Vad du ska göra efter att ha luftat en gräsmatta

Att ha en grön och frodig gräsmatta kan kräva en del arbete, men resultatet är definitivt värt insatsen. En av de mest avgörande åtgärderna för att uppnå detta är att lufta gräsmattan. Det är en process som förbättrar gräsets tillgång till luft, vatten och näringsämnen.

Men vad gör du efter att ha luftat en gräsmatta? Hur tar du hand om din gräsmatta för att säkerställa att den behåller sin frodighet och skönhet?

Denna artikel kommer att ge dig en enkel och lättförståelig guide till vad du bör göra efter att ha luftat gräsmattan. Du får garanterar optimala resultat oavsett vilken metod eller vilka verktyg du har använt. Följ dessa steg för att göra det mesta av ditt arbete och hålla din gräsmatta i bästa skick året runt!

Dressjord pålagd efter att ha luftat gräsmattan
Dressjord har lagts ut efter att ha luftat gräsmattan.

Innehållsförteckning

Lista på vad du ska göra efter att ha luftat en gräsmatta

Nedan följer några steg som du bör göra efter varje luftning av gräsmattan. Du kan följa dem oavsett luftningsmetod och verktyg och i den ordning som presenteras här nedan.

Snabb genomgång om luftning

Din gräsmatta behöver luftas när jorden har blivit kompakt. Hård kompakterad jord gör att vatten, gödsel och luft tar sig inte djupare ned i jorden och till gräsets rotsystem.

Med luftning, antingen med spjut eller med hålpipor, skapar du snitt eller hål i jorden för att minska jordpackningen. Du kan lufta en gräsmatta flera gånger under året.

Om du vill läsa mer om luftning av gräsmattan har vi lagt ut fyra artiklar i ämnet.

Lämna jordpluggen kvar på marken

Efter en hålpipsluftning av en gräsmatta kommer du att ha plugg av jord över hela gräsmattan. Dessa jordkorvar är ett slags näringsämne till gräsmatta. Låt dem därför ligga kvar på gräsmattan och låt pluggen brytas ned naturligt vilket tar två till tre veckor.

Nederbörd, gräsklippning och regelbunden användning av gräsmattan bidrar till nedbrytningen.

En del påstår att om man låter pluggarna bli kvar på gräsmattan gör att gräset blir brunt eller dör under jordkorvarna. Om detta är fallet med din gräsmatta föreslår vi att du utför följande steg.

 • Låt jordbitarna torka upp först
 • Kör över gräsmattan med din gräsklippare för att bryta ned dem
 • Slå sönder jordpluggarna med baksidan av en kratta

När du inte tar bort jordpluggarna hjälper det till att fylla upp hålen i jorden, återställer gräsmattan snabbt och ger näringsämnen tillbaka till jorden.

Gödsla gräsmattan efter att ha luftat gräsmattan

Liksom stödsådd hjälper de djupa hålen till att gödsel tränger ned djupare i jorden vilket gynnar gräsrötternas upptag av den tillförda näringen. Dra nytta av dina ansträngningar genom att gödsla gräsmattan med mycket kväve.

När vi gödslar våra kunders gräsmattor använder vi ett gödsel som har dubbelt så hög kvävehalt än vad som normalt finns på marknaden.

I vår tjänst Gödsling av gräsmattor – GräsmatteBoost använder vi både flytande och granulerat gödsel, biostimulatorer, järn och vätmedel som tillsammans gynnar grästillväxten väldigt effektivt.

Stödså gräsmattan

Om din gräsmatta är gles eller har fläckiga områden med dött gräs, då är stödsådd efter det att du har luftat din gräsmatta nödvändigt. Det resulterar slutligen till en tät och fin gräsmatta.

Efter luftning finns det hål i marken vilket hjälper till gräsfröna att gro ordentligt. Dessutom är dessa 7 till 10 centimeter djupa hålen det perfekta skyddet för gräsfröna från att bli till fågelmat.

Vid renovering av våra kunders gräsmattor använder vi en såmaskin för stödsådden för att på så sätt få en jämn spridning av gräsfröna. Sedan tar det upp till fyra veckor för att gräset ska gro beroende på vilket grässort du har valt.

Toppdressing på leriga jordar

Om du har väldigt lerig jord är det bättre att samla ihop jordpluggen från hålpipsluftningen för att sedan ta bort dem från gräsmattan. Därefter toppdressar du gräsmattan efter stödsådden av nytt gräs och jämnar av marken med en dressraka.

Använd helst sandrik jord som K-dress från Hasselfors Garden. K-dress är en lättarbetad torv och sandblandning som används till underhåll och föryngring av redan etablerade gräsytor. Det gör att K-dressen hjälper till att göra jorden mer porös och gräsmattan blir dessutom jämnare.

Rensa gräsmattan från ogräs

Om gräset är glest är det lätt att ogräset tar över och kväver det nya gräset efter stödsådden. Därför bör du ta bort ogräset från gräsmattan så fort som de börjar växa fram.

Vattna gräsmattan ordentligt

Efter luftning av en gräsmatta bör du vattna gräsmattan riktigt ordentligt minst två gånger i veckan i 30 till 60 minuter. Allra helst bör du hålla jorden fuktig genom att bevattna gräsmattan 4 gånger dagligen i 10 minuter åt gången. Det gör att det nya gräset och befintliga gräsrötter mår bättre och blir frodigare. Dessutom förhindrar bevattningen uttorkning av gräsmattan.

Håll dig borta från gräsmattan

Under den första månaden efter luftning av gräsmattan bör du hålla dig borta från gräsmattan om det är möjligt. Det gör att stödsådden får tid till att gro och växa till sig fullt ut.

Undvik att klippa gräset

Efter stödsådd kommer det nya gräset att växa efter två till fyra veckor beroende på vilken grässort du har valt att använda. När gräset har växt till sig till 8-10 centimeter har gräsrötterna hunnit rota sig tillräckligt.

Klipp gräsmattan ofta

En gräsmatta mår bättre av att den klipps ofta och med skarpa knivblad. Det är sällan som den vanliga villaägaren mäktar med att klippa gräsmattan tre gånger i veckan.
 
Därför ska du överväga att köpa en robotgräsklippare. Roboten håller din gräsmatta välklippt alla dagar i veckan och du kan ägna din tid åt någonting roligare än gräsklippning som att vårda din gräsmatta.
 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är luftning av gräsmattan en viktig del av underhållet av gräsmattan. Det är viktigt att förstå vilka verktyg som är bäst för dina behov. Luftning luckrar upp jorden och hjälper näringsämnen, vatten, gödsel och luft att snabbare nå gräsrötterna.

Det uppmuntrar en sund tillväxt genom att hjälpa rötterna att växa djupare och starkare. Att veta vad man ska göra efter att ha luftat en gräsmatta garanterar bästa resultat med färre komplikationer.

Kom ihåg de här tipsen för att hålla gräsmattan fräsch: 

Att ta hand om sin gräsmatta är både roligt och tillfredsställelse speciellt när resultaten visar sig. Om du saknar tid och verktyg anlita då oss för att göra det tunga trädgårdsarbetet åt dig.

Hur kan TrädgårdSmart hjälpa dig?

Kontakta oss om du inte vill eller kan ta hand om din gräsmatta. Vi kan renovera hela din gräsmatta till att bara lufta och vertikalskära den.

När vi tar hand om våra kunders gräsmattor använder vi de mest effektiva och lämpliga verktygen för luftning, vertikalskärning, gödsling och stödsådd av gräsmattan.

I vår tjänst Gräsmatterenovering ingår alla de nödvändiga momenten som ligger till grund för en riktig fin paradgräsmatta.

Vi erbjuder våra trädgårdtjänster i Stockholm och Uppsalaområdet.

 • Vertikalskärning för att ta bort dött gräs och mossa
 • Hål eller pipluftning
 • Gödsling med näring och vätmedel
 • Stödsådd
 • Toppdressning
 • Markavjämning
 • Bevattning

Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om efterarbetet efter att ha luftat gräsmattan.

Det beror på skicket på gräsmattan. Är din gräsmatta frisk, tät, växer frodigt och jorden är porös så räcker det med att enbart piplufta gräsmattan. 

Du kan lufta din gräsmatta antingen med solida pinnar eller med hålpipor. Förväxla inte luftning med vertikalskärning som är två olika behandlingar.

Det finns olika verktyg för att lufta gräsmattan med. Du kan använda en enkel handhållen gräsmatteluftare eller maskin för arbetet.

Absolut kan vi hjälpa dig med din gräsmatta. För närvarande erbjuder vi två tjänster inom gräsmattevård. Vi hjälper våra kunder i Stockholm och Uppsala med kringliggande orter.

Efter vertikalskärning är det viktigt att utföra följande steg i rätt ordning för att uppnå bästa möjliga resultat:

 1. Kratta ihop och avlägsna trädgårdsavfallet efter vertikalskärningen
 2. Vattna gräsmattan noggrant
 3. Överväg att tillföra gödsel för att ge gräset de näringsämnen det behöver för att återhämta sig
 4. Om gräsmattan har betydande kala fläckar, kan det vara lämpligt att stödså

Att toppdressa är inte alltid nödvändigt efter att du klippt gräset, men det kan vara till nytta, särskilt för ojämna gräsmattor. Toppdress jämnar av ytan på din gräsmatta och förbättrar jordstrukturen genom att organiskt material tillförs. Detta kan förbättra gräsets hälsa och dess förmåga att stå emot sjukdomar och torka. Det är viktigt att toppdressa med en dressraka för att undvika skador på gräsmattan.

Mer läsning om luftning av gräsmattan

Lufta gräsmattan innan du reparerar torra och kala fläckar i gräsmattan.
Luftning av gräsmattan

Hur du luftar en gräsmatta

Precis som att vattna och klippa är luftning av gräsmattan också en del av den grundläggande skötseln av gräsmattan. Utrustning: Välj en gräsmatteluftare utifrån din budget, storlek på gräsytan som ska luftas och om jorden är porös eller hård.

Läs mer »
Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.