Hur du luftar en gräsmatta

Precis som att vattna och klippa är luftning av gräsmattan också en del av den grundläggande skötseln av gräsmattan. De flesta människor vet inte det, eller så luftar de gräsmattan fel. Därför kommer vi i det här inlägget att berätta hur du luftar en gräsmatta. Så, låt oss börja.
Hur du luftar en gräsmatta. Luftad gräsmatta med hålpipor
Hur du luftar en gräsmatta. Luftad gräsmatta med hålpipor

Innehållsförteckning

Vad är luftning av gräsmattan?

Låt oss snabbt gå igenom vad luftning är och vilka metoder det finns.
Luftning är metoden för att göra jorden porös för att på så sätt underlätta att syre, vatten och gödsel når ned till gräsrötterna.

Det finns två luftningsmetoder: pipluftning och hålpipsluftning.

Vid pipluftning görs djupa lufthål ner i jorden med ett handhållet verktyg eller en maskin. Denna metod är bäst för mindre kompakterade och sandrika jordar.

Vid hålpipsluftning skapas ett hål ner i jorden genom att en plugg av jord tas upp från gräsmattans ytskikt. Denna metod är bäst för kompakterade jordar och lerjordar.

Om någon utför pipluftning i hårda lerjordar finns det risk att jorden packas runt hålet. Dock är det alltid bättre att lufta marken än att inte göra det alls.

Vill du veta mer om luftning av gräsmattan och när det ska göras? Då ska du läsa vår artikel ”Varför lufta gräsmattan och när ska man göra det?

Två metoder för gräsmatteluftning

Olika verktyg för att lufta gräsmattan

I vår tidigare artikel ”Verktyg som luftar gräsmattan och vilket passar dig bäst?” kan du läsa om vilka gräsmatteluftare det finns på marknaden. Här får du några tips på redskap som passar till en villaträdgård.

Luftning med hjälp av en robotgräsklippare

Om du vill ha en enkel och bekväm luftning av gräsmattan så ska du montera spikhjul på bakhjulen av din robotgräsklippare. Det gör att du får en automatisk luftning av gräsmattan varje gång som robotgräsklipparen är ute och klipper dina gräsytor.

Nackdelen med spikhjulen är att lufthålen inte blir så djupa och breda som när det görs med riktiga spjut. Av den anledningen bör du även lufta gräsmattan med en gräsmatteluftare.

Gräsmatteluftare med hjul

Gräsmatteluftare på hjul skjuter man framför sig som en gräsklippare. Välj en luftare med antingen solida eller ihåliga pinnar beroende på om marken är porös eller kompakt.

Handhållen gräsmatteluftare

Luftare som manövreras för hand eller saknar hjul tillhör denna kategori. Dessa verktyg kan ha solida spjut eller ihåliga pinnar. Det betyder att du antingen pip- eller hålpipsluftar med det handhållna verktyget. Manuell hålpipsluftning är otroligt tungjobbat och jorden fastnar lätt i piphålen vilket gör arbetet tufft och tidsödande.

I grund och botten är den handhållna luftarens form som en gaffel. Med hjälp av handtaget och fotstödet kan du trycka ner spjuten i jorden för att på så sätt skapa lufthålen. Upprepa momentet över hela gräsmattan.

Den gräsmatteluftaren vi säljer är gjord i rostfritt stål vilket gör att verktyget inte rostar när den används i fuktiga jordar eller förvaras utomhus. Längden på spjuten är rätt dimensionerade för att göra tillräckligt djupa hål för att hela gräsroten ska få den lufttillförsel den behöver. Verktyget är dessutom lätt att använda med sin genomtänkta ergonomiska konstruktion.

Gräsmatteluftare för att lufta gräsmattan
Gräsmatteluftare för att lufta gräsmattan

Luftning av större gräsytor

För riktigt stora gräsytor rekommenderar vi bakmonterade eller en maskinell pip- och hålpipsluftare. Det finns gräsmatteluftare för pip- och hålpipsluftning som dras bakom en åkgräsklippare. Tillbehöret monteras bak på åkgräsklipparen och körs sedan fram och tillbaka över gräsmattan. Vi på TrädgårdSmart använder en maskin som kan antingen piplufta eller hålpipslufta gräsmattan.

Innan vi påbörjar en renovering av gräsmattan tar vi reda på om jorden är kompakt eller porös. Beroende på resultatet av jordprovet monterar vi solida eller ihåliga spjut på maskinen.

Kontrollera om du behöver hålpiplufta gräsmattan med en enkel metod som beskrivs i följande inlägg, ”Hur vet jag om min gräsmatta behöver hålpipsluftas?

Läs vår artikel om vilka typer av redskap som finns för att lufta gräsmattan med och hur man väljer ett lämpligt? 

Så här luftar du en gräsmatta

1. Utrustning

 • Gräsmatteluftare Välj en luftare utifrån din budget, storlek på gräsytan som ska luftas och om jorden är porös eller hård.
 • Trädgårdshandskar Handskarna håller naglar, fingrar och händer rena och ger ett bättre handgrepp.
 • Trädgårdsslang och spridare Det hjälper att vattna gräsmattan innan luftningen speciellt om marken är torr och lerig.
 • Markörer Märk ut bevattningssprinklers, begränsningskabeln till robotgräsklipparen, elledningar och andra känsliga saker som kan gå sönder i samband med luftningen av gräsmattan.

2. Gör det här innan du luftar gräsmattan

För att säkerställa att verktygen eller maskinerna luftar gräsmattan effektivt bör du följa nedanstående punkter ett par dagar innan du luftar gräsytorna.

- Klipp din gräsmatta kort

Du behöver klippa gräsmattan på en lägre höjd än normalt. Ju kortare gräset är desto enklare blir det att lufta marken.

Sänk klipphöjden successivt om gräset är högt och påbörja den dagliga gräsklippningen en vecka innan luftningen.

Använd helst skarpa knivar när du klipper gräsmattan. Det gör att gräset läker snabbare och håller sig därmed friskare.

- Städa gräsytorna

Kratta igenom gräsmattan och samla ihop trädgårdsavfallet efter gräsklippningen. Avsluta arbetet med att blåsa bort de sista gräsresterna med en lövblås.

- Vattna gräsmattan

Vattna gräsmattan så att det översta 5-10 centimeter av jordlagret blir fuktig. Placera en liten tom tonfiskburk mitt på gräsmattan för att uppskatta den mängd vatten som behövs. Fortsätt vattna gräsmattan tills plåtburken är helt fylld.

Du kan schemalägga luftningen av gräsmattan när jorden redan är fuktig eller i samband med ett kraftigare regn. Kolla in kommande dagars väderprognos och planera in luftningen därefter.

- Placera bevattningsflaggor eller markörer

För att undvika skador på underjordiska rör eller begränsningsslingor, placera flaggor eller märk ut dessa med någon markör.

Till detta brukar vi använda plastmärlor som vi använder när vi fäster begränsningskabeln till robotgräsklipparen mot marken.

Gräsmatteluftare för att lufta gräsmattan
Gräsmatteluftare för att lufta gräsmattan

Arbetsbeskrivning hur du luftar din gräsmatta

Följ ordningen här nedan för ett lyckat resultat. Upprepa behandlingen ett par gånger med några månaders mellanrum om marken är väldigt kompakt.

- Lufta gräsmattan

För att lufta en gräsmatta kan du välja antingen en manuell luftare, bakmonterad luftare eller en maskin. Manuella luftare är bäst för mindre gräsytor, lättare jordar och ytor där maskiner har svårt att ta sig fram.

Bakmonterade luftare och maskiner lämpar sig bäst för kraftigt kompakterade jordar och större gräsytor. Om du väljer att piplufta gräsmattan med solida pinnar är det bäst att lufta marken två gånger i olika riktningar, rakt och tvärs över gräsytan.

Däremot räcker det med att hålpipslufta gräsmattan en gång. Sedan samlar du ihop jordkorvarna som har dragits upp från marken efter hålpipsluftningen.

- Gödsla din gräsmatta

Sprid ut gräsmattegödsel på gräsmattan direkt efter luftningen av gräsmattan. De nya lufthålen gör nu att gräsrötterna tar upp näringen mycket lättare.

- Stödså gräsmattan

Slutligen stödsår du gräsmattan med nya gräsfrön och lägg gärna på ett tunt lager med toppdress. Det gör att gräsfröna gror bättre samt gör jorden mer porös.

Arbeta in toppdressen med en dressraka för att få en jämn och fin gräsyta.

Sammanfattning

För att få en frodig gräsmatta är det viktigt att lufta den regelbundet. Detta kan göras på några enkla steg och är både kostnadseffektivt och tar lite tid i anspråk. Genom att lufta marken regelbundet kan du bidra till att hålla den grön och frisk. Så om du försöker förbättra utseendet på dina gräsytor kan luftning vara lösningen för dig!

Luftning hjälper inte bara till att hålla gräset friskt och levande utan minskar också risken för att ogräs tar över. Dessutom finns det många sätt att lufta på, från manuella till maskiner, så du behöver inte ens svettas när du gör det. Så om du är redo att börja ta hand om din gräsmatta på ett optimalt sätt kan det vara läge att beställa en gräsmatteluftare – kom i gång redan idag!

Varför anlita TrädgårdSmart?

Kompakta lerjordar är både arbetsamma och tidskrävande att lufta själv. Effektiva maskiner gör luftningen mycket lättare och effektivare.

Dock lönar det sig inte att investera i en hålpipsluftare om du inte arbetar dagligen med gräsmattevård. Därför ska du anlita oss för luftning av dina gräsytor för att spara både tid och pengar.

I vår tjänst Gräsmatterenovering ingår alla de nödvändiga momenten som ligger till grund för en riktig fin paradgräsmatta. Vi erbjuder våra trädgårdstjänster i Stockholm och Uppsalaområdet.

 • Vertikalskärning för att ta bort dött gräs och mossa
 • Hål eller pipluftning
 • Gödsling med näring och vätmedel
 • Stödsådd
 • Toppdressning
 • Markavjämning
 • Bevattning

Frågor och svar

Luftning av gräsmattan är en viktig del av gräsmattevården och ger flera fördelar. Genom att lufta regelbundet kan du förbättra jordstrukturen och främja en sund tillväxt av gräsrötter. Den huvudsakliga funktionen med luftning är att skapa hål i marken som låter luft, vatten och näringsämnen lättare nå gräsrötterna. Dessutom hjälper det till att bryta upp hård jord och på så sätt förbättra dräneringen och minimera risk för vattensamlingar. För mer detaljerad information om varför och när du ska lufta marken, läs gärna vår artikel Varför lufta gräsmattan och när ska man göra det.

Läs även vår artikel hur du renoverar gräsmattan med 10 effektiva steg.

Du kan lufta gräsmattan i stort sett året runt så länge som det inte finns tjäle i marken. Lufta marken oftare om jorden är kompakt och lerig för att få den mer luftig och porös. Det kommer att gynna grästillväxten.

Absolut, men använda inte sandlådesand för det är för finkornigt. Sanden ska ha en kornstorlek på minst 0,2 mm.

Mer läsning om luftning av gräsmattan

Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.