Vill du ta bort stubben med salt?

Att ta ned ett träd är ett bra sätt att frigöra utrymme och låta solljus komma in på fastighetens solpaneler. Men om en stubbe lämnas kvar kan det skapa irritation. Den kan utgöra en snubbelrisk och kan skada dig och andra, tar upp värdefull plats i trädgården, drar till sig skadedjur och kan även sänka fastighetens värde.

Dessutom, om stubben lämnas kvar på marken, fortsätter rotsystemet i marken att växa och kan få marken till att bli ojämn eller kan skada underjordiska rör.

Därför bör du ta bort stubben. Så i den här artikeln kommer vi att diskutera en känd metod, bland andra, som är att ta bort stubben med salt.

Ta bort stubbar med salt, börja med att göra hål i stubben
Ta bort stubbar med salt, börja med att göra hål i stubben

Innehållsförteckning

Vad är Epsomsalt, och hur fungerar det att ta bort stubben?

Epsomsalt är ett annat namn för magnesiumsulfat, som är oorganiskt. Den innehåller magnesium, svavel och syre. Magnesium och svavel ger näring till växterna och får dem att växa.

Om du använder Epsomsalt i stora mängder kan det orsaka att växter dör och stubbar förmultnar snabbare. Det beror på att en hög dos Epsomsalt tar bort fukten från jorden och påskyndar förruttnelseprocessen.

Vad är stensalt och hur fungerar det att ta bort stubben?

Stensalt, även känt som industriell halit, är ett mineral som bildas av natriumkloridkristaller. Det används för att ta bort stubbar genom att lösa upp det i vatten. Kombinationen av natrium- och kloridjoner kan tränga undan andra mineraler i marken.

Ta bort stubbar med salt
Ta bort stubbar med salt

Så här verkar saltet

Stubbar absorberar salt och klor snabbare än de vitala näringsämnena fosfor och kalium. Detta leder till att stubben bryts ner med tiden. Processen gör att stubben gradvis försvinner utan att behöva tas bort manuellt eller använda farliga kemikalier. Det är en effektiv metod, även om den tar tid.

Ekonomisk metod för att bli av med stubben

Stensalt är ett ekonomiskt alternativ till andra metoder för att ta bort stubbar. Det är ett lättillgängligt material som kan hittas till en bråkdel av kostnaden för professionella tjänster.

Det kan kräva flera behandlingar innan stubben är helt borttagen, men när det är gjort på rätt sätt bör den förbli borta för alltid.

Hur kan du ta bort en stubbe med salt? Hela metoden

Att ta bort en stubbe med salt är en effektiv, om än arbetsintensiv och tidskrävande, metod för att bli av med oönskade trädstubbar.

För borttagning av stubben med salt är det första steget att borra hål i stubbens topp och sidor med hjälp av en bred borr. Sikta på ett djup på minst 20 centimeter och placera hålen några centimeter från varandra.

Behandla stubben med salt

Fyll sedan de borrade hålen antingen med Epsomsalt eller en stensaltlösning.

Om du väljer Epsomsalt, täck hela stubben med presenning för att skydda mot utspolning av lösningen vid regn eller vind.

Vid användning av stensalt, lägg även jord och kompost över de borrade hålen innan du häller i vatten för att bibehålla fukten i lösningen.

Fortsätt med behandlingen

För att effektivt ta bort en stubbe med denna metod måste du applicera den valda lösningen med regelbundna mellanrum. Om du använder Epsomsalt bör du applicera det varje vecka, medan det räcker att vattna stubben varannan till var tredje dag om du använder stensalt. Målet är att hålla lösningen fuktig och inte låta den torka på stubben.

Nedbrytningen kan starta efter cirka 2-3 månader med Epsomsalt och 1-2 månader med stensalt. Dock kan det ta över ett år innan stubben är helt borta.

För- och nackdelar med att ta bort stubben med salt

Fördelar och nackdelar med att ta bort stubbar med salt måste övervägas innan man tar bort en stubbe. Att använda salt för att ta bort en stubbe kan vara billigt och kräver ingen fysisk ansträngning.

Men det tar lång tid, upp till två till tre år. Dessutom kan saltet skada marken genom att ta bort fukt och näringsämnen, vilket påverkar stubben, träd och gräs runtomkring.

Vi rekommenderar inte användning av salt om du vill ha snabba resultat och värnar om miljön.

Stubbfräsning är effektivare än att ta bort stubben med salt

Att ta bort en stubbe med salt är en föråldrad och ineffektiv metod för att ta bort stubbar. Det tar vanligtvis år innan stubben löses upp och kan leda till återväxt om det inte görs på rätt sätt. Att ta bort en stubbe med salt kräver dessutom stora mängder av produkten, vilket kan leda till att kostnaden blir större än vad man hade tänkt sig från början.

Stubbfräsning är däremot ett effektivt och ändamålsenligt sätt att ta bort trädstubbar på en dag utan möjlighet till återväxt. Det krävs särskilda färdigheter, kunskaper och skyddsutrustning för att använda en stubbfräs på ett säkert sätt, därför rekommenderar vi att du anlitar oss för professionell stubbfräsning. Vi är pålitliga, erbjuder överkomliga priser för stubbfräsningen och har många nöjda kunder.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Kontakta Robert
Step 1 of 2
Fyll i för- och efternamn
Välj typ av fråga

Frågor och svar

För att få stubben att ruttna kan du antingen använda salt för att få bort stubben eller kaliumnitrat för att få stubben att ruttna.

Det finns flera olika metoder för att bli av med stubbar. Här nedan nämner jag några metoder som finns upplagda här på hemsidan.

Stubbfräsning är en snabb och effektiv metod som lämnar mindre avtryck på marken än om du skulle gräva bort stubben med tunga grävmaskiner. Dessutom behöver du inte vänta med att ta bort färska stubbar från nyfällda träd som när du tar bort stubben med salt.

Mer läsning om stubborttagning

Olika sätt att ta bort stubbar, här med en yxa
Ta bort stubbar själv

21 olika sätt att ta bort stubbar från fällda träd

Om du har ett träd som har fällts är arbetet inte klart förrän stubben är borta. Varför är det viktigt att stubben tas bort?Trädstubbar som lämnas kvar i trädgården kan orsaka en rad olika problem, från att det ser fult ut till att stubbarna lockar till sig skadedjur.

Läs mer »
Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.