Gödsla gräsmattan på våren – allt du behöver veta

Hem » Artiklar » Gödsla gräsmattan på våren – allt du behöver veta

Att gödsla din gräsmatta på våren är ett av de bästa sätten att se till att den håller sig frisk och frodig under hela växtsäsongen. Om du börjar för tidigt eller för sent kommer antingen gödslet ha minimal effekt eller så kommer ogräset att dominera som ett resultat. Därför är det mycket viktigt att du börjar vårgödsla vid rätt tidpunkt. I det här blogginlägget tittar vi på fördelarna med att gödsla gräsmattan på våren, vilka typer av gödselmedel som finns tillgängliga och när det är bäst att lägga ut vårgödslet.

Innehållsförteckning

Bild på gräsmatta, sol och jord.

Fördelar med att gödsla gräsmattan på våren

Att förbättra gräsmattan med gödsel kan ge många fördelar. Till exempel att ge gräsplantan viktiga näringsämnen för tillväxt och för att förbättra plantans hälsa och grönska. Dessutom bidrar det till att förhindra att sjukdomar slår rot i gräset. Exempel på detta är snömögel i gräsmattan. Vi börjar med att titta närmare på vilka grundämnen i gödslet som är viktiga för gräset. Klicka på cirklarna för mer information om vad grundämnet gör för gräset!

Tre viktiga grundämnen

Klicka på cirklarna för mer information om vad grundämnet bidrar med till gräset!

Kväve
Fosfor
Kalium
Grundämnen
Viktiga grundämnen som gräset behöver

Gräsets grunläggande näringsbehov

Näringsämnena som kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) främjar därmed en sund tillväxt och stöder en stark rottillväxt. Det leder till bättre upptag av näring och vatten. Sammantaget bidrar det till att skapa en bra grund för gräset under de varmare sommarmånaderna. Det är med andra ord väldigt viktiga näringsämnen som gräset behöver också för att bibehålla gräsets gröna färg och hålla sjukdomar borta. Av det skälet kan ett regelbundet gödningsschema vara avgörande för att hjälpa dig med att hålla gräsmatta frodig genom hela sommaren.

Genom att använda bra gödsel på rätt sätt kan du skapa ett starkare rotsystem som är mer motståndskraftigt mot vad Moder Natur än gör – vare sig det handlar om torrperioder eller andra väderrelaterade problem.

Faktorer att tänka på när du väljer gödsel

Här nedan listar jag några faktorer som du bör ta hänsyn till när du väljer gödningsmedel till din gräsmatta. Klicka på varje flik för att komma fram till vilka egenskaper gödslet bör ha när du väljer ett gödsel just till din gräsmatta.

Faktorer att ta hänsyn till

Sol, välj gödsel för årstiden

Anpassa gödselmedlet för årstiden.

 • Vår, välj ett gödsel med mycket kväve och gärna med järn som tar bort mossa och gör gräset grönare
 • Sommar, välj ett gödsel med bra balans som också stärker gräset mot torka, slitage, skadedjur och sjukdomar
 • Höst, välj ett gödsel med mer kalium och mindre kväve
 • Vinter, välj ett gödsel med mer kalium och mindre kväve
Markförhållanden för gödsel

Kontrollera vilken jordtyp du har och anpassa gödslingen därefter.

 • pH, välj bort gödsel med kalk om pH-värdet är över 7
 • Jordtyp, lerjordar håller kvar näringen längre medan porösa lerjordar behöver du gödsla oftare
Mossa i gräset är ett problem

Mossa, skadedjur och sjukdomar är tecken på dålig tillgång till näring, luft och solljus.

Var vaksam och sätt in de åtgärder som behövs för att motverka problem i gräsmattan. Schemalagd och regelbunden gräsklippning, luftning och gödsling kommer att löna sig i form av en friskare gräsmatta.

Välj ett anpassat gödslingsmedel

Olika gödningsmedel är utformade för olika ändamål, så det är viktigt att du väljer ett som passar din gräsmattas behov bäst. Tänk på att fel sammansättning av gräsmattegödsel kan göra mer skada än nytta.

Om du vill ge din gräsmatta näring under en längre period utan att ständigt behöva ge nytt gödsel är gödselmedel med långsam frisättning den perfekta lösningen. Vi själva använder gödsel med en verkningstid på 8-12 veckor när vi gödslar med granulat våra kunders gräsmattor.

När är den bästa tiden för gödsling på våren?

När det gäller gödsling på våren är tidpunkten allt. Den bästa tidpunkten för gödsling beror på klimatet och vilken typ av grässort du har i gräsmattan. För de flesta grässorter kan du börja gödsla tidigt på våren så snart temperaturen överstiger 8-10 °C. Tänk på att det är viktigt att följa gödselrekommendationen från tillverkaren innan du använder den. Eventuellt behöver du kalka före gödslingen för att gräsrötterna ska bättre kunna tillgodogöra sig mikronäringen. Av det skälet är det god idé att mäta jordens pH-värde som bör ligga på 6-7. Ett pH-värde på 6,5 ger gräset ett optimalt upptag av alla näringsämnena i gödslet.

Försök att anpassa gödslingen i samband med nederbörd alternativt att du vattnar ner gödslet. Håll dig borta från kraftigt regn och låga marktemperaturer under 8 grader eftersom detta leder till att alla viktiga näringsämnena sipprar ner i grundvattnet.

Starta gödslingen tidigare på våren med flytande gödsel

Trots en kylig jordtemperatur på 5 grader kan gräset ta upp alla viktiga näringsämnen genom sitt bladverk med hjälp av flytande gödsel. Denna metod främjar snabb tillväxt och möjliggör i slutändan en bättre ogräskontroll samtidigt som gräset blir mer motståndskraftigt mot sjukdomar. Med denna enkla tillämpning så får du en frodig grön gräsmatta mycket tidigare än om du bara skulle gödsla enbart med granulat (fast gödsel).

Flytande gödsel är därmed ett utmärkt sätt för att få gräsmattan grön och livfull mycket tidigare på säsongen. Det ger inte bara de viktiga näringsämnen som gräset behöver för en tidig växtstart utan ger ett övertag över ogräset.

Fortsätt med gödslingen efter första given

Det är också viktigt att gödsla vid specifika tidpunkter under hela säsongen för optimal tillväxt. Efter en period av aktiv tillväxt kan gödsling åter bidra till att uppmuntra till tätare gräs, och rottillväxt som därmed ger bättre vatten- och näringsupptag. Regelbunden gödsling under tillväxtmånaderna bidrar också till att förebygga näringsbrist och främja en tjock och hälsosam gräsväxt. Om du inte gödslar tillräckligt ofta kan din gräsmatta bli fläckig och mindre motståndskraftig mot sjukdomar eller skadedjur.

Hur du gödslar och med vilken mängd?

Innan du sprider ut gödslet är det viktigt att klippa gräsmattan om gräset hunnit växa till sig. Kratta därefter upp löv, dött gräs och annat skräp som kan finnas på gräsmattan. Om jorden är kompakt som lerjordar kan vara ska du fortsätta förberedelserna med att lufta gräsmattan. På så sätt kan gödslet lättare absorberas i jorden.

När du har förberett gräsmattan är det dags att gödsla ytorna. För att säkerställa en balanserad mängd täckning är det otroligt bra att använda en spridningsvagn för att ge en jämn fördelning över hela gräsytan som ska gödslas.

För bästa resultat är det viktigt att använda rätt mängd gödningsmedel beroende på gräsmattans storlek och växtförhållanden. Du hittar specifika instruktioner på förpackningen eller etiketten för varje typ av gödningsmedel som du köper. Generellt sett brukar tillverkarna  rekommendera cirka 2-4 kg per 100 kvadratmeter av gräsmatta. Men kontrollera noga vad som gäller för det vårgödsel som du har köpt .

Spridarvagn för att gödsla gräsmattan på våren

Sammanfattning

Innan du drar igång med vårgödslingen ska du alltid ta dig tid att läsa alla instruktioner på förpackningen eller etiketten. När alla försiktighetsåtgärder har beaktats kan du följa vår guide. Den är gjord för att ge dig en perfekt vägledning för hur du ska gödsla din gräsmatta på rätt sätt denna vårsäsong – för ett optimalt resultat!

Lite extra ansträngning som regelbunden gräsklippning, kratta upp skräp och investera i ett förstklassigt gräsmattegödsel kommer att betala sig stort. Om du anstränger dig lite extra med att komma igång med gödslingen tidigt på våren så kommer du att bli överväldigad av hur frodig och grön din gräsmatta kan bli! Föreställ dig att du kan njuta av en attraktiv gräsmatta hela sommaren!

Vill du ha en frodig, grön gräsmatta utan allt arbete?

Vi har den perfekta lösningen – GräsmatteBoost. Vårt gödningsprogram är anpassat efter dina behov och ger din gräsmatta allt den behöver för att trivas. Det är ett väl sammansatt och anpassat gödslingsprogram med både flytande och granulerat gödsel, toppad med biostimulatorer, mikroämnen, järn, vätmedel och grön färg vilket gör det komplett.

Med vårt program behöver du aldrig mer oroa dig för en trist och tråkig gräsmatta. Dessutom kommer din gräsmatta att vara frisk och vacker året runt. Läs mer om tjänsten och begär en offert.

Vårt tidiga vårprogram

Med vårt vårprogram kommer du igång med gödslingen tidigt på våren.

Sol, välj gödsel för årstiden

Balanserad vårmix för en tidig start på säsongen

Genom att applicera GräsmatteBoost Vårmix ger du din gräsmatta en bra start på våren. Vårmixen är sammansatt av viktiga mineraler och näringsämnen som snabbt får igång gräsmattans växtlighet och göra den motståndskraftig. Tänk på att gräsmattor är extra känsliga under våren och mer mottaglig för sjukdomar så av den anledningen är det extra viktigt med vårgödslingen.

Produkter i vårt gödslingsprogram GräsmatteBoost

Vårt vårprogram innehåller följande produkter:

 • Flytande gräsmattegödsel 28-0-0
 • Flytande järnsulfat
 • Flytande vätmedel
 • Flytande biostimulatorer
 • Grön spårfärg

I bilden intill ser du hela vårt program som vi använder under en säsong.

Sol över en frisk gödslad gräsmatta

Den mix vi lägger ut är helt flytande vilket gör att gräsplantan tar upp alla näring via sitt bladverk. Det innebär att gräsplantan kan tillgodogöra sig näringsupptaget vid lägre jordtemperatur på 5 grader jämfört med att lägga ut granulat som görs vid en jordtemperatur på 8-10 grader. Tidig tillväxt av gräset hämmar tillväxt av ogräs i gräsmattan.

Den gröna spårfärgen i vårmixen gör att UV-upptaget förbättras vilket är särskilt viktigt på våren för att påskynda grästillväxten.

Komplett gödslingsprogram som täcker hela säsongen

Frågor och svar

Alla typer av gräs gynnas av gödsling på våren, inte bara för att se till att gräsmattan får alla nödvändiga näringsämnen, utan också för att främja en stark rottillväxt. Det leder till att gräset kan bättre tillgodogöra sig vatten, näring och luft.

Du hittar specifika instruktioner på förpackningen eller etiketten för varje typ av gödningsmedel som du köper. Generellt sett brukar tillverkarna  rekommendera cirka 2-4 kg per 100 kvadratmeter av gräsmatta. Men kontrollera noga vad som gäller för det gödsel som du har köpt.

Köp ett långtidsverkande gödsel av hög kvalitet helst med en verkningsgrad på 8-12 veckor för en bättre ekonomi.

Förebyggande åtgärder för att hjälpa gräsmattan att hålla sig frisk och undvika problem med växtsjukdomar är regelbunden klippning, bevattning, luftning av jorden, avlägsnande av skräp före gödsling och val av långtidsverkande gödsel. Dessutom bör du regelbundet övervaka gräsmattans hälsa.

Mer läsning om gräsmatteskötsel

Motordriven vertikalskärare på en gräsmatta
Skötsel av gräsmattan
Robert Hammar

10 effektiva steg hur du renoverar gräsmattan

Renovera gräsmattan med oss Är du den som vill välkomna dina gäster med en paradgräsmatt, eller göra dina grannar gröna av avund? Här följer värdefulla råd helt gratis. Följ vår arbetsmetod för gräsmatterenovering med vår beskrivning på varje arbetsmoment så

Läs mer »
Näring och gödsel
Robert Hammar

Varför ska jag kalka gräsmattan?

En av de viktigaste sakerna du kan göra är att kalka gräsmattan om det verkligen behövs. När du kalkar din gräsmatta ger det ett antal fördelar som kan bidra till att förbättra dess allmänna hälsa. Kalkning bidrar också till att

Läs mer »
Gräsmatteluftare för att lufta gräsmattan med
Luftning av gräsmattan
Robert Hammar

Hur du luftar en gräsmatta

Precis som att vattna och klippa är luftning av gräsmattan också en del av den grundläggande skötseln av gräsmattan. De flesta människor vet inte det, eller så luftar de gräsmattan fel. Därför kommer vi i det här inlägget att berätta

Läs mer »
Motordriven vertikalskärare för att vertikalskära av gräsmattan
Luftning av gräsmattan
Robert Hammar

Vertikalskärning och luftning av gräsmattan

Vertikalskärning och luftning av gräsmattan är två helt olika metoder som har fått samma innebörd av många fastän det är två olika behandlingar av gräsmattan. Så hade du tänkt förbättra kvaliteten på din gräsmatta den här säsongen? Om så är fallet

Läs mer »

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar