Gräsmatta i toppskick – vägen till en paradgräsmatta

Gräsmatta i toppskick - vägen till en paradgräsmatta

Att ha en gräsmatta lika tät och fin som en golfgreen hemma i sin trädgård är bara en dröm för många. Drömmar kan också bli verklighet och det vet du eftersom du är här och läser. 

En av de större passionerna jag har är att ha en riktigt fin gräsmatta i min trädgård. Här berättar jag hur min dröm blev en verklighet. 

För att kunna hålla en gräsmatta riktigt fin kräver sin tid till underhåll. Tid till skötsel och underhåll är något som för mig är väldigt begränsat då jag är väldigt fullbokad under växtsäsongen. Det gör att jag måste effektivisera och använda enkla metoder som fungerar och som verkligen ger resultat.

Här på mitt företags hemsida kan du ta del av de arbetsmetoder jag använder i skötseln av vår gräsmatta samt hos de kunder som anlitar oss för vår expertis.

Skötsel av gräsmatta
Bild tagen hemma hos oss.

Innehållsförteckning

Guider skötsel av gräsmattan

Här finner du en översikt av alla de guider vi har lagt upp på hemsidan. Följ våra råd och förvandla din gamla trötta gräsmatta till en riktigt fin paradgräsmatta som du kan vara stolt över.

Har du inte tiden eller orken så kan du alltid anlita oss för det tunga trädgårdsarbetet. Vi gör arbetet åt dig som om din gräsmatta vore vår egen. Begär en offert på renovering av gräsmattan.

Renovera gräsmattan

Om ogräset har tagit övertag om din gräsmatta är det ett tecken på bristande underhåll och skötsel. Börja med att göra en omstart genom att renovera gräsmattan. Det skapar en bra grogrund till fortsatt lyckad gräsmattevård. 

Rensa bort ogräset

Att bli av med ogräset gynnar gräsets tillväxt. Den enda tillåtna och miljövänliga metoden till att få bort ogräset i gräsmattan är att rensa bort ogräset genom mödosam handplockning. Hårt arbete kommer att ge avkastning och med tiden kommer ogräsbekämpningen att bli allt mindre ansträngande.

Gräsmattegödsel

Gräs behöver mycket näring precis som andra växter. Det är därför du ska gödsla gräsmattan minst fyra gånger under växtsäsongen. Det skapar förutsättningar för att gräset har möjlighet till att konkurrera bort gräset från gräsmattan.

Planera in skötseln och underhållet av din gräsmatta med hjälp av vårt skötselschema till gräsmattan eller sätt ihop ett eget skötselprogram. Det gör att du sätter in rätt typ av åtgärd vid rätt tidpunkt.

Behöver jag kalka?

Oftast behöver du inte tänka på att kalka din gräsmatta i och med att det är få jordar som är sura. Om du har mycket mossa och ogräs i gräsmattan brukar oftast vara en orsak till både näringsbrist och lågt pH-värde i jorden. Med anledning av detta kan det vara läge till varför du behöver kalka gräsmattan.

Klipp gräsmattan ofta med en robotgräsklippare

En regelbunden klippning av gräsmattan stressar både ogräs och mossa. Det är få trädgårdsentusiaster som har både tid och ork till att klippa gräsmattan tre till fyra gånger i veckan. Därför är det självklart att du ska köpa en robotgräsklippare som dagligen klipper gräset. Följaktligen med en regelbunden klippning kan du med fördel låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan.

Bättre frigång för robotgräsklipparen

Efter inköpet av en självgående gräsklippare uppenbarar sig både stubbar och dolda stenar i gräsmattan. När du är ändå igång med det tunga arbetet så ska du passa på att ta bort det som hindrar robotgräsklipparens framfart.

Ta bort stubbar

Stubbar är inte bara ett fult inslag i en trädgård utan är en konkurrent till gräset. Lever stubben vidare så tar den bort viktig näring från gräsets rötter. Därför ska du ta bort stubbarna och rötter själv eller anlita oss för att ta bort stubbar med stubbfräsning.

Ta bort stenar

Uppstickande stenar och för den delen rötter har för många ägare av motorgräsklippare varit ett smärre problem även om det har smällt till i samband med överklippningen. Däremot elektriska robotgräsklippare är dock mer känsliga för hårda föremål som kan skada klippmotorn.

En ny klippmotor kostar i allmänhet ett par tusenlappar vilket gör att det lönar sig att ta bort uppstickande stenar och rötter. Anlita oss för att ta bort stenen i gräsmattan eller göra arbetet själv.

Sammanfattning

Dålig skötsel av gräsmattan är oftast orsaken till varför den är trist och ful. Med rätta insatser och verktyg kan du förvandla en gammal och trist gräsmatta till en riktigt fin grann paradgräsmatta. Det är inte gjort med en enstaka insats utan det krävs ett kontinuerligt underhåll av gräsmattan för att få den i toppskick.

Vi gör din gräsmatta finare

Min passion av både företagsverksamhet och trädgårdsintresse delar jag med min affärspartner Tomas Gedal på Gentas. Tillsammans har vi bildat ett gemensamt bolag som heter GTS Trädgård. Därmed har vi större möjlighet att utveckla våra kunskaper och färdigheter i marknadsföring, företagsverksamhet och våra intressen som gräsmatterenoveringar. Vårt samarbete har resulterat till fler artiklar på våra hemsidor och förädling av våra tjänster vilket förhoppningsvis även gagnar dig.

Valet är ditt, du kan antingen följa de guider som jag har lagt upp här på min företagssida eller anlita oss för att utföra det tunga arbetet åt dig.

Mer läsning

Skarpa knivar till robotgräsklipparen Robolinho, utmärkt för mulching.
Robotgräsklippare

Fördelar med skarpa knivar till robotgräsklipparen

Skarpa knivar till robotgräsklipparen gör att gräsets snittyta blir skarpt vilket minskar risken för uttorkning och sjukdomsangrepp. Däremot slöa knivar till gräsklipparen gör att grästopparna blir fransiga och torkar ojämnt. Se till att använda vassa knivar till gräsklippningen.

Läs mer »
Picture of Robert Hammar

Robert Hammar

Robert Hammar är ägare och grundare av TrädgårdSmart.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på ett hjärta för att betygsätta!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Lämna en kommentar


Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om nya inlägg och ämnen som är aktuella för säsongen.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.