm 
 • Trädgårdsverktyg: Helst med en motordriven gräsmatteluftare 

Hålpipsluftning innebär att du gör små hål i marken som är ca 7,5 cm djupa. Luftningen av gräsmattan bidrar till ökad syresättning av gräsets rötter, porösare jord och ökat upptag av näring samt bättre dränering av ytvattnet.

Innan arbetet påbörjas anpassas redskapet utifrån jordens egenskaper. Leriga jordar hålpipsluftas för att göra marken mer porös. Däremot mer porösa jordar luftas med solida pinnar då det inte finns någon anledning att göra marken än mer porös.

Fördelar med luftning:

 • Porösare lerjordar
 • Bättre syresättning av gräsets rötter
 • Ökat upptag av näring
 • Bättre dränering av ytvatten

En av nycklarna till en välmående och frisk gräsmatta är just piphålslutfningen. Eftersom luftningen är en av förutsättningarna till god syresättning av gräsmattans rötter och förbättrad tillförsel av näringsämnen.

Kontrollera om du eventuellt behöver hålpiplufta gräsmattan med en enkel metod som beskrivs i följande inlägg, ”Hur vet jag om min gräsmatta behöver hålpipsluftas?

Olika typer av gräsmatteluftare

Det finns två metoder att lufta gräsmattan: pipluftning och hålpipsluftning. Du kan använda båda metoderna beroende på hur situationen är med jordpackning och tjockleken på halmskiktet.

Att sedan välja bästa redskapet för luftning av gräsmattan kommer garanterat att återuppliva din sjuka gräsmatta. Valet hänger på vilken luftningsmetod du föredrar, storleken på din gräsmatta och hur mycket fysiskt arbete du är villig att utföra.

Du kan läsa mer om vilken metod och verktyg som passar dig bäst i min artikel ”Verktyg som luftar gräsmattan och vilket passar dig bäst?”.

Efter att ha luftat gräsmattan

Städa och samla ihop trädgårdsavfallet

 • Beräknad tidsåtgång: 8 timmar per 1 000 kvm
 • Trädgårdsverktyg: Kratta eller räfsa, vi använder Fiskars Xact XXL

Efter vertikalskärningen och hålpipsluftningen samlar vi upp och säckar trädgårdsavfallet. Det görs med manuell krattning för att få bort allt dött gräs, mossa och ogräs från gräsmattan.

Blås gärna bort de sista resterna av trädgårdsavfallet med en lövblås vilket gör att gräsytan blir ren från eventuella ogräsfrön och annat skräp. En ren genomkrattad gräsmatta kan bättre tillgodogöra sig gödsel och underlättar toppdressning av gräsmattan till att bli en plan yta.

Därefter får du kompostera gräsresterna eller ta det till en återvinningsstation.

Gödsla och stödså gräsmattan innan toppdressningen

 • Beräknad tidsåtgång: 2 timme per 1 000 kvm
 • Trädgårdsverktyg: Spridarvagn och såmaskin (alt. spridarvagn med största öppning) 

Gödsla och stödså innan du lägger på dressjorden. Det gör att näringen kommer lättare ned i jorden och gräsfröna får det lättare att gro när det finns ett tunnare och fuktigt jordlager över.

Följ tillverkarnas anvisningar som står på förpackningarna så att du får ut rätt mängd när du sprider ut gödsel och gräsfrön.

Gödsla

Vi gödslar gräsmattan med högkvalitativa proffsprodukter som används av bland annat golf- och fotbollsklubbar. Det garanterar att din gräsmatta får alla de viktiga näringsämnen den behöver och ger en bra start för tillväxten.

Av egen erfarenhet lönar det sig att satsa på bra gräsmattegödsel. En väl gödslad gräsmatta gör att gräset blir mer motståndskraftig och tåligare mot köld, näringsbrist, torka och främjar livet för mikrofloran i jorden. Det resulterar i en jord med mycket mask, gråsuggor och andra mikroorganismer håller jorden i gång och jorden hålls luftig.

Det granulerade gödslet slungar vi ut med en spridarvagn för att få en jämn spridning över hela gräsytan.

Stödså

Vi stödsår före toppdressningen och avslutar gräsmatterenoveringen med stödsådd beroende djupet av jordlagret. Det beror på om jordlagret är mer än ett par centimeter så orkar inte gräsfröet gro igenom.

Exklusiva gräsfröblandningar lönar sig

Vi använder bara exklusiva gräsfröblandningar fri från inblandning av ogräsfrön. Det är gräsfröblandningar som i huvudsak används av professionella aktörer som golfbanor, fotbollsplaner och av oss. Fröblandningarna är av absoluta högsta renhet och är fria från ogräsfrön.

Vanliga gräsfröblandningar som köps i varuhus följer oftast EU-standard. Enligt denna standard måste 97% av gräsfröna vara rena, men de får blanda i vad som helst till de återstående 3%. Detta kan resultera i att du kanske sår ogräs eller oönskade grässorter.

Sammantaget gör att vi rekommenderar dig att satsa på gräsfrön av bästa möjliga kvalitet för i annat fall riskerar du få en gräsmatta full med ogräs.

Använd en såmaskin för jämn sådd

Gräsfröna lägger vi ut med en såmaskin för en fin och jämn spridning av gräsfröna. Om du inte har tillgång till en sådan så kan du i stället använda samma spridarvagn som du använde i samband med gödslingen. Tänk bara på att spridningen kan då bli ojämn speciellt om det blåser mycket ute.

Dressraka för att jämna av gräsmattan

Lägg ut dressjorden och jämna av marken

 • Beräknad tidsåtgång: 8 timmar per 1 000 kvm
 • Trädgårdsverktyg: Dressraka, asfaltsraka eller en lastpall

Vi toppdressar gräsmattan mot slutet av renoveringen innan den sista stödsådden. Genom att använda denna metod förbättrar vi en sliten gräsmatta samtidigt som vi skyddar de mest utsatta områdena.

Tack vare toppdressningen får gräsmattan en bättre förmåga att hålla kvar fukt och ta upp näringen i gödslet.

K-ress återställer och föryngrar

Dressjorden vi använder heter K-dress. Det är en lättarbetad torv och sandblandning som lämpar sig utmärkt till föryngring av redan etablerade gräsyta.

Med K-dressen kan vi alltså samtidigt både kalka, gödsla och jordförbättra gräsmattan. Dock tillför toppdressen inte lika mycket näring som gödsel utan återställer humusinnehållet i jorden. 

Hasselfors Garden är vår utvalda leverantör av K-dress då de lever upp till vårt högt ställda krav på kvalitet.

Dressjord är väldigt lämplig när du ska renovera gräsmattan och luckra upp kompakta lerjordar. Eftersom den är rik på sand kan den med fördel användas till mindre reparationer och utjämning av ojämnheter i gräsmattan gärna med hjälp av en dressraka.

Är din gräsmatta mycket sliten och ojämn så kan du behöva toppdressa den flera gånger per säsong.

Fortsätt med toppdressningen

Vi rekommenderar att du fortsätter med toppdressningen av gräsmattan på våren eller hösten minst var 3-4 år. Du kan med fördel toppdressa slitna och utsatta ytor flera gånger under säsongen då det gynnar tillväxten av nya skott och motverkar uttorkning.

Jag toppdressar min gräsmatta årligen då mitt mål är att få våra gräsytor så jämna som det är möjligt.

Sprid ut gräsfrön en till vända

 • Beräknad tidsåtgång: 1 timme per 1 000 kvm
 • Trädgårdsverktyg: Såmaskin eller spridarvagn 

Vi har kommit fram till att det lönar sig att sprida ut gräsfrön en vända till efter att dressjorden blivit utlagd och innan den välts. Dock brukar det finnas kvar kala fläckar där gräset inte vill ta sig även om vi täckt hela gräsmattan med gräsfrön ett par gånger.

Det leder till att du behöver bättra på dessa kala fläckar med ny stödsådd efter att hela gräsmattan har etablerat sig.

Vattna gräsmattan efter renoveringen av gräsmattan

Vattna gräsmatta lite men ofta

 • Beräknad tidsåtgång: 2 – 3 veckor 
 • Trädgårdsverktyg: Bevattningssystem 

Bevattningen under de första 2-3 veckorna efter gräsmatterenoveringen är den viktigaste perioden för att få gräsfröna till att gro. Det är väldigt viktigt att jorden inte torkar ut under denna period. Då riskerar hela sådden att gå förlorad.

Viktigt att hålla jorden fuktig vid nysådd

Håll det övre lagret jord fuktigt de fyra första veckorna. Du behöver vattna gräsmattan fyra gånger per dag i 10 minuters intervaller för att gräset ska kunna gro och växa till sig.

Anpassa bevattningen utifrån väderförhållandet vilket innebär att du måste pausa bevattningen om det regnar mycket. I annat fall riskerar du att grodden ruttnar bort.

Efter någon vecka kommer du att se resultatet av små ljusgröna grässtrån som sticker upp. Fortsätt med kontinuerlig bevattning tills gräset har växt till sig med 8 cm vilket tar ca 4 veckor.

Tryggt med kompletta bevattningssystem

Har du bara en vattenspridare så ska den flyttas runt 24 gånger på ett dygn och om du däremot har sex bevattningspunkter, vilket är normalt för en villaträdgård. Det gör att du behöver lägga ned ca 5 timmar varje dag på bevattning i en månads tid.

Vi rekommenderar starkt att hyra eller köpa ett komplett helautomatiskt bevattningssystem. Vår erfarenhet visar att få, om någon, lyckas utan detta system. Det kommer att göra det enklare och mer effektivt att vattna.

Efter uppnådd höjd så är det dags för fösta klippningen helst med en robotgräsklippare som är lätt och skadar inte det nya gräset med sin vikt.

Klipp en tredjedel av gräsets höjd vid första klippningen efter gräsmatterenoveringen. Därefter sänker du klipphöjden successivt med en centimeter i taget till önskad höjd på gräset.

Sammanfattning

Fördelarna med att renovera din gräsmatta

Avslutningsvis är renovering av din gräsmatta ett utmärkt sätt att komma ut och njuta av utomhuslivet med familj och vänner. Även om det kräver en stor investering av tid och pengar kan fördelarna vara enorma.

I slutet av ditt projekt kommer du att ha en trädgård som vänner och familj kan njuta av i många år framöver.

Renoveringsprocessen av din gräsmatta

För att underlätta för dig har jag sammanställt en lista över de viktigaste stegen i renoveringsprocessen av din gräsmatta:

 1. Välj gräsfrön av högsta kvalitet för att undvika oönskade gräsarter och ogräs.
 2. Använd en såmaskin för en jämn spridning av gräsfröna.
 3. Toppdressa gräsmattan med K-dress från Hasselfors Garden för att förbättra en sliten gräsmatta och skydda utsatta delar.
 4. Använd dressjord när du ska renovera gräsmattan och luckra upp kompakta lerjordar.
 5. Fortsätt med toppdressningen av gräsmattan på våren eller hösten minst var 3–4 år.
 6. Sprid ut gräsfrön en vända till efter att dressjorden blivit utlagd och innan den välts.
 7. Vält det påförda jordlagret med en belastad gallervält för att gräsfröna ska komma i bättre kontakt med den utlagda K-dressen.
 8. Bevattning efter gräsmatterenovering är viktig. Håll jorden fuktig de första 2–3 veckorna.
 9.  Fortsätt med kontinuerlig bevattning tills gräset har uppnått en höjd av 8 cm.
 10. Klipp gräsmattan första gången när den har uppnått en höjd av 8 cm och sänk sedan klipphöjden gradvis till önskad höjd.

Genom att följa dessa steg kan du renovera din gräsmatta på ett framgångsrikt sätt och skapa en grön och frodig gräsmatta som du kan vara stolt över.

Ta hjälp av proffsen eller gör det själv

Om du funderar på att ta dig an detta projekt själv, uppmuntrar jag dig att göra det. Räkna då med att det tar cirka 4–5 hela arbetsdagar att renovera gräsmattan själv om du har en normalstor gräsmatta på 500 m2.

Beräkna att du hinner med 10–15 m2 per timme om du följer alla arbetsmomenten som finns beskrivna här på sidan.

Men om du inte känner dig säker på att klara av denna uppgift själv är du välkommen att kontakta oss – vi är här för att hjälpa dig! Vårt team är välutrustat med professionella verktyg och material som krävs för gräsmattrenovering, vilket innebär att jobbet kan utföras snabbare och av mer överlägsen kvalitet jämfört med om du skulle göra det själv.

När vi tar hand om dina bekymmer med renovering av gräsmattan behöver du bara luta dig tillbaka och slappna av. Så kontakta oss idag och begär en offert – låt oss få din gräsmatta att se fantastisk ut!

Varje gräsmatta är unik

Till sist vill jag understryka att du får tänka på att gräsytor är som individer med olika behov. Det som skulle normalt fungera på de flesta gräsmattor är inte applicerbart på alla utan fler behandlingar kan behövas sättas in.

Målbilden

Anlita oss för renoveringen av gräsmattan

Robert och Tomas, ägare och grundare av GTS Trädgård har ett genuint intresse av att upprätthålla högsta kvalitet på levererad vara och tjänst. Alla produkter är kvalitetsgranskade.

Det arbete vi utför hos dig är som om det vore våra egna gräsmattor. Ovan beskriven arbetsmetod som vi har tagit fram grundar sig på erfarenhet av många utförda renoveringar av gräsmattor.

Före renovering av en gräsmatta Efter renovering av gräsmatta

Det är inte bara privatpersoner som önskar snygga inbjudande gräsmattor utan även bostadsrättsföreningar och företag.

e-Bok

Hoppas du gillade inlägget! Om det var informativt och du vill lära dig mer, så kan jag berätta att e-boken ”Renovera din gräsmatta med 10 effektiva steg” finns tillgänglig för nedladdning. Ladda ner e-boken idag och ta trädgårdsarbetet till nästa nivå!

Frågor och svar

Den bästa tiden att renovera gräsmattan är under våren och hösten då vädret är mer fuktigt och det regnar oftare. Om du anlitar oss spelar dock tidpunkten mindre roll då vi alltid installerar ett automatiserat bevattningssystem efter renoveringen av gräsmattan.

Vi använder samma moment som Svenska Fotbollsförbundet lär ut på sina planskötarutbildningar. Det innebär att vår arbetsmetod är ett skolboksexempel på hur en gräsmatterenovering ska gå till.

Robert och Tomas som driver Gentas TrädgårdSmart har båda genomgått alla steg i planskötarutbildningen. Det innebär att du är i goda händer när du anlitar oss för renovering av er gräsmatta.

Följ vår arbetsmetod beskriven på den här sidan eller anlita oss för att utföra arbetet. Ta helst ett jordprov innan arbetet påbörjas för att kontrollera gräsmattans näringsbehov.

Hålpipsluftning innebär att man gör små hål i marken som är ca 7,5 cm djupa. Det bidrar till ökad syresättning av gräsets rötter, porösare jord och ökat upptag av näring samt bättre dränering av ytvattnet.

Vi använder en motordriven hålpipsluftare när vi renoverar våra kunders gräsmattor. Dock är den maskinen väldigt dyr men vi säljer gräsmatteluftare för dig som luftar gräsmattan mer sällan.

Under vintermånaderna fryser och tinar marken flera gånger. Detta kan få marken att expandera och dra ihop sig, vilket förändrar jordens sammansättning. Dessutom kan tungt snöfall eller isansamlingar skapa ojämnheter i gräsmattorna genom att lägga extra vikt på markytan och skapa sättningar i marken. För att hålla gräsmattan jämn året runt är det viktigt att regelbundet jämna till marken. Detta görs oftast manuellt med en dressraka och dressjord.

Det är aldrig riktigt för sent att renovera gräsmattan. Du kan renovera gräsmattan så länge gräset växer aktivt och förhållandena är gynnsamma för gräsets tillväxt. Detta betyder vanligtvis under de varmare månaderna på året. Men det är viktigt att tänka på att gräsmattans tillväxt börjar sakta ner på hösten och slutar helt under vintern. För mer detaljerad information om gräsmattans växtcykel, särskilt under hösten, rekommenderar vi dig att läsa vårt blogginlägg: När slutar gräset växa? Allt du behöver veta om din gräsmattas höstcykel.

Mer läsning om gräsmatteskötsel

Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal röster: 14

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

4 svar på ”10 effektiva steg att renovera gräsmattan med”

  • Hej, Patryk!
   Tack för din förfrågan. Skicka dina kontaktuppgifter till info@tradgardsmart så sänder vi dig en offert på arbetet. Notera att vi arbetar i Stockholm och Uppsalaregionerna i huvudsak.
   Med vänlig hälsning,
   Robert

   Svara
 1. Hej, jag har en tomt i Skogås/Länna som skulle behöva en totalrenovering. Jag inser att det är mycket jobb att göra själv. Erbjuder ni tjänsten att genomföra en renovering? MVH // Per

  Svara

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.