Vad du ska göra efter att ha luftat en gräsmatta

Hem » Artiklar » Vad du ska göra efter att ha luftat en gräsmatta

Att ha en frisk och frodig gräsmatta är inte lätt. Luftning är en viktig del av processen som hjälper luft, vatten och andra näringsämnen att nå gräsets rötter så att det kan växa sig starkt och se så bra ut som möjligt. Men om du inte tar väl hand om din gräsmatta efter luftningen kan allt arbete vara förgäves. Därför är det viktigt att veta vad man ska göra efter att ha luftat gräsmattan. I den här artikeln beskrivs dessa steg efter luftning så att du kan se till att din gräsmatta förblir frodig och grön oavsett årstid. Naturligtvis varierar dessa steg beroende på vilken metod som används för luftning, men de är generellt tillämpliga oavsett vilka verktyg eller tekniker som används. Felaktig skötsel kommer att hindra optimala resultat – följ dessa tips för att få ut det mesta av dina luftningsinsatser!

Innehållsförteckning

Bild på nyrenoverad gräsmattan som är vält

Lista på vad du ska göra efter luftningen av gräsmattan

Nedan följer några steg som du bör göra efter varje luftning av gräsmattan. Du kan följa dem oavsett luftningsmetod och verktyg och i den ordning som presenteras här nedan.

Snabb genomgång om luftning

Din gräsmatta behöver luftas när jorden har blivit kompakt. Hård kompakterad jord gör att vatten, gödsel och luft tar sig inte djupare ned i jorden och till gräsets rotsystem. Med luftning antingen med spjut eller med hålpipor skapar du snitt eller hål i jorden för att minska jordpackningen. Du kan lufta en gräsmatta flera gånger under året.

Om du vill läsa mer om luftning av gräsmattan har vi lagt ut fyra artiklar i ämnet.

Lämna jordpluggen kvar på marken

Efter en hålpipsluftning av en gräsmatta kommer du att ha plugg av jord över hela gräsmattan. Dessa jordkorvar är ett slags näringsämne till gräsmatta. Låt dem därför ligga kvar på gräsmattan och låt pluggen brytas ned naturligt vilket tar två till tre veckor. Nederbörd, gräsklippning och regelbunden användning av gräsmattan bidrar till nedbrytningen.

En del påstår att om man låter pluggarna bli kvar på gräsmattan gör att gräset blir brunt eller dör under jordkorvarna. Om detta är fallet med din gräsmatta föreslår vi att du utför följande steg.

 • Låt jordbitarna torka upp först
 • Kör över gräsmattan med din gräsklippare för att bryta ned dem
 • Slå sönder jordpluggarna med baksidan av en kratta

När du inte tar bort jordpluggarna hjälper det till att fylla upp hålen i jorden, återställer gräsmattan snabbt och ger näringsämnen tillbaka till jorden.

Gödsla gräsmattan efter att ha luftat gräsmattan

Liksom stödsådd hjälper de djupa hålen till att gödsel tränger ned djupare i jorden vilket gynnar gräsrötternas upptag av den tillförda näringen. Dra nytta av dina ansträngningar genom att gödsla gräsmattan med mycket kväve.

När vi gödslar våra kunders gräsmattor använder vi ett gödsel som har dubbelt så hög kvävehalt än vad som normalt finns på marknaden. I vår tjänst Gödsling av gräsmattor – GräsmatteBoost använder vi både flytande och granulerat gödsel, biostimulatorer, järn och vätmedel som tillsammans gynnar grästillväxten väldigt effektivt.

Stödså gräsmattan

Om din gräsmatta är gles eller har fläckiga områden med dött gräs då är stödsådd efter det att du har luftat din gräsmatta nödvändigt. Det resulterar slutligen till en tät och fin gräsmatta. Efter luftning finns det hål i marken vilket hjälper till gräsfröna att gror ordentligt. Dessutom är dessa 7 till 10 centimeter djupa hålen det perfekta skyddet för gräsfröna från att bli till fågelmat.

Vid renovering av våra kunders gräsmattor använder vi en såmaskin för stödsådden för att på så sätt få en jämn spridning av gräsfröna. Sedan tar det upp till fyra veckor för att gräset ska gro beroende på vilket grässort du har valt.

Toppdressing på leriga jordar

Om du har väldigt lerig jord är det bättre att samla ihop jordkorvarna från hålpipsluftningen för att sedan ta bor dem från gräsmattan. Därefter toppdressar du gräsmattan efter stödsådden av nytt gräs och jämnar av marken med en dressraka.

Använd helst sandrik jord som K-dress från Hasselfors Garden. K-dress är en lättarbetad torv och sandblandning som används till underhåll och föryngring av redan etablerade gräsytor. Det gör att K-dressen hjälper till att göra jorden mer porös och gräsmattan blir dessutom jämnare.

Rensa gräsmattan från ogräs

Om gräset är glest är det lätt att ogräset tar över och kväver det nya gräset efter stödsådden. Därför bör du ta bort ogräset från gräsmattan så fort som de börjar växa fram.

Vattna gräsmattan ordentligt

Efter luftning av en gräsmatta bör du vattna gräsmattan riktigt ordentligt minst två gånger i veckan i 30 till 60 minuter. Allra helst bör du hålla jorden fuktig genom att bevattna gräsmattan 4 gånger dagligen i 10 minuter åt gången. Det gör att det nya gräset och befintliga gräsrötter mår bättre och blir frodigare. Dessutom förhindrar bevattningen uttorkning av gräsmattan.

Håll dig borta från gräsmattan

Under den första månaden efter luftning av gräsmattan bör du hålla dig borta från gräsmattan om det är möjligt. Det gör att stödsådden får tid till att gro och växa till sig fullt ut.

Undvik att klippa gräset

Efter stödsådd kommer det nya gräset att växa efter två till fyra veckor beroende på vilken grässort du har valt att använda. När gräset har växt till sig till 8-10 centimeter har gräsrötterna hunnit rota sig tillräckligt.

Klipp gräsmattan ofta

En gräsmatta mår bättre av att den klipps ofta och med skarpa knivblad. Det är sällan som den vanliga villaägaren mäktar med att klippa gräsmattan tre gånger i veckan. Därför ska du överväga att köpa en robotgräsklippare. Roboten håller din gräsmatta välklippt alla dagar i veckan och du kan ägna din tid åt någonting roligare än gräsklippning som att vårda din gräsmatta.
 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är luftning av gräsmattan en viktig del av underhållet av gräsmattan och det är viktigt att förstå vilka verktyg som är bäst för dina behov. Luftning luckrar upp jorden och hjälper näringsämnen, vatten, gödsel och luft att snabbare nå gräsrötterna. Det uppmuntrar en sund tillväxt genom att hjälpa rötterna att växa djupare och starkare. Att veta vad man ska göra efter att ha luftat en gräsmatta garanterar bästa resultat med färre komplikationer. 

Kom ihåg de här tipsen för att hålla gräsmattan fräsch: 

 • Ta bort skräp
 • Stödså kala områden 
 • Gödsla regelbundet 
 • Vattna gräsmattan regelbundet
 • Lägg ut toppdressing
 • Klipp gräsmattan ofta helst med en robotgräsklippare 

Att ta hand om sin gräsmatta är både roligt och tillfredsställelse speciellt när resultaten visar sig. Om du saknar tid och verktyg anlita då oss för att göra det tunga trädgårdsarbetet åt dig.

Hur kan TrädgårdSmart hjälpa dig?

Kontakta oss om du inte vill eller kan ta hand om din gräsmatta. Vi kan renovera hela din gräsmatta till att bara lufta och vertikalskära den. När vi tar hand om våra kunders gräsmattor använder vi de mest effektiva och lämpliga verktygen för luftning, vertikalskärning, gödsling och stödsådd av gräsmattan.

I vår tjänst Gräsmatterenovering ingår alla de nödvändiga momenten som ligger till grund för en riktig fin paradgräsmatta. Vi erbjuder våra trädgårdtjänster i Stockholm och Uppsalaområdet.

 • Vertikalskärning för att ta bort dött gräs och mossa
 • Hål eller pipluftning
 • Gödsling med näring och vätmedel
 • Stödsådd
 • Toppdressning
 • Markavjämning
 • Bevattning

Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om efterarbetet efter att ha luftat gräsmattan.

Det beror på skicket på gräsmattan. Är din gräsmatta frisk, tät, växer frodigt och jorden är porös så räcker det med att enbart piplufta gräsmattan. 

Du kan lufta din gräsmatta antingen med solida pinnar eller med hålpipor. Förväxla inte luftning med vertikalskärning som är två olika behandlingar.

Det finns olika verktyg för att lufta gräsmattan med. Du kan använda en enkel handhållen gräsmatteluftare eller maskin för arbetet.

Absolut kan vi hjälpa dig med din gräsmatta. För närvarande erbjuder vi två tjänster inom gräsmattevård. Vi hjälper våra kunder i Stockholm och Uppsala med kringliggande orter.

Mer läsning om luftning av gräsmattan

Motordriven vertikalskärare på en gräsmatta
Skötsel av gräsmattan
Robert Hammar

10 effektiva steg hur du renoverar gräsmattan

Renovera gräsmattan med oss Är du den som vill välkomna dina gäster med en paradgräsmatt, eller göra dina grannar gröna av avund? Här följer värdefulla råd helt gratis. Följ vår arbetsmetod för gräsmatterenovering med vår beskrivning på varje arbetsmoment så

Läs mer »
Gräsmatteluftare för att lufta gräsmattan med
Luftning av gräsmattan
Robert Hammar

Hur du luftar en gräsmatta

Precis som att vattna och klippa är luftning av gräsmattan också en del av den grundläggande skötseln av gräsmattan. De flesta människor vet inte det, eller så luftar de gräsmattan fel. Därför kommer vi i det här inlägget att berätta

Läs mer »
Näring och gödsel
Robert Hammar

Varför ska jag kalka gräsmattan?

En av de viktigaste sakerna du kan göra är att kalka gräsmattan om det verkligen behövs. När du kalkar din gräsmatta ger det ett antal fördelar som kan bidra till att förbättra dess allmänna hälsa. Kalkning bidrar också till att

Läs mer »
Dressraka för att jämna av mark
Skötsel av gräsmattan
Robert Hammar

Jämna av mark till en plan gräsmatta

Jämna av marken till en plan gräsmatta med hjälp av en dressraka för att släta ut ojämnheter. Du jämnar ut gräsmattan med dressjord och trädgårdsredskapet dressrakan som en utmärkt markavjämnare. Här i artikeln berättar vi hur du jämnar ut marken

Läs mer »

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar